-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

A.Kubilius: grasinimais sutrikdyti dujų tiekimą mūsų nepaveiks (atnaujinta 15:10)

Pirmadienį daugelyje šalies dienraščių pasirodęs „Lietuvos dujų“ akcininkų bendrovės „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ atviras laiškas Vyriausybei, kuriame prabilta apie galimus dujų tiekimo sutrikimus, yra atviras grasinimas šalies ministrų kabinetui, teigia premjeras Andrius Kubilius.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiame pareiškime išsakyti tokie žodžiai: „Pernelyg skuboto nuosavybės atskyrimo modelio įgyvendinimas galėtų sukelti dujų tiekimo sutrikimų.“ Aš šiuos žodžius traktuoju labai paprastai: tai yra viešai išsakytas grasinimas sutrikdyti dujų tiekimą, jei Vyriausybė įgyvendins europines direktyvas. Toks grasinimas mums yra visiškai nepriimtinas ir netoleruotinas. Aš tikiu, kad šiuos žodžius išgirs ir „Lietuvos dujų“ asmenys“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Jis taip pat pabrėžė, kad šis pareiškimas nėra „nieko naujo, tai pasikartojantys dalykai, skirti tam, kad būtų išreikšta „Lietuvos dujų“ akcininkų prieštaraujanti nuostata dėl Lietuvos pastangų įgyvendinti trečiąją Europos Sąjungos (ES) direktyvą dėl nuosavybės atskyrimo“.

„Mane stebina visiškas nesiskaitymas su objektyvia tiesa. Viename iš pirmųjų atviro laiško punktų teigiama, kad Lietuvos Vyriausybė naudojasi ES direktyva „kaip priemone de facto įgyvendinti dujų tinklų nacionalizavimą“. Nieko bendra su jokiais nacionalizavimais mūsų pastangos įgyvendinti europinę direktyvą neturi. Kaltinimai, kuriuos išdėsto „Gazprom“ ES, t. y., kad tokios direktyvos skirtos nuosavybės nacionalizavimui, neatspindi jokios tiesos“, – tvirtino A.Kubilius.

Skundžiasi, kad yra ignoruojami

bet kokį tiekimo nutraukimą reikėtų laikyti kaip politinio spaudimo formą
Tuo tarpu atviro laiško autoriai reiškia nerimą dėl pertvarkų Lietuvos dujų sektoriuje ir skundžiasi esantys ignoruojami, todėl neva tik tokiu būdu galėjo išdėstyti savo poziciją. „Direktyvos 49 straipsnis numato Lietuvai, kaip izoliuotai rinkai, galimybę pasinaudoti išimtimi dėl nuosavybės atskyrimo reikalavimo vykdymo, kol Lietuva bus izoliuota rinka su vieninteliu dujų tiekėju. Toks sprendimas būtų tinkamas būdas Lietuvai įgyvendinti direktyvą ir tuo pačiu metu įvykdyti savo įsipareigojimus LD („Lietuvos dujos“) akcininkams dėl jų investicijų apsaugos. Be to, tai suteiktų LD, vis dar visiškai integruotai bendrovei, pakankamai laiko pasiruošti tolesniems atskyrimo veiksmams. Pernelyg skubotas nuosavybės atskyrimo modelio įgyvendinimas, turintis didelį poveikį visiems LD procesams ir struktūroms, visiškai atskiriant dujų perdavimo verslą nuo likusios bendrovės, galėtų sukelti dujų tiekimo sutrikimų“, – rašoma minėtame laiške.
 

Kaip jau skelbta spaudoje, šių metų gegužę Vyriausybė patvirtino naują Gamtinių dujų įstatymo koncepciją, kurioje numatyta taikyti ES III energetikos paketo reikalavimus ir iš „Lietuvos dujų“ turto atskirti magistralinių dujotakių tinklą.

Tikisi, kad elgsis civilizuotai

Anot A.Kubiliaus, „Lietuvos dujų“ akcininkai netiksliai apibūdina situaciją. „Sudaryta oficiali Energetikos ministerijos darbo grupė, kuruojanti dujų sektoriaus pertvarkos koncepcijos įgyvendinimą. Į šią grupę įtrauktas ir „Lietuvos dujų“ atstovas. Todėl sakyti, kad nėra sudaryta galimybė dalyvauti įstatymo svarstymuose, yra visiškai neteisinga, – akcentavo premjeras. – Jeigu akcininkai mano, kad svarstymuose turėtų dalyvauti ir jie patys, jie turi visas galimybes tai daryti. Kaip ir visi kiti suinteresuoti asmenys.  [...] Vyriausybė ir toliau laikosi nuostatos, kad svarstant bet kokius įstatymo projektus, kuriuose įvairios interesų grupės gali turėti skirtingų nuostatų, nė vienai interesų grupei nereikia taikyti jokių preferencijų svarstymo metu.“

Premjeras taip pat pabrėžė besitikintis, kad „Lietuvos dujų“ akcininkai ir diskutuodami dėl europinių direktyvų įgyvendinimo Lietuvoje „elgsis civilizuotai“. „Noriu priminti, kad šias direktyvas įgyvendiname ne mes vieni. Tokį patį modelį ketina įgyvendinti Estijos Vyriausybė, svarsto ir Lenkija“, – pabrėžė A.Kubilius.

Lietuviams dujos brangesnės

Savo ruožtu energetikos ministras Arvydas Sekmokas pažymėjo, kad Europos komisijai pristačiusi dujų sektoriaus pertvarkos įstatymo projektus, Vyriausybė gavo patvirtinimą, kad šalis „eina teisingu keliu, laiku stengdamiesi įgyvendinti ES direktyvas“.

Anot Energetikos ministerijos vadovo, dujų tiekimo sutrikimą gali lemti tik objektyvios priežastys, pvz., atsiskaitymo už sunaudotas dujas vėlavimas ar neatsiskaitymas. Tuo tarpu Lietuva visada „tvarkingai, laiku ir pilnai mokėjo už sunaudotas dujas. Todėl bet kokį tiekimo nutraukimą reikėtų laikyti kaip politinio spaudimo formą“.

„Be to, noriu priminti, kad Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė vienam iš šalies dienraščių patvirtino, jog Lietuvos vartotojai už 1 000 kubinį metrų dujų moka 100 JAV dolerių brangiau nei dujų kaina yra ties Vokietijos siena. Todėl Lietuvos Vyriausybės tikslas yra pasiekti, kad dujų vartotojai mokėtų konkurencingą kainą, lyginant su ES. Toks tiekiamų dujų kainų skirtumas reiškia apie 4–5 proc. aukštesnę elektros kainą ir apie 20 proc. aukštesnę šildymo kainą Vilniaus miesto centrinio šildymo šilumos vartotojams“, – sakė A.Sekmokas.

Jis taip pat pažymėjo, kad dujų sektoriaus pertvarka bus naudinga vartotojams, Vyriausybei ir verslui. „Vartotojams – skaidresnis, ekonomiškai pagrįstas tarifų nustatymas. Valstybei – tris institucijas sujungus į vieną būtų taupomos lėšos, efektyviau naudojami visi turimi resursai. Verslui – didesnis skaidrumas. Investuotojai negalėtų skųstis, kad yra skirtingai interpretuojamos infrastruktūros ir jiems nustatomi tarifai skirtingose srityse. Galiausiai, elgtumėmės pagal įprastinę europinę praktiką“, – sakė energetikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius