-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 06 /10:20

Pirmalaikių Seimo rinkimų idėja didelio palaikymo nesulaukia: „Nepadėsime konservatoriams“

Seime antradienį teikiamas valdančiųjų konservatorių nutarimo projektas dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimo rugsėjo 10 dieną. Prieš posėdį kalbėję kitų frakcijų Seimo nariai pateikė savo matymą dėl tokio siūlymo. Bent iš frakcijų atstovų kalbų šios idėjos nepalaiko nei konservatorių partneriai koalicijoje, nei opozicija. Pirmalaikių rinkimų idėją sako palaikantys konservatoriai, socialdemokratai ir „valstiečiai“. Tiesa, dalis konservatorių frakcijos yra prieš.

„Sutarta, kad tas nedelsiant bus jau rytojaus posėdis“, – pirmadienį po Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo posėdžio pranešė partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Valdantieji konservatoriai prieš dvi savaites registravo nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų rugsėjo 10 dieną, argumentuodami būtinybe perkrauti politinę sistemą.

Tokį sprendimą TS-LKD prezidiumas priėmė reaguodamas į žiniasklaidos tyrimus dėl savivaldos politikų galimo piktnaudžiavimo jiems skiriamomis išmokomis.

Prieš ketvirtadienio posėdį įprastiems komentarams niekas iš Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pas žurnalistus nepasirodė. Kitos frakcijos didžiausiai frakcijai kritikos negailėjo.

Neketina padėti konservatoriams

„Darbietis“ A.Mazuronis komentuodamas žurnalistams prieš posėdį sakė, kad Darbo partijos frakcija balsuos prieš: „Nepritariam tokiai iniciatyvai, nes mes tikrai nebūsim tie, kurie padės konservatoriams atsikratyti atsakomybės ir permesti ją ne tik Seimui, bet ir visai visuomenei.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų

Jo teigimu, frakcijoje tai nesąs privalomas toks balsavimas, bet esą susitarta, kad „konservatorių gelbėjimo akcijoje nedalyvaujame“.

„Tegu patys ir žaidžia šį politinį žaidimą, nes tik patys turbūt ir supranta, kas čia vyksta. Jiems dabar rinkimai būtų sėkmingesni, nei būtų po metų. Matome akivaizdžius skaičius, matome ekonomikos kritimą. Natūralu, kad po metų ta situacija, pojūtis akivaizdaus gyvenimo blogėjimo būtų kiekviename namų ūkyje. Ir tai lemtų blogesnius rinkimus jiems“, – kalbėjo A.Mazuronis.

VIDEO: „Darbiečiai“ pirmalaikių Seimo rinkimų nepalaikys – A.Mazuronis: „Konservatorių gelbėjimo akcijoje nedalyvaujame“

Jis teigė nemanąs, kad pavyks surengti pirmalaikius rinkimus, nes rimtų argumentų esą nei mato, nei girdi.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų

Liberalai – prieš

Kad konservatorių partneriai valdančiojoje koalicijoje liberalai balsuos prieš, patvirtino ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen: „Nemanome, kad pirmalaikiams dabar laikas. Nemanome, kad sprendžiant vieną problemą reikia sukelti didesnę.“

VIDEO: Seimo vadovė apie pirmalaikius rinkimus: „nemanom, kad, sprendžiant vieną problemą, reikia sukelti didesnę“

Jos teigimu, klausimas bus darbotvarkėje, nes nutarta, kad šis klausimas „kabo ore“, todėl esą geriau jį išspręsti. Tačiau esą toks sprendimas būtų tiesiog neracionalus.

Kaltina nenuoširdumu

Nepalaikyti pirmalaikių rinkimų idėjos ketina ir Laisvės frakcija, sakė jos atstovas Vytautas Mitalas.

VIDEO: Laisvės frakcija pirmalaikių rinkimų nepalaiko: Mitalas nesupranta, kodėl „šita košė užvirta“

„Šįryt frakcijoje tą sutarėme, manome, kad šitas pasiūlymas yra iki galo nenuoširdus, nesuprantame, kodėl šita košė užvirta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų

Koalicijos pasitarime mes buvome šnekėję apie pirmalaikius rinkimus, buvo minimos rugsėjo pabaigos, spalio datos. Dabar aš matau, kad patys konservatoriai siūlydami rugsėjo 10 dieną tarsi atsitraukia nuo savo siūlymo net nebesitikėdami surinkti balsų. Aš tokiu atveju keliu klausimą, kam tai daryti, dar labiau destabilizuoti padėtį valstybėje, jeigu problemas galima išspręsti ne Seime, ne pirmalaikiais rinkimais? Mes tame nedalyvausime“, – sakė V.Mitalas.

Jis taip pat kalbėjo, kad dar iki NATO susitikimo būtina žinoti, kaip Vyriausybė dirbs po jo – esą kitu atveju visi ministrai bus „pakabinti“, nežinos, kaip teks dirbti toliau.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų

„Drama išsikvepianti“

Saulius Skvernelis, demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, situaciją pavadino „drama, kuri išsikvepia“. Esą pirmalaikiai rinkimai demokratinėse valstybėse skelbiami, kai Vyriausybė negali dirbti ir kitos išeities nėra. Esą šiuo metu tokios situacijos nėra.

„Antra priežastis – kai valdantieji mato, kad artėja labai prasti rezultatai, taip pat ir ekonomikoje, kitose srityse, tad eiliniai rinkimai gali būti katastrofiški, o šiandien rezultatai gal ir būtų prastesni, bet dar galima išgyventi, tai šiandien konservatorių noras paskelbti pirmalaikius rinkimus yra noras išlikti valdžioje.

Ar šiandien bus norinčių ištiesti ranką konservatoriams, Seimo salėje pažiūrėsim. Mes tikrai nebūsim tie, kurie tiesim ranką konservatoriams, kad jie užsitikrintų dar vieną kadenciją“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jo teigimu, jeigu Vyriausybės nebūtų galimybių sudaryti, tuomet tokį sprendimą jų frakcija palaikytų. Jeigu nė viena iš frakcijų nesugebės suformuoti Vyriausybės, tuomet – pirmalaikiai rinkimai, sakė S.Skvernelis.

Mišrios nuomonės

Agnė Širinskienė teigė, kad Mišrioje frakcijoje ir nuomonės mišrios. Esą tikrai bus pritariančių pirmalaikių rinkimų idėjai, bet ne todėl, kad reikia prisirinkti atsakomybė dėl savivaldos rinkimų.

VIDEO: Mišrioje frakcijoje nuomonės mišrios – A.Širinskienė: rinkimais konservatoriai nori išsisukti iš daugelio dalykų

„Tiesiog suvokia, kad Vyriausybė nėra pajėgi dirbti. Tačiau kita dalis, manau, to pritarimo neišreikš, nors labai ilgai diskutavome apie tai. Konservatorių noras išsisukti turbūt yra ne paskutinė priežastis, kodėl tie rinkimai šaukiami.

Išsisukti nuo daugelio dalykų. Vienas iš jų yra recesija, kuri Lietuvoje yra viena iš didžiausių Europoje. Visi turbūt suprantame, kad dar turėsime gana sočią vasarą, bet vargu ar ta vasara baigsis rudenį labai sėkmingai ekonomine prasme.

Konservatorių noras išsisukti turbūt yra ne paskutinė priežastis, kodėl tie rinkimai šaukiami. Išsisukti nuo daugelio dalykų.

Greičiausia konservatoriai mano, kad jų reitingai pradės dar labiau kristi, nei po čekučių skandalo Vyriausybėje. Manau, tokie pragmatiniai skaičiavimai“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Jos teigimu, po šito skandalo gali būti taip, kad turėsime „atsinaujinusią Šimonytę“ – esą premjerė išliks, bet su pakitusia komanda.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų

„Valstiečiai“ žada vieningą paramą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija žada siūlymą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų palaikyti. Kaip sakė Aušrinė Norkienė, „jeigu jau lūkestis yra, kad ši valdžia turi pabaigti šią kelionę, tai mes ir balsuosime už pirmalaikių rinkimų idėją“.

O esą jeigu patys valdantieji nepalaikys, tai parodys, kad jie „šantažavo ir mus, ir visuomenę“.

Anot A.Norkienės, visos kadencijos metu „valstiečiai“ kritikavo Vyriausybę, kaip esą priimančią ne tokius sprendimus, kokių reikėtų.

Buvusius kolegas išvadino išdavikais

Jos kolega „valstietis“ Dainius Gaižauskas sukritikavo S.Skvernelį, kuris pasakė, kad jų frakcija pirmalaikių rinkimų idėjos nepalaikys: „S.Skvernelis spjovė į veidą visiems lietuviams, kurie nori pirmalaikių rinkimų, kurie nebegali taikstytis su šitos Vyriausybės chaoso, daromo valstybėje. (...)

Jeigu S.Skvernelis galvoja, kad mes gelbstim konservatorius, tai S.Skvernelis galvoja, kad tie lietuviai, kurie nenori matyti konservatorių valdžioje, gelbsti konservatorius. Išdavikų partija yra išdavikų partija, jų ir klausyti nelabai norėčiau.“

„Tai kam laukti?“

Socialdemokratė Orinta Leiputė dar kartą patvirtino, kad LSDP palaiko pirmalaikių rinkimų idėją ir palaikys šį siūlymą.

„Jeigu pati Vyriausybė sako, kad ji nori trauktis, tai kam laukti? Manome, kad turėtume palaikyti tuos priešlaikinius rinkimus ir galbūt naujai išrinktas Seimas dirbs sutelkčiau ir spręs problemas, o ne tarpusavyje svaidysis kaltinimais“, – teigė O.Leiputė.

Ji sakė, kad įpareigojimo taip balsuoti frakcijoje nėra, esą veikia demokratija ir Seimo nariai gali balsuoti taip, kaip nori.

Konservatorių frakcija suskilusi

Konservatorių lyderis G.Landsbergis pirmadienį pripažino, kad partijos narių nuomonės dėl pirmalaikių rinkimų išsiskyrė, jis nesiėmė prognozuoti ir balsavimo rezultato antradienį.

Pasak G.Landsbergio, gali būti, kad nutarimas bus atmestas jau per pateikimo stadiją.

„Žmonės skirtingai vertina situaciją, ypatingai tie, kurie tolėliau nuo politinio gyvenimo šiandieninio, jų gal kitoks vertinimas, tiems, kurie sėdi už vairo, kitaip atrodo situacija. Mes turėjom progą tuos argumentus išdėstyti, bet nesiekėm, kad visi žūtbūt turime išeiti sutarę“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Skaičiuojama, kad konservatorių frakcijoje yra iki trečdalio šiai idėjai nepritariančių narių.

Pasak jo, po savaitės konservatoriai vėl rinksis į prezidiumą, aptarti situacijos ir tolesnių žingsnių.

Pirmalaikiams rinkimams paskelbti Seime reikia surinkti ne mažiau kaip 85 parlamentarų palaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius