Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 03

A.Gedvilas atsiprašė ne pažemintos I.Šimonytės, o visų moterų, kurios nėra premjerė

Seimo narys, opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas Aidas Gedvilas ketvirtadienį Seime pabandė įvykdyti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos rekomendaciją atsiprašyti premjerės Ingridos Šimonytės dėl ją žeminančių žodžių. Tačiau po A.Gedvilo atsiprašymo posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas replikavo: „Nesu tikras, ar po šio atsiprašymo nereikės dar kartą atsiprašyti.“

Ką pasakė A.Gedvilas?

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas A.Gedvilas birželio 23-iąją per Vyriausybės valandą užduodamas klausimą Vyriausybės vadovei dėl Kaliningrado tranzito ribojimų apkaltino ją karo kėlimu.

„Priminsiu, kad jūsų kaip ir šalies vadovo pareiga užtikrinti taiką Lietuvoje, o ne kurstyti karą. Kas buvo padaryta, kad Lietuvos piliečiai miegotų ramiai? O gal tikrai laukiama, kad jaunus Lietuvos vyrus šaudys Rusijos kariai, o žmonas prievartaus vaikų akivaizdoje? Bepigu, kai nei to, nei kito neturi“, – tuomet sakė A.Gedvilas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

Kokia buvo premjerės reakcija?

Premjerė I.Šimonytė, išgirdusi A.Gedvilo pasisakymą, atrodė praradusi savitvardą.

Atsakydama parlamentarui ji teigė: „Štai ką aš jums pasakysiu. Į tuos klausimus, kuriuos galima suformatuoti kaip klausimus, aš jums atsakysiu raštu. O daugiau visa kita aš laikau tiesiog kliedesiu. Nes tai, kuo jūs mane kaltinate, yra tobuliausia Rusijos propaganda. Niekaip kitaip šito pakomentuoti negaliu.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Ką nutarė komisija?

„Darbietis“ Aidas Gedvilas pažeidė politikų etiką, pasakęs, kad premjerė Ingrida Šimonytė savo elgesiu kurstė karą, nes pati neturi vyro, kuriam reikėtų eiti kariauti.

Tokį sprendimą dar spalio 12 dieną priėmė Seimo Etikos ir procedūrų komisija, pripažinusi, kad parlamentaro pasisakymai šių metų birželio 23 dienos Seimo rytiniame posėdyje „yra nesuderinami su Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintu pagarbos žmogui ir valstybei principu“.

Etikos sargai rekomendavo A.Gedvilui viešai atsiprašyti ministrės pirmininkės ir ateityje vengti tokių pasisakymų.

Už tokią išvadą balsavo septyni komisijos nariai, trys susilaikė, „darbietis“ Viktoras Fiodorovas nebalsavo.

VIDEO: V.Mitalas rėžė A.Gedvilui: „Nesu tikras, ar po šio atsiprašymo nereikės dar kartą atsiprašyti“

Prieš priimdama sprendimą Etikos komisija paprašė ekspertų išvadų.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba teigė, kad panašaus turinio pasisakymai, išsakyti darbo vietoje, gali būti vertinami kaip turintys priekabiavimo dėl lyties ir dėl socialinės padėties (šeiminės padėties) požymių, kaip galimai sukuriantys priešišką, įžeidžiančią aplinką.

Lietuvos žmogaus teisių centras taip pat tvirtino, kad Seimo nario pasisakymą galima įvardyti kaip diskriminaciją bei priekabiavimą dėl lyties ir šeiminės padėties.

Anot jo, „A.Gedvilas teigia, kad ministrė pirmininkė nekvalifikuotai ar neracionaliai priima tam tikrus sprendimus dėl savo šeiminės padėties (...)“.

Kaip atsiprašė A.Gedvilas?

A.Gedvilas ketvirtadienį per Seimo posėdį iš tribūnos tikino, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai, rekomendavę jam atsiprašyti premjerės, nedetalizavo, už ką jis turėtų atsiprašyti – ar už oficialioje premjerės biografijoje nurodytus faktus, ar už tai, kad iškėlė Lietuvos žmonėms rūpimus ir skausmingus klausimus, ar už tai, kad ne kartą yra atkreipęs Vyriausybės dėmesį į aktualias problemas, kurios yra netinkamai sprendžiamos.

A.Gedvilas aiškino nutaręs savo sekėjų socialiniuose tinkluose pasiklausti, gal jie žinotų, už ką jis turi atsiprašyti. Jis tikino, kad 4 tūkst. žmonių esą nežinojo, už ką jis turi atsiprašyti, o 9 žmonės mano, kad turėtų atsiprašyti, bet nė vienas neparašė, už ką ir kokiais žodžiais.

„Kilo įtarimų, kad turėčiau atsiprašyti dėl seksizmo, kuris neva buvo įžvelgtas mano pasisakymuose, tačiau detaliai susipažinęs su komisijos išvada, – seksizmo apraiškų ten nebuvo. Dar daugiau – seksizmo apraiškų neįžvelgė nei Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, nei Lietuvos žmogaus teisių centras, beje, kurių vadovai Birutė Sabatauskaitė ir jos antroji pusė Jūratė Juškaitė gyvena kaip šeima ir, matyt, pasiderinti pozicijas, išdiskutuoti laiko tikrai turėjo pakankamai. Tiesą pasakius, mano pasisakymuose nebuvo įžvelgta nieko tokio, dėl ko aš turėčiau jausti kaltę prieš premjerę. Ir dar klausimas – ar premjerė tikrai buvo įsižeidusi? (...)“, – dėstė politikas

Jis pareiškė manąs esąs visiškai laisvas pasirinkti, kieno atsiprašyti bei kokia forma tai padaryti.

„Leiskite septynių šioje Seimo salėje esančių Etikos ir procedūrų komisijos narių kartu su socialdemokrate kabutėse Dovile Šakaliene priešakyje atsiprašyti Vyriausybės vadovės už tai, kad nebuvau pakankamai įtikinamas, principingas ir nuoseklus atkreipdamas dėmesį į šios Vyriausybės darbo broką pažeidžiant žmogaus teises pandemijos metu; akcentuojant milžiniškas klaidas užsienio politikoje, kurios jau turi nepataisomų pasekmių mūsų ekonomikai; priimant keistus ir nelogiškus sprendimus energetikoje, dėl kurių dabar yra priversti kentėti mūsų žmonės ir t.t.“, – pareiškė Seimo narys.

Noriu atsiprašyti visų Lietuvos moterų, kurios neturi ar negali turėti vaikų ir suasmenino mano posakį. Tuo pačiu – nuraminti, kad joms mano žodžiai niekaip negalioja. Nes jos nėra premjerės ir nekėlė grėsmių, tarp jų ir karo valstybėje.

„Pasinaudodamas proga ką noriu tai noriu – atsiprašyti visų Lietuvos moterų, kurios neturi ar negali turėti vaikų ir suasmenino mano posakį. Tuo pačiu – nuraminti, kad joms mano žodžiai niekaip negalioja. Nes jos nėra premjerės ir nekėlė grėsmių, tarp jų ir karo valstybėje. Ir dar kartą, kad neliktų vietos jokiai interpretacijai, ir dar kartą, kad būčiau galutinai suprastas: noriu atsiprašyti visų Lietuvos moterų, kurios mano posakį prisitaikė sau ir pasijuto įskaudintos. Nes mano žodžių nebuvo galima niekaip prisitaikyti, nes, kaip minėjau, jos nėra nei premjerės, nei stumia valstybę į skolas ar tyčiojasi iš žmonių“, – užbaigė savo kalbą A.Gedvilas.

Seimo posėdžiui pirmininkavęs V.Mitalas po A.Gedvilo atsiprašymo replikavo: „Nesu tikras, ar po šio atsiprašymo nereikės dar kartą atsiprašyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius