Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 02

A. Černiauskas: profesinės sąjungos vadovo ir ministro patarėjo pareigos nesuderinamos

Tapęs socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėju Vladimiras Banelis turėtų palikti Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko pareigas, įsitikinęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.
Artūras Černiauskas
Artūras Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu tarptautinės antikorupcinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas nors tokį ministro L.Kukuraičio pasirinkimą vadina drąsiu, bet tiki, kad sprendimas priimtas įvertinus visas rizikas. Pats V.Banelis BNS sakė nematantis bėdų šias dvi pareigybes suderinti.

A.Černiausko teigimu, darbas ministro patarėju reiškia Vyriausybės politikos formavimą bei vykdymą, o būnant profesinės sąjungos vadovu „gali būti interesų konfliktas, ir netgi labai didelis“.

Aš V.Banelio vietoje iškart atsistatydinčiau iš profesinių sąjungų pirmininko pareigų.

„Aš V.Banelio vietoje iškart atsistatydinčiau iš profesinių sąjungų pirmininko pareigų. Jis gauna atlyginimą iš Vyriausybės, koks jis yra darbuotojų gynėjas, atstovas, jei jis yra socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas? Bent mano nuomone, šitos dvejos pareigos yra absoliučiai nesuderinamos“, – BNS sakė A.Černiauskas.

TILS vadovas S. Muravjovas sutinka – situacija nekasdieniška, tad ypatingą dėmesį V. Baneliui reikėtų skirti siekiant suderinti skirtingus interesus.

„Ministras L.Kukuraitis ir ponas V.Banelis elgiasi drąsiai. Tikiu, kad ponas Vladimiras geras specialistas, tačiau aišku, kad jam teks skirti ypatingą dėmesį interesų konfliktų deklaravimui ir stebėsenai, suprasti, kuriuo metu turėtum nusišalinti, kuriuo metu dėl tavo veiksmų galėtų kilti interesų konflikto regimybė, ir jokiu būdu nesiekti paveikti klausimų, kurie gali suteikti naudos tavo vadovaujamai profsąjungai“, – BNS sakė S.Muravjovas.

„Mano akimis, kuo daugiau interesų turi, tuo daugiau dėmesio turi skirti jiems suderinti, ypač kalbant apie tokias svarbias pareigybes kaip profsąjungos vadovo pareigybė ir ministro patarėjo pareigybė. Todėl ir kalbu, kad ministras ir ponas Banelis pasielgė drąsiai. Manau, jie yra pasvėrę visas galimas neigiamas tokio sprendimo pasekmes, ir jei tiki, kad gali suvaldyti visas rizikas, puiku, kad jie nori eiti šiuo keliu“, – reziumavo TILS vadovas.

Nuotr. iš Vladimiro Banelio „Facebook“ paskyros/Vladimiras Banelis
Nuotr. iš Vladimiro Banelio „Facebook“ paskyros/Vladimiras Banelis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas BNS sakė pats drąsinęs V.Banelį priimti ministro pasiūlymą.

V.Bakas pats yra ėjęs tiek Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovo, tiek ministro patarėjo pareigas, bet ne vienu metu. Vis dėlto V.Bakas tvirtino, kad situacija, kai jis išėjo patarinėti tuometiniam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui, buvo visiškai kitokia, nei šiuo metu atidūrė V.Banelis.

„Tuo metu, kai aš buvau patarėju, situacija buvo sudėtingesnė, ir pasitikėjimo profesinėmis sąjungomis, ypač teisėsaugoje, buvo mažiau. Kai mane pakvietė į ministro komandą, aš pasitariau, buvo sukviestas visuotinis susirinkimas, ir tam, kad nesukelčiau interesų konflikto regimybės, aš pasitraukiau iš veiklos, nors visuotinis susirinkimas, žmonės, to ir nereikalavo. Bet tai buvo kiti laikai, visi buvo įtaresni, ir man atrodė, kad tuomet mano sprendimas buvo teisingas“, – BNS sakė V.Bakas.

Jis taip pat pažymėjo, kad jo užduotis patarinėjant ministrui buvo susijusi su vidaus reikalų sistemos reforma, o tai nesuderinama su veikla profsąjungoje, tačiau V.Banelio užduotis visai kita – socialinio dialogo vystymas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Aš esu prašęs jo (V.Banelio – BNS) sutikti su ministro pasiūlymu. Mums reikia apskritai Lietuvoje sustiprinti žmonių derybines galias, ir tam reikia, kad būtų komanda pasiryžusi tai padaryti. Tai yra uždavinys visoms profesinėms sąjungoms stiprinti, ne administracinėms reformoms ir panašiai. Situacija nėra tapati, bet aš manau, kad ta bendruomenė stipri, keli tūkstančiai žmonių, ir ji tikrai išspręs tą klausimą ir susitars tarpusavy, ar tos pareigos suderinamos, ar ne“, – tvirtino Seimo komiteto vadovas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro L.Kukuraičio patarėju tapęs V.Banelis žada ir toliau vadovauti profesinei sąjungai. Jis antradienį BNS patvirtino toliau liekantis eiti ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko pareigas. Jo manymu, šias pareigas jis suderins.

„Darbai nenutrūksta, čia papildomai šalia to veikla. Pas pareigūnus aš esu pagal darbo sutartį dirbantis, o čia aš esu valstybės tarnautojas, taigi tai yra suderinama“, – antradienį BNS teigė V.Banelis.

Ministerija pranešė, kad V.Banelis ministrui patarinės socialinės partnerystės, socialinio dialogo vystymo klausimais. Pranešime spaudai V.Banelis teigia sieksiąs stiprinti darbuotojų derybines galias.

„Trišaliame nacionaliniame susitarime dėl šalies pažangai būtinų reformų įtvirtintas Vyriausybės, darbdavių bei darbuotojų organizacijų įsipareigojimas skatinti ir stiprinti darbuotojų derybines galias. Įgyvendinti šį siekį yra vienas iš pagrindinių mano tikslų ir numatomų darbų einant ministro patarėjo pareigas“, – sako V.Banelis.

V.Banelis nuo 2012 metų pirmininkauja Nacionaliniam pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui, anksčiau vadovavo Lietuvos pasienio pareigūnų profesinei sąjungai, dirbo Valstybės sienos apsaugos tarnyboje. V.Banelis yra įgijęs teisės ir valstybės sienos apsaugos bakalauro bei teisės ir valdymo magistro laipsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius