Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 12 /17:41

A.Guoga atsisako Seimo nario mandato: vietoje jo – A.Skardžius

Seimo narys Antanas Guoga atsisako parlamentaro mandato.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS antradienį patvirtino, kad komisija gavo jo prašymą.

„Po 16 val. buvo gautas Seimo nario A.Guogos pareiškimas dėl Seimo nario mandato atsisakymo. Seimo narys A.Guoga pareiškia atsistatydinantis iš Seimo nario pareigų, pareiškimą jis teikia tvirtai apsisprendęs ir laisva valia“, – BNS sakė L.Matjošaitytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Pasak VRK vadovės, A.Guoga prašo jo mandatą naikinti nuo sausio 14 dienos, prašo dėl to šaukti komisijos posėdį, per kurį yra pasirengęs perskaityti prašymą nutraukti jo įgaliojimus.

A.Guoga: visą dėmesį skirsiu tik labdarai

Iš Seimo A.Guoga tikino pasitraukiantis, nes nenori rinkėjų „vedžioti už nosies“.

„Šiandien paprašiau VRK, kad nutrauktų mano, kaip Seimo nario įgaliojimus. Man niekada nebuvo svarbu postai ar pareigos. Man didžiausia prasmė yra padaryti darbus. Man svarbu turinys. Rezultatas. Kad mano šalis ir jos žmonės galėtų gyventi geriau.

Seimo rinkimuose dalyvavau su Darbo partija. Čia buvo mano pasirinkimas. Mano sprendimas. Žmonės mane išrinko į Seimą su Darbo partijos sąrašu. Susilaukiau didžiausio žmonių pasitikėjimo. Jį labai gerbiu ir vertinu.

Pasitraukiu pirmiausiai todėl, kad nenoriu šių žmonių vedžioti už nosies. Jaučiu prieš juos didelę atsakomybę, tačiau tuo pačiu matau, kad su Darbo partija neįmanoma užtikrinti tai, kas buvo kalbama žmonėms prieš rinkimus.

Įsitikinęs, kad elgiuosi sąžiningai ir garbingai. Ir prieš save, ir prieš Lietuvos žmones“, – feisbuke antradienį išdėstė politikas.

Su Darbo partija neįmanoma užtikrinti tai, kas buvo kalbama žmonėms prieš rinkimus.

Jis tikino, kad Darbo partijoje tikrai yra ir padorių, ir protingų ir energingų žmonių.

„Tačiau šiandien jie visi yra tapę vieno asmens įkaitais. Baimė ir prisitaikėliškumas neleidžia jiems išsivaduoti“, – matyt, omeny turėdamas partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą, toliau dėstė A.Guoga.

„Nenoriu būti tas žmogus, kuriam partijos pirmininkas, taryba, etikos komisijos skiria tiek daug dėmesio už tai, kad aš turiu kitą nuomonę, negu partijos pirmininkas. Nesu tiek svarbus, kad mane žeminti, svarstyti.

Beviltiškai atrodo partija, kuri savo posėdžiuose keturias valandas yra priversta klausytis pirmininko demagogijų apie stebuklingo vandens biznį ar skiepų nešamą blogį.

Darbo partija tapo sekta su savo dvasiniu guru ir jo mokymu apie nežemiškas galias“, – komentavo Seimo narys.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga

Politikas teigė visada tikėjęs ir tikintis faktais, mokslu ir įrodymais grindžiamais sprendimais.

„Dar iki šiandien pietų, Darbo partija turėjo galimybę apsivalyti nuo šio netikro pranašo, kuris savo veikla ir pasisakymais tampa pavojingas žmonių sveikatai ir visuomenės santarvei.

Deja, ir vėl nugalėjo baimė ir paklusnumas. Nugalėjo susitaikymas.

Nematau savęs ten, kur žmonės nesijaučia savimi. Tačiau jaučiu, kad galiu būti naudingas ir reikalingas Lietuvai ir jos žmonėms. Ir aktyviai veikti visuomenėje, ypač tam, kad būtumėme labiau atsparūs visokio plauko demagogams ir propagandistams. Kad turėtumėme kritinį mąstymą ir atsparumą netikriems pranašams. Kad jie negalėtų užvaldyti mūsų mąstymo ir liktumėme laisvi“, – pridūrė A.Guoga.

Palikęs Seimą visą dėmesį jis tikino skirsiąs labdarai, paramai ir visuomenės švietimui: „Planuoju, kad ir toliau Lietuvoje veiks mano paramos fondas. Esu jau nemažai ir nuveikęs šioje srityje. Rėmiau Bėdų turgų, prisidėjau prie daug kilnių akcijų, rėmiau Vilniaus universiteto fondą.

Nuo šiol visą dėmesį skirsiu tik labdarai, paramai, visuomenės švietimui. Ir vėl galėsiu būti laimingas.

Nuo šiol visą dėmesį skirsiu tik labdarai, paramai, visuomenės švietimui. Ir vėl galėsiu būti laimingas. Kaip ir anksčiau būdavau, kada rėmiau Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę. Kur buvo tikrai daug sėkmės ir prasmės visiems.“

Politikas dėkojo kolegoms Seime, dėkojo ir už kritiką.

„Esu be galo dėkingas kolegoms Seime. Ten matau labai daug nuoširdžių, atsidavusių Lietuvai žmonių. Gerbiu konservatorių frakciją ir linkiu jiems sėkmės šiame nelengvame laikmetyje.

Gerbiu ir S.Skvernelį (kadenciją baigusį premjerą – 15min) už jo nuveiktus darbus. Tikrai nemažai nuveikė, nors gal ir ne viskas pavyko, bet šie žmonės aukojosi.

Visą uždarbį gautą Seime, kaip ir buvau žadėjęs skyriau tik labdarai. Iš valstybės nepaėmiau nei cento.

Pastaruoju metu gavau daug negatyvaus dėmesio iš žiniasklaidos. Už tai esu dėkingas. Matyt taip ir turėtų būti.

Nieko nesigailiu. Daug išmokau, įgavau naujos patirties. Visiems linkiu pabandyti, kas nori keisti savo aplinką, pasiūlyti gerų idėjų ir sprendimų Lietuvai.

Visiems labai ačiū už palaikymą ir kritiką. Toliau gyvenu, dirbu ir keliu sau naujus tikslus“, – įrašą feisbuke užbaigė politikas.

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)/Antano Guogos priesaika
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)/Antano Guogos priesaika

A.Guoga į Seimą išrinktas su opozicine Darbo partija. Jam atsisakius mandato, į Seimą patektų pirmas po brūkšnio partijos sąraše likęs Artūras Skardžius.

Su juo antradienį 15min susisiekti nepavyko.

A.Mazuronis: gal dabar viskas nurims

Apie tai, kad kolega frakcijoje palieka Seimą, „darbietis“ Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis teigė sužinojęs prieš kelias minutes.

„Kurį laiką matėsi, kad jam sunkiai pavyksta rasti savo vietą parlamente. Gal jis kitaip įsivaizdavo darbą Seime – aš nežinau, bet kurį laiką matėsi lengvas žmogaus blaškymasis“, – svarstė jis ir teigė, kad „darbiečiai“ tokio sprendimo nesitikėjo.

Matėsi lengvas žmogaus blaškymasis.

„Jo apsisprendimo reikalas. Tik, žinoma, keista, kai žmogus deda energiją, ateina į parlamentą ir jame būna mėnesį“, – pridūrė A.Mazuronis.

A.Guoga darbui Seime skyrė ne tik energiją – eidamas į Seimą rinkimų kampanijai atseikėjo kiek daugiau nei 27 tūkst. eurų.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas ir pirmą kartą į Seimą išrinktas A.Guoga viešojoje erdvėje pastaruoju metu aiškinosi santykius. Dar antradienį A.Guoga ragino V.Uspaskichą šalinti iš partijos, nes šis nepagarbiai atsiliepė apie LGBT žmones – išvadino juos „pedikais“ ir iškrypėliais.

„Jeigu Darbo partija stuburo neparodys, parodysiu jį aš“, – pareiškė A.Guoga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Mazuronis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Mazuronis

A.Mazuronis tikino, jog partiečių diskusija viešumoje kenkė nuotaikoms frakcijoje.

„Viešoje erdvėje tvyranti diskusija, debatai aplink frakciją, tvyrantys kurį laiką, geros psichologinės atmosferos frakcijoje nekūrė. <...> Gal situacija, pasikeitus Seimo nariams, nurims ir viskas klostysis [gerai], frakcija galės susikoncentruoti į darbus, kuriuos esame numatę pavasario sesijos darbų programoje. Aš labai tikiuosi, kad šnekėsime apie parlamentarizmo ir darbo Seime turinį, o ne kreipsime dėmesį į kažkokius pašalinius dalykus ir į jų formą“, – 15min komentavo jis.

Politologė: A.Guogos dėka Seime bus A.Skardžius

Traukdamasis A.Guoga visų pirma nuvilia rinkėjus, ir tuo pačiu daro jiems „meškos paslaugą“ užleisdamas savo vietą A.Skardžiui, 15min situaciją komentavo Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.

„Galima nebebūti su frakcija, kurios veiksmai tau yra nepriimtini, visada rinkėjus galima atstovauti būnant mišrioje Seimo narių grupėje. Tačiau panašu, kad Antanas Guoga turi kitų planų“, – spėjo politologė.

R.Urbonaitė akcentavo, kad už A.Guogą balsavo gerokai daugiau žmonių, nei atidavė balsus reputacijos problemų turėjusiam A.Skardžiui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Tokiu būdu Darbo partija gavo papildomų balsų.

„A.Guogos pastangomis turime A.Skardžių, ir taip pat dėka jo daugiau balsų gavo pati partija. Aišku, sudėtinga pasakyti, kiek čia A.Guogos, kiek V.Uspaskicho nuopelnas. Tačiau A.Guoga, kaip politikas, jau seniai yra save sukompromitavęs ir dabar tik dar kartą tą patvirtino“, – kalbėjo politologė.

A.Guoga, kaip politikas, jau seniai yra save sukompromitavęs.

Per daugiamandatę apygardą į Seimą išrinktas A.Guoga iki pat paskutinės dienos svarstė, ar nori tapti parlamentaru – esą abejojo, ar Seime gali būti naudingas. Galiausiai politikas prisiekė ir atsiėmė Seimo nario pažymėjimą, nes, pasak jo, daug kas prašė likti Seime.

Tuomet paklaustas, ar išdirbs visą kadenciją, A.Guoga patikino, kad taip: „Aišku, išbūsiu, jeigu penkerius metus Europos Parlamente išbuvau, tai čia išbūsiu ketverius. Ne taip sunku.“

A.Guoga Seime eina Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo pareigas.

Seimo rinkimuose jis sulaukė beveik 17 tūkst. pirmumo balsų.

VIDEO: Antanas Guoga apie pirmuosius prioritetus: „Seime reikia visiems vaikus daryti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius