Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 03 26

A.Markauskas: „Thermo Fisher“ kitą savaitę Lietuvai pagamins 20 tūkst. testų

Pasaulinės korporacijos „Thermo Fisher“ padalinys Lietuvoje „Thermo Fisher Scientific Baltics“ šaliai jau kitą savaitę pagamins pirmuosius 20 tūkst. koronaviruso testų, sako padalinio Vilniuje vadovas.
Algimantas Markauskas
Algimantas Markauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Esame sutartį pasirašę 100 tūkst. ir tieksime po 20 tūkst. testų per savaitę“, – LRT radijui sakė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ vadovas Algimantas Markauskas.

Jis pabrėžė, kad „Thermo Fisher“ reagentus gamins ne tik Lietuvai, bet jai teikiamas prioritetas.

„Testus pardavinėja korporacija. Poreikis testų JAV yra 10 mln. per savaitę. Kol kas to niekas negali padaryti, bet mes dirbame su visu pasauliu ir Lietuva yra labai aukštai prioritetų sąraše, kam tieks „Thermo Fisher Scientific“ testus“, – sakė padalinio vadovas.

Kaip jau skelbta, „Thermo Fisher“ dalį testų komponentų gamins Lietuvoje, o kita dalis bus įvežama iš užsienio.

Pasak A.Markausko, pirmi testai Lietuvą pasieks jau kitą savaitę.

Jo teigimu, technologiniai procesai krizės metu yra paspartinti kelis kartus – komponentų, kurių poreikis išaugo tūkstančius kartų, gamyba gali trukti 4-6 savaites.

„Kai kurių komponentų gamyba technologiškai trunka 4-6 savaites, o šitų komponentų poreikis per savaitę išaugo tūkstančius kartų. Čia yra didžiulis iššūkis ir didžiosios kompanijos tarpusavyje kalbasi, kas ką turi. Mes dabar turime vieną konkurentą – virusą“, – sakė A.Markauskas.

Anot jo, žmonės atlikti testus mokomi mėnesius, o dabar šį darbą reikės padaryti per kelias dienas.

„Reikia pasiruošti testų darymui, tie reagentai daromi su tam tikra įranga, kurią reikia testuoti, kvalifikuoti. Taip jau yra, kad ligoninėse ir laboratorijose paprastai stovi ne mūsų įranga, o kitų kompanijų. Mums reikia ne tik testus pristatyti, bet ir instaliuoti įrangą ir apmokyti žmones laboratorijose ir paprastai tokie dalykai yra daromi mėnesius“, – teigė jis.

Apie kovo 20 dieną pasirašytą 100 tūkst. testų tiekimo sutartį su „Thermo Fisher Scientific Baltics“ pirmadienį pranešė Vyriausybė. Jos vertė siekia apie 2 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuva laukia ir dar kelių siuntų su koronaviruso testams skirtais reagentais, nupirktais užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius