-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 24

A.Bilotaitė kreipėsi į prezidentą, kad šis panaikintų Lietuvos pilietybę I.Liepai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė penktadienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis priimtų sprendimą dėl išimties tvarka Rusijoje gyvenančiai balerinai Ilzei Liepai suteiktos Lietuvos pilietybės netekimo.
Pasas
Pasas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos institucijų vertinimu, I.Liepa savo veiksmais ir viešais pasisakymais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams bei viešai reiškia palaikymą valstybei agresorei – Rusijai, pažymima Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešime.

Iniciatyvos atimti balerinos pilietybę imtasi po to, kai interviu Rusijos žiniasklaidai Lietuvos ir Rusijos pilietybes turinti I.Liepa pasmerkė Baltijos šalis už jų elgesį ir išreiškė palaikymą Rusijos prezidento V.Putino pradėtam karui Ukrainoje.

Lietuvai pradėjus procedūrą dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės atėmimo, balerina pareiškė neketinanti pasikeisti.

Pilietybės atėmimo procedūrą VRM nurodymu pradėjęs Migracijos departamentas gavo VSD atsakymą, kad I.Liepa, neigdama ir viešai teisindama Rusijos vykdomą karą prieš Ukrainą, atvirai smerkia Baltijos valstybes dėl jų vykdomos politikos, kuri neatitinka Kremliaus režimo interesų.

„Tokiu būdu I.Liepa išreiškia akivaizdų palaikymą Rusijos Federacijos vykdomiems tarptautiniams nusikaltimams ir agresyviai užsienio politikai, keliančiai grėsmę ir Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – sakoma pranešime.

VSD taip pat nurodo, kad I.Liepa yra lojali Rusijos režimui ir gali būti išnaudota Rusijos valstybės institucijų ar žvalgybos tarnybų, kurios vykdo veiklą, nukreiptą prieš Lietuvą.

Užsienio reikalų ministerijos vertinimu, I.Liepos pasisakymai ir viešai skelbiama informacija socialiniuose tinkluose stiprina Rusijos režimo galias, kadangi padeda plėtoti Rusijos kaip „pasaulio išgelbėtojos“ naratyvą, niekina Vakarų pasaulį bei jo vertybes ir pabrėžtinai iškelia Rusijos kultūros viršenybę virš Vakarų pasaulio, o tai visiškai atitinka Kremliaus skleidžiamą propagandą.

Migracijos departamento vertinimu, savo viešuose pasisakymuose I.Liepa save laiko tik Rusijos piliete ir savo ištikimybę deklaruoja vienai šaliai – Rusijai.

Pasak VRM, I.Liepa savo veiksmais nesilaiko duotos priesaikos Lietuvai ir bendradarbiaudama su Lietuvos valstybei priešišku režimu diskredituoja Lietuvos vardą bei kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams.

Pagal Pilietybės įstatymą, išimties tvarka įgytos Lietuvos pilietybės asmuo netenka, jeigu jis savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, jų sąjungininkų saugumo interesams.

Vadovaudamasis šia nuostata prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos pilietybę atėmė iš ledo šokėjos Margaritos Drobiazko. Ji su vyru Povilu Vanagu dalyvavo Rusijos prezidento atstovo spaudai žmonos rengiamuose projektuose.

Dėl I.Liepos pilietybės atėmimo G. Nausėda anksčiau teigė laukiantis atitinkamo Vidaus reikalų ministerijos kreipimosi ir Pilietybės reikalų komisijos siūlymų.

Sovietų laikų latvių kilmės baleto primarijaus Mario Liepos dukrai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000-aisiais. Tuomet skelbta, kad Maskvos Didžiojo teatro solistei pilietybė suteikta už tai, kad daugiau nei dešimtmetį šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius