Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 04 /15:56

A.Bilotaitė dėl sporto pinigų kreipėsi į prokurorus ir Seimo Antikorupcijos komisiją

Seimo konservatorių frakcijos narė Agnė Bilotaitė, reaguodama į pastaruoju metu pasirodžiusias žiniasklaidos publikacijas dėl galimai neskaidrios sporto funkcionierių veiklos, kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją ir Generalinę prokuratūrą.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pranešime spaudai skelbiama, kad parlamentarė į Antikorupcijos komisijos darbotvarkę siūlo įtraukti klausimą dėl su sporto sritimi susijusio skandalo – loterijų organizavimo bendrovės „Olifėja“ dviejų smulkiųjų akcininkų ir privačios bendrovės savininkų galimo piktnaudžiavimo, kurį aiškinasi 15min žurnalistai.

Parlamentarė Antikorupcijos komisijoje siūlo aiškintis, ar teisėtai į lošimų organizatorės „Olifėjos“ akcininkų sąrašą buvo įtraukti du privatūs asmenys. Taip pat, kokiu pagrindu ir ar pagrįstai loterijos terminalai iš „Olifėjos“ parduoti straipsnyje minėtiems asmenims priklausančiai įmonei. Prokurorai turėtų aiškintis, ar labai planingai ir organizuotai vykdant tam tikrus sandorius, nebuvo pasisavintas turtas ir pajamos, kurios turėjo atitekti šalies sportininkams.

„Tai, ką matome sporto sektoriuje, valdžiusiame ir vis dar valdančiame nemažus turtus ir finansus, bei jų laipsnišką užvaldymą, reikalauja atskiro parlamentinio tyrimo ir prokurorų analizės. Tai mūsų valstybės turtas, kuris neaiškiomis aplinkybėmis patenka į privačias rankas. Neteisėtus sandorius turime nustatyti, kaltuosius – nubausti, o likusį valstybės turtą ar pinigus – išsaugoti“, – apibendrino A.Bilotaitė.

VIDEO: 15min tyrimas: aukso puodžiai – tikrieji olimpinės loterijos čempionai

Kitas atvejis, susijęs su sporto pinigais – kaip atskleidė „Lietuvos ryto“ žurnalistinis tyrimas, nemaža dalis žiemos sporto bazės Ignalinoje teritorijos ir statinių parduoti privatiems asmenims – „Žalgirio“ dabartiniam vadovui Bronislovui Vasiliauskui ir buvusiam Ignalinos rajono savivaldybės tarybos nariui valstiečiui Bronislavui Cicėnui“, kuris pastaruoju metu buvo šio centro vadovas.

Seimo narė į artimiausią Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį siūlys įtraukti klausimus, kieno sprendimu ir kokia apimtimi jau privatizuota Ignalinos sporto centro didelė dalis teritorijos su pastatais, kas nustatė rinkos kainą privatizuojant minėtus objektus. Matant tokią situaciją Ignalinoje, į komisijos posėdį primygtinai siūloma įtraukti klausimą, kiek dar ruošiamasi privatizuoti sporto draugijos „Žalgiris“ valdomo turto visoje Lietuvoje.

„Olifėja“: nesulaukėme jokių valstybės institucijų priekaištų

Pateikiame „Olifėjos“ atstovo ryšiams su visuomene Maksimo Reznikovo komentarą dėl Seimo narės pranešimo:

„Olifėjos“ akcininkams metami kaltinimai yra atgarsiai praėjusiais metais lošimų rinkos dalyvių surengto puolimo prieš bendrovę. Nepagrįstais kaltinimais siekta perdalinti loterijų rinką. Panašūs kaltinimai tada buvo išplatinti daugybei valstybės institucijų. Esame tikri, kad jie pasiekė ir Generalinę prokuratūrą, kuri vertino šiuos teiginius.

Tada nesulaukėme jokių valstybės institucijų priekaištų, bet ir dabar esame pasirengę atsakyti į visus politikų, valstybės institucijų ir žiniasklaidos klausimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Muraška
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Muraška

Labai gaila, kad įtaką privačių bendrovių reputacijai ir pasitikėjimui loterijomis daranti informacija visuomenei skelbiama nepatikrinus faktų bei paremta klaidingomis prielaidomis.

Nei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, nei loterijų organizatorė „Olifėja“ nėra valstybės įstaigos, čia niekada nebuvo valstybės pinigų, ir visas šalies biudžeto pinigų nereikalaujantis olimpinio judėjimo finansavimas yra sukurtas privačios iniciatyvos dėka.

Loterijų organizatoriai taip pat nesinaudoja jokiomis įstatymų lengvatomis ir veikia konkurencinėje rinkoje, kurioje per mūsų veiklos metus loterijas tomis pačiomis veiklos sąlygomis rengė 23 bendrovės.

Laikomės pozicijos, kad „Olifėjos“ verslo istorija yra Lietuvos olimpinio sporto sėkmė, leidusi užtikrinti nuo valstybės nepriklausomą ir tvarų olimpinio judėjimo finansavimą.

26 metų „Olifėjos“ veiklos rezultatas yra 83 mln. eurų, kuriuos bendrovė atnešė olimpiniam judėjimui.

Neįsigilinus į aplinkybes esame kritikuojami dėl teisėtų privačių subjektų verslo sprendimų, kurie leido „Olifėjos“ loterijų bilietų platinimą per 14 metų atpiginti du kartus, o bilietų apyvartą – padidinti keturis kartus. Visi šie sprendimai buvo tiesiogiai naudingi Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui.

Olifėjos“ veikla yra kasmet audituojama, skaidri ir viešinama. Esame pasirengę pateikti visus valdžios institucijoms ir visuomenei reikalingus atsakymus apie loterijų verslą“, – rašoma „Olifėjos“ atstovo komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius