Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 15

A.Butkevičius: draudimai politikams dalyvauti televizijos laidose pažeidžia ir žurnalistų teises

Draudimai politikams dalyvauti televizijos laidose pažeidžia ir žurnalistų teises, sako premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius, kurio pirmadienį suplanuotas interviu Lietuvos televizijai buvo atšauktas dėl agitacijos reikalavimų.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šis įstatymas riboja ne tik politikų teises, bet ir žurnalistų, juk jie kviečia politikus ne tam, kad pagirtų, o kai kada yra tikslas, kad išskalbtų kailį. Bet aš manau, kad visuomeninės televizijos tikslas – visuomenę kuo greičiau informuoti, kas vysta valstybėje, ką Vyriausybė ruošiasi artimiausiu metu priimti, kokie klausimai bus įtraukti į Vyriausybės darbotvarkę, kokie klausimai bus pateikti Seimui, aš tik taip supratau savo dalyvavimą televizijoj“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras.

Pasak jo, per pirmadienį numatytą interviu LRT buvo sutarta kalbėti apie šalies aktualijas.

„Buvo pasiruošta, apie ką kalbėsim, apie įvairias aktualijas, net minčių nebuvo tokių, kad politikuočiau ir kalbėčiau apie artėjančius Seimo rinkimus, ir kai man buvo pranešta, kad aš į televiziją nevyksiu, nes negalima, tikrai man buvo tam tikras mažas šokas“, – sakė A.Butkevičius.

Pirmadienį buvo atšauktas suplanuotas premjero interviu per LRT laidą „Laba diena, Lietuva“. Kaip BNS tuomet paaiškino premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis, „Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informavo, kad pagal Seimo rinkimų įstatymą politikai, dalyvaujantys rinkimuose, tiesioginėse laidose dalyvauti negali“.

Seimo rinkimų įstatyme yra įrašytas draudimas vykdyti rinkimų agitaciją naudojantis tarnybine padėtimi. Straipsnis numato, kad kandidatai į Seimo narius valstybinėse visuomenės informavimo priemonėse gali kalbėti tik LRT su VRK rengiamuose debatuose.

Jei kandidatui dėl einamų pareigų reikia pranešti visuomenės informavimo priemonėms svarbių žinių, tai jis gali padaryti spaudos konferencijoje, o skelbti galima tik tą dalį, kurioje nėra rinkimų agitacijos.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojos Lauros Matjošaitytės, pastaroji nuostata reiškia, kad premjeras norėdamas pasisakyti visuomenei turi šaukti spaudos konferenciją.

„Jeigu politikai dėl savo einamų pareigų turi rinkėjams ką nors pasakyti, jie tai gali atlikti spaudos konferencijose, o kadangi laida „Laba diena, Lietuva“ buvo planuojama tiesioginė, tokiu atveju mes matome, kad atsiranda prieštaravimas Seimo rinkimų 54 straipsniui, todėl šioje vietoje geriau susilaikyti, ką premjeras ir padarė. Laida buvo tiesioginė, ne premjero spaudos konferencija, todėl mes rekomendavome, kad tiesioginėje laidoje premjeras neturėtų dalyvauti“, – BNS situaciją tuomet komentavo L.Matjošaitytė.

VRK anksčiau svarstė klausimus, ar žurnalistų parengti straipsniai apie politikus nėra jų politinė reklama. Nors kelias publikacijas darbo grupė buvo siūliusi pripažinti politine reklama, toks išvados projektas buvo atmestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius