Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 12

A.Kubilius: Lietuva žydų turto kompensavimo klausimą tikisi išspręsti iki metų vidurio

Lietuva sieks iki liepos mėnesio išspręsti klausimą dėl kompensacijos už nacių nusavintą žydų bendruomenių turtą, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Judaizmas

„Tikiuosi, kad per pavasario sesiją sugebėsime rasti sutarimą parlamente dėl šio įstatymo“, –naujienų agentūrai AFP sakė A.Kubilius.

Pagal Konstituciją, pavasario sesija tęsiasi iki birželio 30 dienos. A.Kubilius sakė, kad dar praeitos vyriausybės parengtą projektą remia įvairios partijos.

„Nematau jokios priežasties, kodėl būtų problemų parlamente“, – sakė premjeras.  Praėjusių metų liepos pabaigoje Seime įregistruotas Kompensacijos už žydų bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymo projektas numato 128 mln. litų dydžio kompensaciją, kuri būtų išmokėta 2012–2023 metais.

Lietuvos vyriausybė yra nusprendusi, kad pinigais bus grąžinta 113 mln. litų ir žydų bendruomenei bus perduoti du pastatai – žydų muziejus Vilniaus Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka sostinės Žemaitijos gatvėje.

Vyriausybė tikėjosi, kad diskusijos dėl įstatymo Seime prasidės praėjusių metų rugsėjį, tačiau procesas užtruko teisininkams suabejojus, ar įstatymo projektas atitinka Konstituciją.

Numatoma kompensacija sudaro apie 30 proc. žydų bendruomenių turėto nekilnojamojo turto, „kuris buvo nacionalizuotas ar kitaip neteisėtai nusavintas nacistinio ir sovietinio totalitarinių režimų“, vertės, teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius