-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 09 /16:20

A.Butkevičius gina skandaluose besimurkdančius ministrus, o R.Malinauskui siūlo stabdyti narystę

Iš atostogų sugrįžęs ir apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) laukiantis premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad tiek specialiuoju liudytoju apklaustas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, tiek skandalu pasibaigusio maisto varguoliams pirkimo nesužiūrėjusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė gali toliau eiti pareigas. Jis pasipiktino, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė kalba apie korupciją Vyriausybėje.

„Tokių atostogų nelinkėčiau niekam“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė A.Butkevičius.

Tokių atostogų nelinkėčiau niekam.

Praėjusią savaitę STT patvirtino, jog premjeras bei aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas kviečiami į apklausą. STT šiuo atveju tiria galbūt darytą poveikį priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų pakeitimo. Šis nutarimas, kaip skelbta žiniasklaidoje, galėjo turėti reikšmės įteisinant statybas Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje.

Ministras K.Trečiokas STT atliekamame tyrime turi specialiojo liudytojo statusą. Jis suteikiamas, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti. Taip pat specialiuoju liudytoju apklaustas ir Druskininkų meras, socialdemokratų partijos vicepirmininkas Ričardas Malinauskas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kęstutis Trečiokas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kęstutis Trečiokas

Antradienį A.Butkevičius pareiškė, kad jam ši istorija priminė sovietmetį, kai „principingi, teisingi žmonės išvažiuodavo atostogauti, o per tą laiką būdavo paskelbiama informacija, sukviečiamas politinis biuras ir atleisdavo žmogų arba pažemindavo pareigose.“

„Jeigu kas nors turi kažkokių abejonių, kad aš galėčiau ar partijos bičiuliams, pažįstamiems, giminaičiams, priimti išskirtinius nutarimus ir juos praleisti Vyriausybėje... Kaip žmogus noriu pasakyti: to niekada nebuvo, nesvarbu kokias aš užimu pareigas. Ir niekada to nebus, nebent atsitiktų toks atvejis, žinote, aš negaliu visų Vyriausybės nutarimų perskaityt, įsigilinti“, – tvirtino premjeras.

Kiek turiu informacijos iš teisininkų, tai yra tam tikrų juodųjų technologijų scenarijus.

Jo teigimu, įtraukiant minėtą nutarimą į darbotvarkę buvo išlaikyta galiojanti tvarka ir patikrinta, ar jis suderintas su visomis atsakingomis institucijomis. Jis pabrėžė pasirengęs atsakyti į visus kylančius klausimus. 

„Bet galiu nuliūdinti politinius oponentus, kad visa ši išpūsta istorija yra šūvis pro šalį“, – aiškino premjeras. 

Premjeras tikino, kad Vyriausybės nutarimas neturėjo lemiamo svorio, teismui sprendžiant dėl statybų dvaro teritorijoje įteisinimo.

Ministras pirmininkas nenorėjo vertinti STT darbo, kad tai nebūtų palaikyta spaudimu, tačiau čia pat paslaptingai kalbėjo „nenorintis atskleisti kai kokios informacijos.“ 

„Aš galėčiau pasakyti, kodėl kilo šis skandalas, bet aš nenoriu apie tai kalbėt, nes vyksta tyrimas“, – aiškino premjeras.

VIDEO: Vijūnėlės dvaro skandalas: kaip viskas vyko

K.Trečiokas gali dirbti, R.Malinauskas turi stabdyti narystę

A.Butkevičius pripažino mėgstantis poilsiauti Druskininkuose „SPA Vilnius Sana“ sanatorijoje. Ją, beje, valdo vienas didžiausių R.Malinausko politinių oponentų Druskininkuose liberalas Valdas Trinkūnas. Premjeras tikino poilsiaudamas Druskininkuose ne kartą nusistebėjęs dėl dvaro teritorijoje kylančio pastato: „Man kilo klausimas, kodėl tokioje vietoje yra statomas toks objektas.“

Premjeras tikino net girdėjęs kalbų, kad už šių statybų stovi R.Malinauskas ir net klausęs jo, ar tai tiesa, tačiau Druskininkų meras atsakęs, kad jam tas namas nepriklauso.

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui premjeras siūlo sustabdyti narystę partijoje, kol yra specialusis liudytojas.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad aplinkos ministras, nusprendęs pristatyti skandalingąjį Vyriausybės nutarimo projektą, pasielgė teisingai.

„Nebent tai buvo kiti dalykai, tyrimas duos atsakymus, – pridūrė jis. – Jis gali eiti šitas pareigas. Kiek turiu informacijos iš teisininkų, tai yra tam tikrų juodųjų technologijų scenarijus.“ 

Šioje istorijoje minimam Druskininkų merui Ričardui Malinauskui premjeras siūlo sustabdyti narystę partijoje, kol yra specialusis liudytojas.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas

„Kad nebūtų spekuliuojama partijos atžvilgiu, tuo jau pasinaudoja oponentai, artėjant rinkimams išnaudoja juodąsias technologijas“, – sakė jis. 

Tuo tarpu R.Malinauskas leidžia suprasti, kad suspenduoti narystės partijoje nenori. Jis nori išgirsti premjero „žodžius ir argumentus“, tačiau nemato, dėl ko reikėtų trauktis iš partijos ar stabdyti narystę joje.

„Dėl ko trauktis nėra, kai susitiksiu su premjeru, apkalbėsiu ir padarysiu ne skubotus, o kardinalius sprendimus. Aš labai abejoju, ar tokie variantai man priimtini“, – BNS antradienį sakė R.Malinauskas.

„Visos sukurptos muilo šitos operos, jos sprogs, jeigu kažkam norisi, kad jos sprogtų greičiau, tai, deja, aš ne viską galiu įrodyti per vieną dieną. Kada jūs įvardinsit nors vieną skandalą, kuris turi pagrindo, pasitrauksiu ne tik iš mero, bet ir iš visur kitur“, – kalbėjo R.Malinauskas.

V.Baltraitienės peikti neskuba​

Kalbėdamas apie žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, A.Butkevičius siūlė palaukti prokuratūros atliekamo tyrimo dėl maisto vargstantiems pirkimo rezultatų. 

„Su žemės ūkio ministre kalbėjau ir mano pavedimas jau buvo duotas anksčiau, kad išsiaiškintų miltų pirkimą, dabar pasirodė konservų dar pirkimas. Tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra, jei bus nustatyti kalti asmenys, jie tikrai užimamų pareigų neatliks“, – kalbėjo A.Butkevičius. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

15min paskelbus, kad ŽŪM pavaldi Rinkos reguliavimo agentūra maistą skurstantiems nupirko itin išpūstomis kainomis iš posto pasitraukė agentūros vadovė Aldona Miliuvienė. 

Antradienį ministrė V.Baltraitienė iš pareigų atleido viceministrą ir agentūros valdybos pirmininką Vilių Martusevičių, kuris gynė agentūros sprendimą pirkti per brangius mėsos konservus. 

15min gautoje agentūrai parengtoje žvalgybinio tyrimo lentelėje nurodoma, kad kilogramą mėsos konservų, kuriuose ne mažiau nei 80 proc. kiaulienos, rinkoje galima įsigyti už 1,6 euro, tuo tarpu varguoliams jie pirkti už 3,2 euro.

A.Butkevičių suerzino prezidentės tonas

Trečiadienį premjeras apie Vyriausybę krečiančius skandalus kalbėsis su prezidente D.Grybauskaite. 

Norėsiu, kad konkrečiai būtų pateikti faktai ir išgirsti, kur ta yra korupcija, nes aš niekada su tokiais dalykais nesitaikstysiu ir nesitaikstau.

„Aš irgi labai laukiu to rimto pokalbio. Nesakyčiau, kad čia labai išskirtinis susitikimas, nes mes susitinkame kartą per savaitę, – kalbėjo premjeras. – Mane sudomino išsakytas tonas, kad Vyriausybėje yra tam tikra korupcija. Aš, kaip ministras pirmininkas, esu pasiruošęs kaip visada už viską atsakyti. Norėsiu, kad konkrečiai būtų pateikti faktai, ir išgirsti, kur ta yra korupcija, nes aš niekada su tokiais dalykais nesitaikstysiu ir nesitaikstau.“

Jo teigimu, jei atsiras korupciją įrodančių faktų, jis pasirengęs tokius žmones atleisti iš pareigų.

„Jeigu Vyriausybė būtų korumpuota, aš seniai čia nedirbčiau. Man svarbiau yra pareigingumas, orumas, o ne užimamos tam tikros pareigos“, – į žurnalistų klausimą atsakė jis. 

A.Butkevičius pridūrė, kad reitingai jam niekuomet nebuvo vertybė ir dėl jų jis niekuomet neaukojo savo sąžinės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius