-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 22

A.Ažubalis siūlo stiprinti ES policijos misijos Afganistane pajėgas

Briuselyje viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pakvietė stiprinti Europos Sąjungos (ES) policijos misijos Afganistane (EUPOL) pajėgas.
A.Ažubalis
A.Ažubalis / „Scanpix“ nuotr.

Ministras tai išsakė pirmadienį dalyvaudamas ES Užsienio reikalų tarybos ir Bendrųjų reikalų tarybos posėdžiuose, praneša Užsienio reikalų ministerija.

Užsienio reikalų tarybos posėdyje aptarta pagalba Haičiui, situacija Čilėje ir ES Rytų kaimynystės šalyse, Artimųjų Rytų taikos procesas ir tolesni ES veiksmai Afganistane. Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje buvo rengiamasi šių metų kovo 25–26 dienomis vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai, tartasi dėl ES Europos išorės veiksmų tarnybos steigimo.

Užsienio reikalų ministrai tarėsi, kaip ES valstybės galėtų labiau įsitraukti sprendžiant problemas Afganistane, ir pabrėžė glaudaus kasdienio ES, NATO ir JTO bendradarbiavimo ir ES šalių narių delegacijų Afganistane veiklos koordinavimo svarbą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pakvietė stiprinti ES policijos misijos Afganistane (EUPOL) pajėgas ir parėmė Afganistano vyriausybės tikslą pagal iš anksto parengtą planą palaipsniui perimti atsakomybę už Afganistano saugumą iš tarptautinių pajėgų.

Plane būtų numatytos atsakomybės už saugumą perdavimui būtinos sąlygos, kriterijai ir priemonės.

„Manome, kad pirmiausia Afganistano pajėgos galėtų perimti atsakomybę už saugumą provincijose, kurios yra santykinai saugiausios ir stabiliausios. Lietuva yra pasirengusi kartu su Goro valdžios atstovais pradėti rengti atsakomybės už saugumą perdavimo planą“, – posėdyje sakė A.Ažubalis.Manome, kad pirmiausia Afganistano pajėgos galėtų perimti atsakomybę už saugumą provincijose, kurios yra santykinai saugiausios ir stabiliausios.

Aptariant ES Rytų kaimynystės klausimus, Lietuvos ministras pabrėžė, kad labai svarbu skatinti Ukrainos reformų procesą, spartinti derybas dėl Asociacijos sutarties ir suteikti Ukrainai aiškias gaires siekiant bevizio režimo su ES. Ministras pažymėjo, kad aktyvus ES darbas su naujuoju Ukrainos prezidentu buvo teisingas sprendimas.

A.Ažubalis atkreipė dėmesį į artėjančius savivaldos rinkimus Baltarusijoje ir pabrėžė, kad ES turėtų pasiųsti aiškų signalą Minskui dėl būtinybės užtikrinti demokratinių rinkimų proceso svarbą, jei ši šalis iš tiesų ketina plėtoti tarpusavio santykius Rytu partnerystės dvasia.
Bendroje Užsienio reikalų tarybos ir Bendrųjų reikalų tarybos sesijoje ES Vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton (Ketrin Ešton) pristatė pasirengimo kurti Europos išorinių veiksmų tarnybą eigą.

A.Ažubalis pabrėžė, kad labai svarbu įtraukti ES valstybes nares į kuriamos Europos išorinių veiksmų tarnybos veiklą ir užtikrinti geografinio balanso principą. Ministras akcentavo, kad ES delegacijos turi dalintis informacija su ES valstybėmis narėmis ir pradėti teikti konsulinę pagalbą ES valstybių piliečiams – tai ypač svarbu tokioms valstybėms kaip Lietuva, kurios diplomatinių atstovybių tinklas nėra platus. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius