Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 20

A.Kubilius pripažįsta neatsidėkojęs lietuviams už kantrybę (papildyta)

Premjeras Andrius Kubilius pripažįsta, jog valdžia deramai neatsidėkojo Lietuvos piliečiams už tai, kad šie iškentė krizės laikotarpiu priimtus sunkius sprendimus.
A.Kubilius
A.Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Andrius Kubilius

Šeštadienį Vilniuje vykstančiame Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) suvažiavime A.Kubilius pastebėjo, jog šiuo metu sueina lygiai dveji metai, kai partija vadovauja valdančiajai koalicijai.

Premjero teigimu, šiuo metu šalies ekonomika atsigauna, tačiau „prieš užverčiant krizės puslapį“ ragino prisiminti, kokius sprendimus įgyvendino jo vadovaujama koalicija.

„Sukanka dveji metai, kai nepabijojome prisiimti atsakomybės naštos. Tokią naštą tenka nešti nebe pirmą kartą“, – teigė A.Kubilius, pridurdamas, jog valdžia šiuo metu yra „atsakomybės pusiaukelėje“.

Premjero teigimu, šiuo metu šalies ekonomika atsigauna, tačiau „prieš užverčiant krizės puslapį“ ragino prisiminti, kokius sprendimus įgyvendino jo vadovaujama koalicija.

„Nepaisant ant bedugnės krašto balansavusios padėties, mes dirbome vardan geresnės Lietuvos. Ir mes įrodėme, kad galime pasitikti globalaus pasaulio iššūkius bei prisiimti atsakomybę už savo šalį bei jos ekonomiką“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pripažino, jog per dvejus metus teko priimti sunkių, nepopuliarių ir daugumai gyventojų sunkių sprendimų, tačiau visuomet stengėsi atsakomybės naštą padalinti solidariai ir proporcingai. „Politinio populiarumo išsaugojimas nebuvo mūsų prioritetas. Atsakomybė buvo prioritetas. Deficito mažėjimas ir reitingų mažėjimas yra du tarpusavyje susiję dalykai, tačiau raginu nebijoti rinkėjų įvertinimo. Tikiu, kad politiko atsakomybė, o ne reitingai, iškovoti šokių aikštelėje, ilgainiui lems rinkėjų apsisprendimą“, – sakė A.Kubilius.

Premjeras ne sykį priminė, jog sunkią ekonominę situaciją TS–LKD paveldėjo iš kairiųjų, ir kritikavo opozicijoje atsidūrusias partijas dėl to, kad šios nepadėjo priimti sunkių sprendimų, padėjusių suvaldyti krizę. Tačiau A.Kubilius pripažino, jog valdžia vis dar neatsidėkojo žmonėms už kantrybę.

„Ar žmonėms žmoniškai padėkojome už tai, kad jie atlaikė ir išgyveno šį sunkmetį? Dar ne. Ar turime prieš juos nulenkti galvas? Taip. Ar turime jų atsiprašyti už visas valdžias, kurios nepadarė to, ką turėjo padaryti? Taip“, – sakė A.Kubilius.

16-asis TS–LKD suvažiavimas skirtas aptarti politinę situaciją šalyje ir priimti sprendimus dėl partijos dalyvavimo kitų metų vasario 27 dieną įvyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Papildyta 15.51 val.: Iš duobės dar reikia išlipti

Premjeras A.Kubilius teigia, jog nors krizė jau įveikta, ateityje dar laukia dideli iššūkiai. „Duobė jau už mūsų. Bet iš duobės išlipti dar reikės nemažai pastangų. Patirtis rodo, kad iššūkiai krizės metu gali būti net lengviau įveikiami, negu pasibaigus krizei. Nes pasibaigus krizei vėl ateina noras išlaidauti, o taip galima sukurti naują krizę“, – TS-LKD suvažiavime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Vienu esminių savo vadovaujamos valdančiosios koalicijos pasiekimų A.Kubilius įvardijo tai, jog Lietuvos nėra sąrašuose valstybių, kurias reikia gelbėti, ar kurioms reikia suteikti finansinę paramą. Pasak jo, nors pernai Lietuvos valdžios veiksmai buvo kritikuojami, dabar jie jau yra kopijuojami kitose Europos šalyse, susiduriančiose su ekonominėmis problemomis.

Duobė jau už mūsų. Bet iš duobės išlipti dar reikės nemažai pastangų, – sakė A.Kubilius.Didele Lietuvos problema A.Kubilius vadino savinieką ir žmonių nepasitikėjimą. „Mūsų manymu, visuomenėje vyraujantis nepasitikėjimas Lietuvos ateitimi, pačiu savimi, netikėjimas tuo, kad mes galime visi kartu sukurti modernią Lietuvą, yra viena iš didžiausių problemų, kurią turime“, – sakė premjeras.

Paklaustas, kaip vertina smarkiai sumažėjusį TS-LKD populiarumą visuomenės apklausose, A.Kubilius ragino palaukti „tikro rinkėjų įvertinimo“. „Reitingus galima iškovoti šokių aikštelėse, bet rinkėjai, manau, tikrai sugebės atskirti politinės atsakomybės gebėjimus, kiek partijos sugeba prisiimti tokiomis aplinkybėmis politinės atsakomybės, ir kiek jos iškovoja reitingų kokiose nors šokių aikštelėse“, – teigė jis.

Optimistiškas premjero ir kitų partijos narių kalbas sukritikavo parlamentaras Gintaras Songaila. Anot jo, situacija Lietuvoje nėra tokia gera, kaip ji apibūdinama, o tokį požiūrį Seimo narys vadino „neurotišku“ ar „provincialiu“.

A.Kubilius teigė G.Songailos kalboje daug kritikos neišgirdęs, esą parlamentaras kritikavo ne valdžios veiksmus, o suvažiavimui pateiktą dokumentą, pavadintą „TS-LKD veikla: iššūkiai, problemos ir perspektyvos. Jame analizuojami partijos pasiekimai ir klaidos per pastaruosius dvejus metus, kalbama apie ateities iššūkius.

„G.Songaila išdėstė pastabų pačiam dokumentui, kuriame gal yra tiesiog tekstinių netolygumų. Esmė tame, kad mes diskutuojame ir apie tėvynės, patriotizmo reikalus, aš savo kalboje dėsčiau, kaip aš matau tikrąjį patriotizmą. Mano įsitikinimu, tikras patriotizmas yra rūpintis Lietuvos sėkme ir pasiekti, kad galėtume didžiuotis Lietuva ir jos pasiekimais. Kad Lietuva, gebėdama konkuruoti globalioje rinkoje, pritraukdama investicijas kurtų gerai apmokamas darbo vietas, ir taip galėtume sustabdyti vieną didžiausių šių dienų problemų – protų nutekėjimą“, – sakė vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius