2022 12 09

A.Bilotaitė: iki metų pabaigos pasieniečiai matys vaizdą nuo visos sienos su Baltarusija

Iki metų pabaigos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai matys vaizdą nuo visos sienos su Baltarusija, sako pasienyje penktadienį besilankanti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pasak ministrės, nors sienų stebėjimo sistemos iki metų pabaigos bus įdiegtos 94 proc., likusi maždaug 40 kilometrų atkarpa bus padengta pasieniečių turimomis mobiliomis stebėjimo sistemomis.

„Mums buvo patikinta, kad iki metų pabaigos turėtume matyti vaizdą nuo visos sienos, tai yra šimtu procentų. Nors turėsime užbaigimą ne visu šimtu procentų, apie 94 proc. vaizdo mes matysime, kiti šeši procentai, kas sudaro apie 40 kilometrų, keliose užkardose nebus iš karto įdiegti“, – per spaudos konferenciją Kapčiamiesčio pasienio užkardoje sakė A.Bilotaitė.

Anot jos, šio ruožo nebus spėta įrengti dėl objektyvių aplinkybių, sutrūkinėjusi tiekimo grandinių, bet rastas laikinas sprendimas – mobiliosios sistemos.

„Šioje situacijoje tikrai randamas sprendimas, kadangi VSAT turi mobilias stebėjimo sistemas, ir tuose kilometruose, kur nebus įdiegta, bus sustatytos mobilios stebėjimo sistemos. Tai reiškia, kad iki metų pabaigos mes matysime vaizdą iš šimto procentų sienos su Baltarusija“, – pabrėžė ministrė.

Per ateinančius metus, pasak A.Bilotaitės, pasienyje už 10 mln. eurų taip pat planuojama įrengti patrulio taką, kad pasieniečiai galėtų operatyviai privažiuoti prie sienos.

„Kitas klausimas, kurį esame išsikėlę kitiems metams, yra patrulio takas, kuris yra labai svarbus elementas, kad pareigūnai galėtų laiku sureaguoti, nes kai yra fizinis barjeras, sienos stebėjimo sistemos, labai svarbu turėti patrulio taką, galimybes žymiai operatyviau sureaguoti ir privažiuoti“, – kalbėjo ministrė.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas informavo, kad šiuo metu pasieniečiai stebėjimo sistemomis mato 78 proc. Baltarusijos sienos, iki metų pabaigos ji bus kontroliuojama pilnai. Siena su Rusija ir jūros siena yra stebimos šimtu procentų.

„Esame finišo tiesiojoje, šiuo metu vyksta dviejų užkardų jau įdiegtų sistemų priėmimo darbai, iki metų pabaigos planuojame užbaigti apie 94 proc. sistemų. Priėmimo metu, ko gero, bus nustatyti tam tikri trūkumai, kurie per nustatytą laikotarpį bus pašalinti rangovų, bet iki metų pabaigos matysime visą Lietuvos ir Baltarusijos sieną“, – sakė R. Liubajevas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas per spaudos konferenciją teigė, jog Lietuvos pasirinkta politika dėl sienos apsaugos yra efektyvi.

„Tikrai yra kuo didžiuotis, tik reikia tęsti ir neatsipalaiduoti, svarbu, kad ir Europa suprastų, kad atviros durys nėra būtinai geriausias visada principas, reikia žinot, kada jas šiek tiek pridaryt“, – kalbėjo Seimo komiteto pirmininkas.

Vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai penktadienį lankosi Kapčiamiesčio pasienio užkardoje įvertinti sienos stebėjimo sistemų diegimo.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau skelbė, kad vaizdo stebėjimo sistemomis padengta kiek daugiau nei pusė sienos su Baltarusija.

Pasienyje su šia šalimi taip pat įrengta tvora su pjaunančios vielos segmentu. Taip Vilnius siekia apsisaugoti nuo neteisėtos migracijos iš Baltarusijos.

Migrantų antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius