Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 15 /14:46

A.Dulkio žinutė Palangos poilsiautojams: „Rudenį gali būti per vėlu“

Pastaruoju metu retai viešumoje matomas ir į keliones po regionus pats nesileidęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys liepos 15 d. apsilankė Palangoje, kur su meru Šarūnu Vaitkumi aptarė vakcinavimo ir testavimo procesus, pasirengimą rudeniui valdant COVID-19 pandemiją. Ministras teigė, kad jei toliau kai kurie visuomenės nariai „zuikiaus“, bus svarstoma apie priverstinę vakcinaciją.
Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl sumažėjusio vakcinavimo tempo ir vangių pastangų skatinant skiepijimą trečiadienį sulaukęs prezidento Gitano Nausėdos kritikos, ketvirtadienį A.Dulkys išsiruošė į pajūrį.

Reaguodamas į valstybės vadovo kritiką, ministras teigė pasigendantis vieningumo sprendžiant COVID-19 krizę, o sprendimą dėl jo asmeninės atsakomybės neva priims premjerė.

Į Palangą ketvirtadienį A.Dulkys atvyko iš Kretingos.

Palangoje jau yra ir delta atmaina

„Suprantu, kad jau visiems įkyrėjo raginimai, prašymai skiepytis. Bet nuoširdžiai labai prašau savo miesto gyventojų, kas dar nesiskiepijo, tai padaryti artimiausiu metu, nelaukiant rudens. Dėl visų mūsų ir savo artimųjų sveikatos.

Palangoje vienam miesto gyventojui jau diagnozuota COVID-19 delta atmaina. Prašau nepykti, kad raginu. Visus labai gerbiu ir noriu tik gero“, – tokiais žodžiais liepos 13 dieną į palangiškius savo asmeninėje feisbuko paskyroje kreipėsi Palangos miesto meras Š.Vaitkus.

Po ketvirtadienį vykusio susitikimo su Palangos miesto meru, ministras keliavo į Jūratės ir Kastyčio skvere, jūros tilto prieigose, nuo liepos 2 dienos įsikūrusią Nacionalinio kraujo centro (NKC) mobiliojo vakcinavimo centro palapinę, kurioje „Johnson&Johnson“ vakcina (tereikia vienos dozės) galima pasiskiepyti kiekvieną dieną nuo 11 iki 16 valandos be jokios registracijos. Užtenka turėti tik asmens dokumentą.

Vietoje dirbančios NKC darbuotojos tikino, kad prie Palangos tilto vidutiniškai kasdien pasiskiepija apie 35 žmonės. Ketvirtadienį per 1,5 valandos į palapinę užsuko 23 poilsiautojai. Didžiausias rekordas – 70 pasiskiepijusiųjų per dieną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

„Užsuka labiau poilsiautojai. Taip pat atostogų grįžę emigrantai. Žmonėms patinka, kad reikia tik vienos vakcinos dozės. Rekomenduojame ateiti skiepytis baigiantis atostogoms, juk po skiepo negalima šlapinti skiepo vietos ir vartoti alkoholio, o Palanga būtent su tuo susijusi – maudynėmis bei šventimu“, – šyptelėjo NKC darbuotoja.

Ji tikino, kad išvykų į mažesnius miestelius metu vakcinuoti sekasi geriau – per dieną išnaudojama apie 300 vakcinų.

Vietoje pakalbintas vienas palangiškis teigė, pats pasiskiepijęs jau anksčiau – iki šio Palangos centro atvedęs pažįstamą iš Vilniaus.

„Labai gera akcija – vakcinuoti prie Palangos tilto“, – teigė jis.

Tačiau jo pažįstama vakcinos negavo, paaiškėjo, kad ji turi antikūnų.

Norėtų reklamos ir pietų

Palangos merui ir A.Dulkiui vakcinaciją atliekantys darbuotojai išsakė keletą pastabų. Jų nuomone, trūksta reklamos, žmonės mano, kad NKC atvyko su donorystės akcija, tad ateina aukoti kraujo.

„Reikia reklaminio stendo prie mūsų palapinės ir J.Basanavičiaus gatvės pradžioje. Trūksta žmonėms vietų prisėsti po vakcinos pavėsyje“, – teigė NKC darbuotojos, prakalbusios ir apie maitinimą, kurio, dirbdamos Palangoje, negauna, o juk kurorte pietūs – brangūs.

Palangos meras Š.Vaitkus teigė, kad šiuo metu reklama apie vakcinaciją be registracijos skelbiama pliaže kas valandą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys ir Šarūnas Vaitkus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys ir Šarūnas Vaitkus

Palangos meras Š.Vaitkus 15min teigė, kritikos ministrui A.Dulkiui neturintis. Jo nuomone, Palanga kiek išsiskiria iš viso Lietuvos konteksto – beveik 80 proc. vyresnio amžiaus žmonių yra pasiskiepiję. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas 35-45 metų amžiaus palangiškiams – pasiskiepiję jų kiek daugiau nei 50 proc.

„Darbingas amžius. Matyt, vasaros metas, jie intensyviai dirba“, – teigė meras.

Paklaustas apie išskirtines akcijas Palangoje, kurių metu raginama skiepytis, Š.Vaitkus teigė įsiklausęs į NKC darbuotojų pastabas – trūksta kiek reklamos apie veikiančius vakcinacijos centrus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

„Didžioji dalis žmonių, kurie dieną yra paplūdimyje, o jų nuo Nemirsetos iki Būtingės naftos terminalo – apie 300 tūkst., girdi tą informaciją. Ką mes daugiau galime padaryti?“, – teiravosi Š.Vaitkus, pripažinęs, kad abejoja, ar verslo siūlomos akcijos „pasiskiepyk ir kažką gausi“, veikia, ar žmones galima nupirkti, juk pirmiausiai reikia būti sąmoningam, saugoti savo bei kitų sveikatą.

Jis prisipažino, kad su šiuo metu Palangoje vykstančių ir daugybę žmonių į kurortą pritraukančių „Aurum 1006 km“ lenktynių organizatoriais jokių akcijų, raginančių skiepytis, nederinęs.

Palangoje be išankstinės registracijos ketvirtadieniais galima pasiskiepyti ir VšĮ „Palangos asmens sveikatos priežiūros centre“ (Vytauto g. 92). Iš viso kurorte veikia trys vietos, kur galima pasiskiepyti be registracijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

Ministras įspėjo dėl rudens

Duodamas interviu po susitikimo su Palangos meru, A.Dulkys įvardijo, kad buvo aptarti 4 pagrindiniai klausimai. Vienas jų susijęs su vakcinacija ir testavimu, juk Vyriausybė praplėtė privalomo sveikatos pasitikrinimo veiklos grupių sąrašą, o tam reikia pasirengti.

„Virusas virusu, pandemija pandemija, bet neturime užmiršti ir apskritai sveikatos sistemos skaudulių, lūkesčių, ką turime veikti. Aptarėme ir tai“, – teigė A.Dulkys.

Ministras tikino suprantantis poilsiautojų Palangoje argumentą, kad atvyko į kurortą pailsėti, nenori vakcinuotis, nes bijo, kad pakils temperatūra ir bus sugadintos atostogos. Tačiau jis turi kontraargumentą: neužmirškit vakcinacijos centro prieš išvažiuodami iš Palangos.

„Kiti sako, vasarą nenorintys skiepytis, tą padarys rudenį, tačiau rudenį gali būti vėlu, nesuspėsit į tą traukinį, tad kam rizikuoti. Juk reikia dviejų skiepų, tarp jų – laiko tarpas privalomas“, – patikino ministras.

Testavimas tampa per brangus?

Kalbėdamas apie testavimą, A.Dulkys teigė, kad testavimas – gera ir efektyvi priemonė, bet ji yra laikina. Testavimo įvairūs algoritmai buvo įvedinėjami, nes šalis neturėjo skiepų. Tai buvo skirta identifikuoti greičiau ligos židinius, aptikti COVID-19 atmainas.

Kiekvienam Lietuvos piliečiui yra nupirkta vakcina. Jūsų vakcina jūsų laukia. Reikia ateiti ją pasiimti.

„Testai kainuoja. Šiandien, kai jau turime vakcinų, reikia pradėti diskutuoti, ar testavimo algoritmai mums nėra per brangūs. Jeigu valstybė jau turi efektyvesnį būdą ir jis yra pasiūlytas, tačiau juo nenorime naudotis, natūralu, kad mes pradėsime diskutuoti, jog tam tikrais atvejais už testus reikės mokėti patiems.

Dabar už visų mokesčių mokėtojų pinigus yra parūpinta vakcinų. Kiekvienam Lietuvos piliečiui yra nupirkta vakcina. Jūsų vakcina jūsų laukia. Reikia tik ateiti ir ją pasiimti. Skiepykitės ir nereikės dalyvauti testavimo algoritmuose“, – pagrindinę žinutę skleidė A.Dulkys.

Anot jo, kas bebūtų, mokyklos yra prioritetas, tad tam, kad rudenį būtų grįžta į kontaktinį mokymą, reikia padaryti viską, imtis bet kokių priemonių – negali jaunoji karta praleisti dar vienų mokslo metų, nes nuo to keičiasi įgūdžiai.

„Man savo vaikų skiepytis įtikinėti nereikėjo. Patikėkite, vaikai gali prisidėti prie savo valstybės kūrimo“, – patikino ministras.

Turime sekti nebe atvejų skaičiaus didėjimą, o kokias pasekmes tai sukelia.

Paklaustas, ar gausėjant COVID-19 atvejų Lietuvoje, jau svarstomos naujos ligos suvaldymo priemonės, ministras atsakė teigiamai. Anot A.Dulkio, nebegalima „naudoti to paties matymo, koks buvo ankstesnių pandeminių bangų metu“.

Juk pirmos bangos metu nebuvo nei žinių, nei testų, nei vakcinų. Kitą bangą šalis jau pasitiko su testavimu, o dabar jau turime ir vakcinavimą.

„Turime sekti nebe atvejų skaičiaus didėjimą, o kokias pasekmes tai sukelia. Koks hospitalizacijos mastas, kokio sunkumo yra ligoniai, kaip pildosi sveikatos apsaugos sistema. Tai gali tapti nuolatiniu mūsų gyvenimo palydovu, tad reikia išmokti gyventi kitaip“, – patikino A.Dulkys.

Paklaustas apie artėjantį rudenį, galimą karantiną, ministras tikino, kad pasiskiepiję asmenys turės daugiau laisvių – nebegalima ignoruoti pusės Lietuvos gyventojų, kurie pasiskiepijo, nebegalima jiems taikyti tų pačių priemonių.

„Natūralu, kad tie, kurie „nezuikiauja“, kurie prisideda prie valstybės gėrio, skiepijasi, jie padeda mums spręsti problemą. Visais atvejais tokie dalykai, kaip galimybių pasas, aišku, kad turi skirtis. Ne veltui kai kurios valstybės jau kalba apie privalomą skiepijimą. Mes dar nesame pasiekę to etapo.

Bet aš neslėpsiu, jeigu toliau didės grėsmės visuomenei... Tai nejuokinga. Jeigu „zuikiaujančių“ toliau gausės, gali tekti imtis kitokių priemonių“, – teigė ministras.

Reformas sieja su investicijom

Paklaustas, kodėl pasirinko vykti būtent į Vakarų Lietuvą, jis tikino konkretaus atsakymo neturintis: norėta pasisemti geros vakcinavimo patirties, gauti įžvalgų, lankoma ir Klaipėda, kur su vakcinacija, anot ministro, yra „šiek tiek sunkiau“.

Kalbėdamas apie sveikatos sistemos gydymo įstaigų tinklą, jis pabrėžė, kad reformos tikrai bus, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija nežada inicijuoti nė vienos gydymo įstaigos uždarymo.

„Pasiūlome reformos kryptis su investicijomis. Tos gydymo įstaigos, kurios įsitrauks į procesą, dalyvaus pokytyje, gaus papildomas investicijas. Tie, kas abejoja ir nenori, lieka prie senos sistemos, seno finansavimo. Nesame užbaigę modelio sudėliojimo – kviečiame bendrai kūrybai savivaldybių merus, gydymo įstaigas“, – patikino ministras.

Paskiepyta apie 8,5 tūkst. gyventojų

Lietuvos statistikos departamento liepos 14 dieną pateiktais duomenimis, Palangos miesto savivaldybėje iš viso paskiepyta apie 8 582 žmonės – 52,3 proc. gyventojų.

Iš viso Palanga sulaukė 15 494 vakcinos dozių, išnaudojo jų 13 799.

Nacionalinio visuomenės sveikatos biuro liepos 14 dienos duomenimis, šiuo metu Palangoje sergančiųjų koronaviruso infekcija skaičius – 6 asmenys (+0 per parą). Nauji atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų – 42,6.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

Bendras Palangos miesto savivaldybės gyventojams patvirtintų ligos atvejų skaičius nuo karantino pradžios – 1193. Testavimo apimtys/teigiamų tyrimų dalis procentais per paskutines 7 dienas –407/0,7.

Mirusių asmenų, kurių pagrindine mirties priežastimi nurodyta COVID-19 liga, – 13.

Po vizito Palangoje ministras išvyko į Klaipėdą, kur buvo suplanuotas susitikimas su Klaipėdos miesto savivaldybės meru, apsilankyta Klaipėdos vakcinavimo centre.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 46 proc. žmonių, tačiau pastaruoju metu skiepijimo mastai šalyje sumažėjo.

Iš viso Lietuva yra sulaukusi 3 mln. 203 tūkst. 455 skiepų dozių, iš jų sunaudotos 2 mln. 373 tūkst. 693 dozės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius