Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14 /21:36

A.Guoga Seimo nario mandatą turės dar bent savaitę, bet jau paskelbta apie jo grįžimą vadovauti įmonei

Su Darbo partija į Seimą išrinktas Antanas Guoga Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paprašė jo Seimo nariu nelaikyti nuo sausio 14 dienos, tačiau jis parlamentaro mandatą turės tol, kol neįvyks VRK posėdis, kuriame bus oficialiai pripažintas mandato atsisakymas. Nepaisant to, kad toks posėdis planuojamas tik kitą savaitę, jau oficialiai paskelbta, kad A.Guoga grįžo vadovauti Kanadoje įsikūrusiai įmonei „Cypherpunk Holdings“.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min trečiadienį skelbė gavusi informacijos apie tai, kad A.Guoga net ir būdamas Seime galėjo būti „Cypherpunk Holdings“ generaliniu direktoriumi.

Pats parlamentaras 15min teigė savo veiklą įmonėje sustabdęs neribotam laikui dar prieš priesaiką Seime ir pateikė vidinį įmonės atstovų susirinkimo protokolą, kuriame nurodoma, kad „Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką“.

Tuo metu konstitucinės teisės ekspertas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Konstitucinės teisės katedros profesorius Vytautas Sinkevičius 15min teigė, kad to negana – nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, bet jos liko – o tai ir draudžia Konstitucija.

L.Matjošaitytė: jis turi visus Seimo nario įgaliojimus

Kiek anksčiau VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS sakė, kad A.Guoga prašo jo mandatą naikinti nuo sausio 14 dienos, ketvirtadienio.

Tačiau ketvirtadienį L.Matjošaitytė 15min pabrėžė, kad A.Guoga vis dar yra Seimo narys ir mandatą turės dar savaitę.

„Asmuo nebėra Seimo nariu nuo to momento, kada VRK priima sprendimą nutraukti Seimo nario įgaliojimus anksčiau termino ir sprendimas įsigalioja. Komisijos posėdis dar nėra įvykęs, asmuo nebuvo atvykęs į komisijos posėdį, nepagarsino savo pareiškimo, komisija nepriėmė sprendimo, taip kad jis turi visus Seimo nariu įgaliojimus, teises ir pareigas“, – pabrėžė ji.

Anot L.Matjošaitytės, tikėtina, kad VRK posėdis įvyks po savaitės, kitą ketvirtadienį.

Nepaisant to, ketvirtadienį įmonės „Cypherpunk Holdings“ puslapyje buvo patalpintas pranešimas spaudai, kuriame skelbiama, kad A.Guoga jau grįžo į generalinio direktoriaus pareigas.

Pranešime skelbiama, kad A.Guoga sugrįžo atsistatydinęs iš Lietuvos parlamento narių sausio 13 dieną.

„Tad jis gali visą dėmesį ir laiką skirti “Cypherpunk Holdings„“, – pabrėžiama pranešime.

Iš skelbiamų lankomumo duomenų matyti, kad A.Guoga bent jau rytiniam ketvirtadienio Seimo posėdžiui nesiregistravo.

Su A.Guoga kol kas susisiekti nepavyko.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras BNS teigė, kad A.Guogos grįžimas į verslą dar esant Seimo nariu pažeidžia Konstituciją ir už tai jam galėtų būti surengta apkalta, tačiau pripažįsta, kad surengti šio proceso Seimas nespėtų.

„Jis pažeidė Konstituciją, bet jis supranta, kad nebespėsime prasukti jam sankcijų ir jis tuo naudojasi. (...) Jis pažeidžia Konstitucijos nuostatą, draudžiančią dirbti kitą darbą. Čia spjūvis valstybei, Konstitucijai, kolegoms Seime ir rinkėjams, kurie jį rinko“, – ketvirtadienį BNS sakė S. Šedbaras.

Anot jo, A. Guoga „tik ir laukė progos, kaip pabėgti į verslą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius