-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Duda Vilniuje susitiks su G. Nausėda, pagerbs 1863-1834 metų sukilimo dalyvius

Į Vilnių sekmadienį atvykstantis Lenkijos vadovas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) susitiks su prezidentu Gitanu Nausėda, pagerbs 1863-1834 metų sukilimo dalyvius.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda su Lenkijos kolega taip pat aptars dvišalį bendradarbiavimą, regiono saugumo ir paramos Ukrainai klausimus.

Prezidentai taip pat dalyvaus 1863-1864 metų sukilimo minėjimo iškilmėse, šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje bazilikoje ir 1863-1864 metų sukilimo pagerbimo ceremonijoje Rasų kapinėse. Iškilmėse taip pat dalyvaus Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta.

Anot G. Nausėdos, istorinė 1863-1864 metų sukilimo reikšmė ryškiai matoma pastaraisiais metais Rusijoje stiprėjant autoritarizmo tendencijoms ir šiai šaliai pradėjus brutalų karą prieš Ukrainą, taip pat bandant perrašyti istoriją.

1863-1864 metais buvusios Abiejų Tautų Respublikos (Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės) nacionalinis pasipriešinimas Rusijos imperijos valdžiai buvo kovingiausias, ilgiausiai trukęs tautinio ir socialinio išsivadavimo judėjimas Rusijos imperijoje XIX amžiuje.

Sukilimas apėmė Lenkijos karalystę (į ją įėjo ir Užnemunė), Lietuvą, Baltarusiją ir dalį Ukrainos. Pasipriešinimą Rusijos imperija numalšino, bet sukilimas turi ypatingą reikšmę visoms tautoms, kovojusioms prieš priespaudą. 

Paskutinį kartą A. Duda Lietuvoje viešėjo pernai liepą, o G. Nausėda darbo vizito į Lenkiją vyko 2023-ųjų rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius