Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 02

A.Juozapavičiaus prospekto remontas Kaune žlugdo verslą

„Jau dabar kai kurių kasdienių prekių pardavimai smuko apie 50 proc. Skaičiuojame, kad per A.Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijos laikotarpį mūsų apyvarta smuks per pusę“, – pripažino prekybos centrų tinklo „Norfa“ atstovas ryšiams su visuomene Darius Ryliškis.
A.Juozapavičiaus prospektas
A.Juozapavičiaus prospektas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kone dešimtmetį laukta A.Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcija prasidėjo rugpjūčio viduryje ir truks mažiausiai pusantrų metų. Viena svarbiausių Kauno gatvių driekiasi per visus Žemuosius Šančius. Ji jungia  miesto centrą su Panemune. Kapitališkai remontuojant prospektą, bus statomas ir naujas Panemunės tiltas.

Beveik 4 km ilgio gatvėje įsikūrę nemažai gamybinių, prekybinių ir smulkaus verslo įmonių. Jų vadovai tikisi, kad atnaujintas prospektas pritrauks didesnį vartotojų skaičių, bet jau dabar neslepia nerimo – remontas skaudžiai kirs per kišenę. Kai kurios nedidelės bendrovės gali net bankrutuoti, nes, uždarius prospektą, paprasčiausiai nebeatvažiuos klientai.

Didelės įmonės bankroto nebijo, tačiau taip pat jau susitaikė su tuo, kad teks kuriam laikui susiveržti diržus.

Neteko klientų

„Mūsų pagrindiniai klientai – po darbo, maždaug nuo 17 valandos, namo važiuojantys ir į mūsų prekybos centrą užsukantys žmonės, o ne vietiniai gyventojai. Jau dabar pajutome, kad pirkėjų skaičius ženkliai sumažėjo“, – sakė D.Ryliškis.

Didžiausias prekybos centras A.Juozapavičiaus prospekte buvo atidarytas tik prieš kelis mėnesius.

Su nuostoliais susitaikiusios įmonės atstovą stebina, kad rekonstrukcija pradėta per  Europos vyrų krepšinio čempionatą. Jis įsitikinęs, kad per pirmenybes visos A.Juozapavičiaus prospekte įsikūrusios įmonės būtų pajutusios klientų antplūdį. O mėnesis šen ar ten, laukus ištisą dešimtmetį, nieko nebūtų pakeitęs.

Greta „Norfos“ įsikūrusios alkoholinių gėrimų daryklos „Italiana LT“ direktorių Sigitą Zaikauską neramina tik vienas dalykas – ar bus galima per prospektą įvežti ir išvežti prekes.

„Didelėms įmonėms svarbiausia – kad būtų įvažiavimas ir išvažiavimas. Juk mums reikia atsivežti prekes ir išvežioti jas po visą Lietuvą, eksportuoti. Jei užtvertų visą transporto eismą gatvėje, strigtų visa gamyba. Tikimės, kad prospektą remontuos dalimis“, – viliasi verslininkas.

Jei pravažiavimas bus, didžiosios A.Juozapavičiaus prospekto įmonės – „Norfa“, „Margūnas“, „Kautra“ – kaip nors išgyvens.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis skuba raminti verslininkus ir vietos gyventojus: „Prospektu pravažiuoti bus galima. Darbai bus vykdomi etapais. Tai numatyta sutartyje“.

Smulkieji panikuoja

„Labai bijome remonto. Visi panikuoja. Jau 2010 m. vasarą, kai dalis A.Juozapavičiaus prospekto buvo uždaryta, klojant šiluminę trasą, labai pajutome, kad sumažėjo klientų. Kas bus dabar – nežinau. Kai negali privažiuoti, klientai tiesiog iki mūsų neatvažiuoja. O mes turime ištikimų klientų, kurie atvažiuoja net iš Marijampolės, Vilkaviškio“, – pasakojo rėminimo įmonės „Gariva“ pardavėja Angelė Domeikienė.

Ji viliasi, kad sunkų laikotarpį padės išgyventi ištikimiausi klientai. Tiesa, rėminimo paslaugos – ne duonos pardavimas, net ištikimiausi klientai neužsuka kelis kartus per savaitę. Tačiau uždaryti daugiau nei dešimtmetį veikiantį ir gerai žinomą saloną – ne išeitis, nes vėl „įsukti“ verslą yra labai sunku.

A.Domeikienės nuogąstavimams pritaria ir prieš keturis mėnesius atidarytos nedidelės įvairių prekių parduotuvės darbuotoja Lina Plechanova. Jos teigimu, šalia atidarius didelį prekybos centrą, klientų labai padaugėjo, tačiau, uždarius gatvę remontui, jų gali taip pat greitai ir nelikti.

„Jei klientai važiuos į prekybos centrą, gal ir mums bus gerai“, – vilties šiaudo griebiasi L.Plechanova.

Maitins kelininkus

Ne visų A.Juozapavičiaus prospekte įsikūrusių įmonių darbuotojai nusiteikę taip skeptiškai. Prieš keletą mėnesių atidarytos picerijos, priklausančios bendrovei „Nexta“, kolektyvas tikina, kad jų klientai – aplinkinių namų gyventojai, todėl gatvės rekonstrukcija verslo neturėtų stipriai paveikti.

„Nepanikuojame. Kelininkai pas mus maitinsis. Gal net sugalvosime specialią akciją – pica „Kelininkas“, – juokauja picerijos darbuotojai.

Darbų eiga

Šiuo metu vyksta A.Juozapavičiaus dangos frezavimo darbai, pjaunami medžiai. Gatvė bus platinama, demontuojami troleibusų kontaktiniai tinklai. Kitą savaitę traktoriai pradės griovimo darbus.

Per pora metų bus atnaujinta važiuojamoji gatvės dalis: sustiprinti pagrindai, įrengta nauja asfalto danga. Bus sudėti granitiniai šaligatvio borteliai, nutiesti šaligatviai, pastatyti nauji gatvės apšvietimo stulpai, įrengti šviestuvai, rekonstruotas kontaktinis troleibusų tinklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius