-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 19

A.Dulkys: COVID-19 banga labai tikėtina, iki rugsėjo sergamumas augs

Sergančiųjų COVID-19 banga labai tikėtina, o skaičiai iki rugsėjo augs, teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Neabejotinai ta banga labai tikėtina, kad bus sergamumo didesnė. Ji auga visoje Europoje pastarąsias šešias savaites, kaip matome, paliečia daugiausiai 60 plius žmonių grupę ir joje yra didžiausias, apie 30 procentų sergamumo augimas“, – antradienį LRT „Panoramai“ sakė ministras.

Pasak jo, šiuo metu dviejuose trečdaliuose Europos Sąjungos sergamumas auga.

„Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad Portugalijoje, Ispanijoje tendencijos pakeitusios kryptis, pastebima tendencija mažėjimo. Lietuva nuo to krašto skiriasi per keturias savaites, tai galime prognozuoti, kad iki rugsėjo sergamumas augs“, – teigė A.Dulkys.

Anot ministro, nors šalis yra padidėjusio sergamumo COVID-19 stadijoje, „jei kalbėtume apie epidemijos lygį, tai mums reikėtų matyti sergamumą 6–7 tūkstančius atvejų“.

„Noriu pabrėžti, kad rudenį planuojame žiūrėti į suminį atvejį, tai reiškia, žiūrėti kartu su gripu, nes aiškiai matome, kad šie dalykai labai koreliuoja. Sprendžiant konkrečioje organizacijoje, savivaldybėje, žiūrėtume į bendrą sergamumo lygį“, – sakė ministras.

Jo teigimu, skelbiant karantiną ir toliau būtų vadovaujamasi pagrindiniu rodikliu – 240 reanimacijos-intensyvios terapijos pacientų.

Anot A.Dulkio, ministerija ruošiasi naujiems mokslo metams – nupirko ir papildomai rezervavo COVID-19 testų.

„Tai reiškia, kad prioritetas švietimas ir ugdymas. Jei matysime, jog ta tendencija vis dar didelė, kad galėtume mokyklose dirbti kontaktiniu būdu, kad galėtume vėl dalinti savikontrolės testus. Jei reikia, esame sutarę atidaryti mobilių punktų papildomų, bet šiai dienai to daryti nereikia“, – kalbėjo ministras.

Privalomas testavimas mokyklose, kaip teigė A.Dulkys, kol kas neplanuojamas.

Ministerija antradienį skelbė, jog nuo rugsėjo bus galima pasiskiepyti antrąja stiprinančiąja COVID-19 doze. Prioritetas, anot A.Dulkio, bus teikiamas 60 metų ir vyresniems žmonėms bei turintiems lėtinių ligų, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį buvo nustatyti 1307 nauji COVID-19 atvejai, koronaviruso atvejų skaičius nuo birželio vidurio po truputį augo. Ligoninėse šiuo metu gydoma 119 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų šeši – reanimacijoje.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų paaugo ir siekia 291,6 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis taip pat šiek tiek padidėjo ir šiuo metu siekia 45,6 procento.

Vasario pradžioje per parą buvo nustatoma daugiau kaip 14 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu. Iš viso šalyje bent kartą koronavirusu užsikrėtė daugiau nei 1 mln. žmonių.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,9 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius