Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15 /12:53

A.Butkevičius apie rusišką „KLUB-U“ sistemą geležinkeliuose: „O buvo įmanoma naudoti ką nors kita?“

Buvęs premjeras ir susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius sako nesuprantantis, ką ketina tirti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas dėl „Lietuvos geležinkelių“ naudojamos rusiškos sistemos „KLUB-U“, nes kitos sistemos Lietuva esą ir negalėjo diegti.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Galėčiau pasakyti trumpai, kad dėl tų dalykų manęs neinformavo ir aš nieko nežinau, bet aš, kaip sakiau, pamačiau, kad vyksta populizmas“, – pareiškė A.Butkevičius, atvykęs liudyti tyrimą dėl verslo įtakos politikams atliekančiam komitetui.

Jis tikino, kad 2005-aisiais jis nebuvo susisiekimo ministras, ministro kėdėje tais metais buvo socialdemokratai Petras Čėsna ir Zigmantas Balčytis, tačiau problema dabar pasidomėjo ir viešojoje erdvėje rado daug neteisingos informacijos.

Pasak buvusio premjero, „tokia pati sistema“ veikia ne tik geležinkeliuose, bet ir kituose infrastruktūros objektuose.

„Kur mane pribloškė, tai aš nustebau, kad ta pati sistema, jeigu jūs norit žinot, veikia ir mūsų oro erdvėje, tikriausiai žinot, ane? Netgi ir karinėse oro pajėgose. Palaukit, tai aš jums papasakosiu, nes mane pribloškė tyrimas šitas, kodėl jūs tiriate vieną įmonę?“ – klausė jis.

„Ar jūs žinote, kad ta sistema yra pajungta su lėktuvų autopilotais? Sukėliau labai gerą diskusiją. Labai gerą klausimą? Karinės pajėgos naudoja, autopilotai skraido, šitą naudoja, „Lietuvos geležinkelių“ lokomotyvai naudoja, nes tai yra tarptautinė civilinės aviacijos organizacija, kur kartu dirba amerikiečiai ir rusai“, – tęsė A.Butkevičius.

Tačiau, atrodo, kad buvęs premjeras kalbėjo ne apie „KLUB-U“, o apie palydovinę sistemą, iš kurios signalus priima „KLUB-U“. Klausiamas, ar tikrai žino kad būtent „KLUB-U“ veikia kituose sektoriuose, A.Butkevičius ėmė painiotis.

„Ne, tai „KLUB-U“ sistema, reiškia, yra ta, kuri priima dažnius iš oro navigacijos. Taip, ji dabar veikia lokomotyvuose, bet ji veikė ir kitose srityse, kiek mane informavo tie žmonės, kurie dalyvavo konkursinių sąlygų rengime“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas tikino, kad įmonės „Oro navigacija“ veikla bus domimasi, tačiau neatsakė, ar turi įtarimų, kad joje taip pat veikė kokios nors rusiškos sistemos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Kitos sistemos negalima buvo diegti?

A.Butkevičius tikino, kad prieš dvylika metų apskritai nebuvo galima geležinkeliuose diegti kitokios sistemos.

A.Butkevičius piktinosi, kad komitetas domisi ir dėl šios sistemos diegimo naujos kartos „Siemens“ lokomotyvuose, nes su kita sistema esą šie lokomotyvai Lietuvoje išvis nebūtų galėję važinėti.

Lokomotyvai būtų stovėję patvoryje Lietuvos ir jie nebūtų galėję veikti, – sakė A.Butkevičius.

„Lokomotyvai būtų stovėję patvoryje Lietuvos ir jie nebūtų galėję veikti, nes infrastruktūrą būtų reikėję pakeisti pačių geležinkelių bėgių. Ir tas yra daroma dabar“, – pareiškė A.Butkevičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad pasikeitė ir geopolitinė situacija.

„Tuo metu Lietuvos ekonominiai santykiai su Rusija buvo geri“, – klausiamas, ar jam atrodo normalu, kad Lietuvoje sumontuota rusiška sistema ir ar buvo bandyta ieškoti kito sprendimo, sakė A.Butkevičius.

„Tuo metu nebuvo jokių grėsmių, niekas nekalbėjo apie iš Rusijos, kad galimos grėsmės montuojant ar perkant tam tikrus įrengimus“, – pridūrė buvęs premjeras.

Komitetui buvęs premjeras dar pateikė papildomos informacijos, nes esą dabartinė LG vadovybė iš Rusijos įmonės irgi nori šį tą įsigyti.

„Dar norėčiau jums pateikti vieną informaciją, kurią, jei esame labai atsakingai demokratiški, tas turėtų būti ištirta. (…) Dabartinė LG vadovybė kreipėsi į Rusijos kompaniją, kuri yra įtraukta į „juodąjį sąrašą“, kad būtų galima įsigyti lokomotyvų platformas“, – teigė A.Butkevičius ir perdavė komitetui kelis dokumentus.

Viename jų LG praneša įmonei „Transmashholding“, kad rengiasi pirkti 86 pervežimo platformas, ir kviečia dalyvauti pirkimo konkurse bei praneša, kur ieškoti informacijos apie šį ir kitus konkursus. Itin mandagiame kvietime taip pat pranešama, kad konkurso dokumentai bus išversti į rusų kalbą, o jei „Transmashholding“ nutars jame dalyvauti, dokumentus galės gauti elektroniniu paštu.

Kas padėjo buvusiam premjerui?

Buvęs premjeras neatskleidė, kas jam padėjo suprasti, kaip veikia sistemos, tačiau paprašytas komiteto pakviesti tuos specialistus pasidalinti informacija ir su NSGK, pažadėjo atsiklausti, ar jie pageidautų tai padaryti.

Paskui kalbėdamas su žurnalistais A.Butkevičius patikino, kad kalbėjosi ne su buvusiais LG vadovais, o esą su paprastu specialistu.

„Aš visą laiką eidamas ir į egzaminus būdavau pasiruošęs. Niekada gyvenime neatėjau laikyti egzamino neperskaitęs visų klausimų ir net daug kartų. Tai žmonės, kurie tikrai yra inžinieriai, technikai, išmanantys šitą darbą. Aš padirbėjau gal paskutines dvi savaites, įsigilinau ir man buvo, žinot, ta sritis visiškai nežinoma, bet dabar aš džiaugiuosi, kad šitoje srityje patobulėjau.

Ne, ne vadovai. Iš LG vadovų nebuvo nei vadovas, nei pavaduotojas. Aš tiesiog susitikau su žmogumi, kuris yra kaip projekto įgyvendintojas... Aš pavardę, žinokit, turiu užsirašęs. Tai buvo du žmonės man rekomenduoti. Vienas žmogus man tikrai atsisakė. Jis pasakė, kad jam liūdna dėl to, kas vyksta šiuo klausimu, liūdna, kad vyksta tokios diskusijos“, – kalbėjo A.Butkevičius.

R.Sinkevičius: „Nieko nežinojau“

Tuo tarpu komitete apklaustas 2012–2016 metais susisiekimo ministru dirbęs Rimantas Sinkevičius laikėsi kitos taktikos ir tikino apie „KLUB-U“ pirmą kartą išgirdęs tik šiomis dienomis iš žiniasklaidos.

„Tas pavadinimas nebuvo man girdėtas ir aš jį išgirdau tik iš spaudos“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

Pasak jo, ministerija apie šį klausimą nekalbėjo, apie galimus pavojus nieko esą ministrui nepranešė nei LG vadovai, nei įmonės valdyba, nei Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Kadangi jau projektas buvo įgyvendintas ir viešųjų pirkimų nebereikėjo daryti, tai tuo aspektu nebuvo kalbama“, – sakė R.Sinkevičius.

Buvusio ministro buvo klausiama ir apie buvusio LG vadovo Stasio Dailydkos kadencijos pratęsimą.

R.Sinkevičius sakė nemanęs, kad S.Dailydka dirbo blogai, todėl pratęsęs jo kadenciją.

„Šiaip jis vadybininkas, mano požiūriu, buvo visai neblogas“, – sakė R.Sinkevičius.

Jis tikino, kad dėl S.Dailydkos sprendimą priėmė pats, niekieno nespaudžiamas.

„Kadrų klausimais aš neleisdavau, kad man suvadovautų, nes atsakomybė už tai lieka ministrui. Aš sprendimą priėmiau savarankiškai. (…) Aš mačiau tam tikrą nerimą Dailydkos, jo aplinkos, laukimą, jaudulį. Tai tokius dalykus mačiau. Bet jokio išorinio spaudimo nei partinio, nei politinio, nei verslo nepatyriau“, – sakė jis.

A.Butkevičius taip pat sakė, kad nesulaukė jokių prašymų dėl S.Dailydkos kadencijos pratęsimo ir šis klausimas esą nebuvo svarstomas socialdemokratų partijoje.

Buvęs LG vadovas Stasys Dailydka LRT yra sakęs, kad Susisiekimo ministerija visame procese nuolat dalyvavo.

„Valdyba buvo [sudaryta – LRT.lt] ministerijos žmonių pagrindu. Visada vadovavo, kiek aš atsimenu mano vadovavimo metu, ministro pavaduotojai. Jie buvo atsakingi už geležinkelį. Pradedant ponia Zumeriene, po to ponas Štaras, Girdauskas buvo valdybos pirmininkai. Valdybose dalyvauja žmonės, tai [jie – Lrt.lt] gauna medžiagą iš anksto, susipažįsta, turi galimybę klausti“, – sakė S. Dailydka.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pradėjo tyrimą dėl „Lietuvos geležinkeliuose“ įdiegtos lokomotyvų valdymo sistemos „KLUB-U“, kuri pagaminta „Iževsko radijo gamykloje“.

Komiteto žiniomis, Iževske pagaminta sistema „Lietuvos geležinkeliuose“ buvo pradėta diegti 2006 metais.

2009–2011 metais rusų įmonė galutinai įdiegė kompleksinę, unifikuotą lokomotyvų saugos sistemą „KLUB-U“. Ši sistema gali būti naudojama nuotoliniu būdu lokomotyvo greičiui kontroliuoti ir netgi visiškai jį sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius