Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16 /17:09

A.Kubiliaus atsakas R.Karbauskiui: energetikos projektai Baltarusijoje – nei mano, nei sūnaus interesas

Seimo konservatorius Andrius Kubilius tikina deklaravęs savo sūnaus sąsają su Baltarusijoje veikiančia UAB „Modus grupe“ ir pabrėžia, kad atsinaujinančios energetikos projektų vystymas šioje šalyje nėra nei jo sūnaus, nei tuo labiau jo paties interesas.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip A.Kubilius komentuoja trečiadieninį Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio pažadą kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl jo esą „nedeklaruoto sūnaus atstovaujamo verslo“.

R.Karbauskis, imdamasis veiksmų, remiasi dienraščio „Kauno diena“ trečiadienį skelbta informacija.

„Valstiečių“ lyderio nuomone, tai, kad A.Kubiliaus sūnus Vytautas yra UAB „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narys, sukuria Seimo nariui interesų konfliktą, taip esą šiurkščiai pažeidžiama Konstitucija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

V.Kubilius UAB „Modus grupė“ stebėtojų tarybos nariu tapo 2016-ųjų rugsėjį. 15min jis patvirtino vis dar esantis stebėtojų tarybos narys, pridūrė, kad informacija apie tai yra vieša, o jis nėra samdomas darbuotojas.

„Patariu technologijų ir inovacijų klausimais valdybai kelis kartus per metus“, – teigia V.Kubilius.

„Stebėtojų tarybos paprastai renkasi tik porą kartų per metus ir neužsiima konkrečiais projektais. Kiek suprantu, „Modus grupė“ be automobilių prekybos pradėjo užsiimti ir atsinaujinančios energetikos projektais Baltarusijoje. Šių projektų vystymas nėra nei sūnaus privatus interesas, nei tuo labiau mano. Apie sūnaus santykius su „Modus grupės“ bei kitais verslo subjektais esu deklaravęs, nors, mano įsitikinimu, to ir nebuvo privaloma daryti“, – 15min teigia parlamentaras A.Kubilius.

Informaciją apie jo sūnaus ryšį su įmone galima rasti VTEK svetainėje.

„Sūnus neturi jokio verslo Baltarusijoje. Kaip buvo, taip ir šiuo metu jis yra „Google“ atstovybės Lietuvoje vadovas. Kaip gerą vadybininką jį kviečia įvairios kompanijos patarti vadybos klausimais. Kaip suprantu, R.Karbauskiui užkliuvo tai, kad jis, šalia kitų žinomų vadybos autoritetų, buvo pakviestas ir tapo „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu. Jis nėra nei „Modus grupės“ savininkas, nei valdybos narys“, – pabrėžia konservatorius.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime R.Karbauskis daro prielaidą, kad A.Kubilius A.Skardžiaus apkaltos siekia ne dėl skaidrumo siekio, o dėl sūnaus interesų įmonėje „Modus grupė“.

„Andrius Kubilius aktyviai dalyvauja Artūro Skardžiaus apkaltos procese ir galimai tą aktyvumą inspiravo ne skaidrumo siekis, kas labiausiai ir nuvilia, o sūnaus atstovaujama įmonė, kuri turi tų pačių verslo interesų Baltarusijoje, kaip ir A.Skardžiaus šeimos nariai. Akivaizdu, kad konkuruojančių rinkoje verslo grupių interesai atsispindi šioje dviejų Seimo narių kovoje, o konservatoriaus elgesys tik dar kartą įrodo, kaip daromas poveikis verslo ir politikos aplinkoje, naudojant politikos įrankius, kuriuos puikiai yra įvaldę konservatoriai“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas R.Karbauskis.

Todėl, anot jo, bus kreiptasi į VTEK, kad būtų ištirti Seimo nario A.Kubiliaus veiksmai ir pasisakymai, kurie „galimai atspindi privačius konservatoriaus interesus“.

„R.Karbauskis neatmeta galimybės, kad viešumoje pasirodę faktai apie A.Kubiliaus sūnaus verslo ryšius Baltarusijoje gali virsti apkaltos procesu“, – rašoma Seimo spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

„Kauno diena“ trečiadienį paskelbė publikaciją „Konservatoriaus sūnaus uodega – energetikos versle Baltarusijoje“, kurioje teigiama, kad A.Kubilius gali atstovauti A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Anot „Kauno dienos“ žurnalisto, „Modus grupė“ prieš keletą metų plačiai įžengė į Baltarusiją. Čia turi „BMW“ ir „Mini“ autocentrą, plečia veiklą saulės energetikos, biodujų jėgainių statybos bei eksploatacijos versle.

„Kauno dienoje“ rašoma, kad 100 proc. „Modus grupė“ akcijų per Nyderlanduose registruotą „MG NL Holding“ valdo vilnietis verslininkas Kęstutis Martinkėnas, kuris taip pat viešojoje erdvėje esą glaudžiai siejamas su konservatoriais.

„Dabar „Modus Energy“ ketina baigti projektą biodujų jėgainių, kurių bendras pajėgumas bus 25 MW srityje, investicijos turėtų siekti maždaug 100 milijonų eurų. Baltarusijoje yra registruotos dvi dukterinės bendrovės – „Kobylovka biodujos“ ir „Porochonskoe biodujos“. Jėgainės veiks trijuose kolūkiuose: „Tėvynės“ (Pružanų rajone), „Parohonskoe“ (Pinsko rajonas) ir „Vosyliškės“ (Ščiučino rajonas). Visi šie kolūkiai priklauso agrokombinatui „Mačiulišči“, kuris tiesiogiai pavaldus Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracijai“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Bendrovė „Modus Energy“ pirmąją saulės energijos jėgainę Baltarusijoje pastatė 2016 metų vasarą.

Seime veikia specialioji komisija, tirianti, ar pradėti apkaltą Socialdemokratų darbo frakcijos nariui A.Skardžiui.

Apkaltos procesas prasidėjo dėl 15min žurnalistiniame tyrime atskleistų faktų apie minėto Seimo nario veiklą ir ryšius su energetika.

Po to tyrimus pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija, VSD atleido žurnalistinių tyrimų centre atsidūrusį buvusį žvalgą Tomą Jakučionį.

Apkaltos komisija dirbs iki birželio. Vėliau tyrimas turėtų būti pratęstas, mat STT pareigūnams baigus savą ikiteisminį tyrimą, Seimas imsis klausimų, susijusių su Artūro Skardžiaus interesais vėjo energetikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius