Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 01 02

A.Bilotaitė: užsakomasis migrantų grąžinimo skrydis į Iraką – istorinis įvykis

Sekmadienį ryte įvykęs užsakomasis skrydis iš Vilniaus į Iraką, kuriuo į gimtąją šalį grąžinti 98 savanoriškai tai sutikę daryti migrantai, yra istorinis įvykis, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Ji tvirtina, kad ir toliau bus dedamos visos pastangos, kad Baltarusijos režimo įrankiais tapę migrantai būtų sugrąžinti į savo gimtąsias šalis – tiek savanoriškai, tiek priverstinai.
Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai
Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai / VRM nuotr.

„Tikrai turime istorinį įvykį, kai įvyko pirmasis užsakomasis skrydis iš Lietuvos į Iraką, kurio metu buvo išskraidinti beveik šimtas Irako piliečių“, – sekmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė A.Bilotaitė.

Ji pabrėžė, kad Lietuva susitvarkė su migracijos krize, ją pavyko suvaldyti, o dabar valstybės institucijos labiausiai siekia išsiųsti šalyje esančius migrantus į gimtąją šalį arba įtikinti juos tai padaryti savanoriškai.

„Kad tai paskatintume tikrai labai aktyviai darbuojamės“, – patikino ministrė.

Anot jos, migrantų apgyvendinimo vietose veikia mobilios grupės, kaip skatinimo priemonė naudojama ir tūkstančio eurų išmoka, kurią gali gauti grįžti sutinkantis migrantas.

Flightradar nuotr./Iš Vilniaus į Iraką migrantus skraidinantis lėktuvas
Flightradar nuotr./Iš Vilniaus į Iraką migrantus skraidinantis lėktuvas

„Trečias dalykas – Užsienio reikalų ministerija labai aktyviai dirba su kilmės šalimis tam, kad procesai pagreitėtų ne tik savanoriškai grįžtantiems, bet ir tam, kad procesas būtų aktyvesnis ir su priverstiniu grąžinimu“, – vardijo ji.

Lietuvos institucijos dirbs toliau, kad „tie asmenys, kurie neteisėtai kirto Lietuvos sieną, kurie tapo Baltarusijos režimo įrankiu, būtų grąžinti į savo namus“, pabrėžė A.Bilotaitė. Ir toliau stengiamasi, kad grąžinti būtų galima ir nenorinčius to padaryti irakiečius bei kitų tautybių žmones.

Ji pažymėjo, kad kitas panašus skrydis galėtų įvykti tik tuomet, kai bus surinkta pakankamai didelė migrantų grupė, tačiau net ir nelaukiant jos nuolatos yra vykdomi grąžinimai reguliariais skrydžiais.

„Tikimės, kad artimiausiu metu galbūt galėsime tikėtis taip pat tokių rezultatų, nes labai intensyviai dedame visas pastangas, kad tas procesas judėtų“, – tvirtino ji.

Šis repatriacinis skrydis Lietuvai kainavo apie 30 tūkst. eurų, tačiau, anot ministrės, jam apmokėti buvo panaudotos Europos Sąjungos fondo lėšos.

Šios lėšos taip pat yra naudojamos ir migrantų išlaikymui bei išmokoms už savanorišką grįžimą į kilmės šalį.

„Mes šiuo metu stengiamės naudoti ES gautus pinigus tam, kad būtų kompensuotos visos šitos išlaidos“, – teigė A.Bilotaitė.

Sekmadienį užsakomuoju skrydžiu iš Lietuvos į Iraką išvyko 98 Irako piliečiai, sutikę savo noru grįžti į gimtąją šalį. Nors lėktuvu planavo skristi ir dar apie pusšimtis migrantų, tačiau jie savo nuomonę vėliau pakeitė.

„Neaišku dėl kokių priežasčių, bet, matyt, kad tai yra natūralu“, – sakė A.Bilotaitė.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), tai pirmasis toks užsakomasis skrydis iš Lietuvos neteisėtiems migrantams.

Kiek po aštuntos valandos ryto iš Vilniaus tarptautinio oro uosto pakilęs lėktuvas irakiečius nuskraidino į Bagdadą ir į Erbilį.

Daugelis jų pastaruoju metu buvo apgyvendinti Užsieniečių registracijos centruose (URC) Pabradėje ir Kybartuose, taip pat Medininkuose ir Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.

Migrantus į Iraką skrydžio metu lydėjo 12 Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų ir vertėjai. Skrydį organizavo ir koordinavo VSAT.

Visiems savanoriškai apsisprendusiems išvykti iš Lietuvos išmokėtos vienkartinės 1 tūkst. eurų išmokos. Sprendimas dėl 1 tūkst. eurų paramos galios iki šių metų sausio 20 dienos ir bus taikomas tik šiuo metu Lietuvoje apgyvendintiems neteisėtiems migrantams.

Visgi, A.Bilotaitės teigimu, svarstoma ir pratęsti šį laikotarpį.

Pranešime nurodoma, kad didžioji šių išmokų dalis finansuojama iš Europos Komisijos Lietuvai suteiktos paramos migracijos krizei suvaldyti. Vieno migranto išlaikymas Lietuvai per metus kainuoja 11 tūkst. eurų.

VIDEO: VSAT atstovas M.Ladiga – apie 98 į Iraką savo noru išskridusius migrantus

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Absoliuti dauguma jų į šalį pateko iki rugpjūčio mėnesio, kai pasieniečiams suteikta teisė grąžinti migrantus atgal į Baltarusiją.

Nuo rugpjūčio pradžios pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Iš Lietuvos į kilmės šalis jau sugrįžo 537 migrantai, 482 iš jų – savanoriškai.

Migrantų stovyklose Lietuvoje šiuo metu yra 3 166 užsieniečiai, iki sausio 20 dienos visiems norintiems sugrįžti į gimtąsias šalis Lietuva įsipareigojo sumokėti tūkstantį eurų ir suorganizuoti kelionę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje