-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 04

A.Bilotaitė prašo Lietuvos europarlamentarų pagalbos įtvirtinant migracijos instrumentalizavimą ES teisėje

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į šalies atstovus Europos parlamente, kviesdama palaikyti Lietuvos poziciją dėl migracijos instrumentalizavimo įtvirtinimo ES teisėje, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Tai ypatingos svarbos politinis klausimas ne tik Lietuvai, bet visoms regiono ES valstybėms narėms. Mūsų tikslas – atsparumas neteisėtos migracijos krizėms ateityje. Dėjome didžiules pastangas, kad atitinkami pakeitimai atsirastų ES teisėkūriniuose pasiūlymuose. Šiuo metu yra iškilusi grėsmė, kad instrumentalizavimo reiškinys ir kovai su juo būtinos priemonės ir toliau liks neatspindėtos ir neįtvirtintos ES teisėje“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

2021 m. pabaigoje Europos Komisija pateikė pasiūlymą dėl Europos Parlamento ir Tarybos reglamento, kuriuo iš dalies keičiamas Šengeno sienų kodeksas. Į šį teisėkūros pasiūlymą buvo įtraukti ir Lietuvos bei ją remiančių ES valstybių narių grupės teikti siūlymai.

ES Tarybos patvirtintas derybinis mandatas yra palankus Lietuvai – įtvirtinta migracijos instrumentalizavimo sąvoka, yra nuorodos į visų tipų stacionariąją ir mobilią sienų apsaugos infrastruktūrą, bendrus minimalius sienų stebėjimo standartus, numatyta galimybė su migracijos instrumentalizavimu susidūrusioms valstybėms narėms imtis atitinkamų nacionalinių priemonių.

Tačiau š. m. rugsėjo mėn. Europos Parlamento Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų (LIBE) komitetas balsavo už siūlymą išbraukti iš pasiūlymo visas su migracijos instrumentalizavimu susijusias nuostatas.

Pasak ministrės A.Bilotaitės, tai lems sudėtingas derybas tolimesniame ES teisėkūros procese, kai ES Taryba, Europos Parlamentas ir Europos Komisija triloguose sieks kompromiso, tenkinančio visų interesus. Lietuvos pozicija šiuo klausimu išlieka nuosekli – ES teisėje reikia instrumentų, įgalinančių valstybes nares gintis nuo Rusijos ir Baltarusijos režimų hibridinių išpuolių, įskaitant neteisėtos migracijos srautų organizavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius