Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 19

A.Paleckio įkurto „fronto“ pirmininkas nuo politiko neatsiriboja: laikome jį bendražygiu

Algirdo Paleckio įkurto Socialistinio liaudies fronto pirmininkas Giedrius Grabauskas atsiriboti nuo A.Paleckio neketina ir tvirtina jį iki šiol laikantis bendražygiu. G.Grabauskas trečiadienį 15min taip pat teigė, kad apie buvusio partijos vadovo sulaikymą iki trečiadienio ryto nieko nežinojo ir pats šioje byloje apklaustas nebuvo.
Eisenos pradžia
Buvusio „Fronto“ lyderiai – Algirdas Paleckis (antras iš dešinės), signataras Audrius Butkevičius (trečias iš dešinės) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienį Lietuvos teisėsauga pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl plataus masto Rusijos šnipinėjimo prieš Lietuvą, kurio metu suimtas šnipinėjimu įtariamas politikas A.Paleckis.

Teisėsaugos atstovų teigimu, A.Paleckis buvo sulaikytas dar spalį, sulaikyta ir daugiau asmenų, tačiau jų skaičius neatskleidžiamas, minima tik tai, kad visi jie – lietuviai, išskyrus Rusijos pilietį Valerijų Ivanovą.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis taip pat užsiminė, kad Rusijos žvalgybos užduotis vykdę asmenys yra susiję su neparlamentinėmis politinėmis partijomis. Paprašyti patikslinti, apie kurias partijas kalba, prokuroras patikslino, kad tik apie tą, su kuria susijęs A.Paleckis.

A.Paleckis 2008 m. įkūrė partiją „Frontas“, vėliau pervadintą į Socialistinį liaudies frontą, ir ilgą laiką buvo šios partijos pirmininku, bet 2016 m. pasitraukė iš partijos. Vėliau ši partija buvo likviduota, tačiau nuo 2017 m. gruodžio yra pertvarkyta į asociaciją.

Įžvelgia politines represijas

„Situaciją vertinu neigiamai. Tai yra konkretus politinių represijų pavyzdys“, – 15min trečiadienį sakė dabartinis Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Giedrius Grabauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Giedrius Grabauskas

G.Grabauskas buvo kaltinamas neapykantą, diskriminaciją kurstančio turinio lapelių „Tautieti“ ir „Šalin eurą“ laikymu ir siekiu juos platinti, bet 2018 m. vasarį Klaipėdos apygardos teismas jį visiškai išteisino. Portalui 15min G.Grabauskas teigė manantis, kad situacija, į kurią buvo patekęs jis ir kurioje dabar atsidūrė A.Paleckis, yra panašios.

„Kiek esu matęs tokių politizuotų bylų, šiuo atveju, man atrodo, niekas neneigs, kad tai yra politizuota byla, dažniausiai pažymos eina su grėsmingais epitetais, bet trūksta labai tvirtų faktų“, – sakė G.Grabauskas.

Paklaustas, ar žinojo apie A.Paleckio sulaikymą, G.Grabauskas teigė to nežinojęs.

„Mes bandėme susisiekti [su A.Paleckiu, – 15min], neradome. Jūs irgi, ko gero, supratote jau, kad, tarkime, Paleckio atveju tai buvo retas atvejis, pritaikytas slaptas sulaikymas, apie ką mes nežinojome tą mėnesį“, – sakė G.Grabauskas.

Paleckio atveju tai buvo retas atvejis, pritaikytas slaptas sulaikymas, apie ką mes nežinojome tą mėnesį.

Daugiau asmenų, be A.Paleckio ir V.Ivanovo, kurie šioje byloje būtų buvę sulaikyti ar apklausti, Socialistinio liaudies fronto vadovas taip pat teigė nežinantis. Paklaustas, ar pats buvo apklaustas šioje byloje, G.Grabauskas irgi atsakė neigiamai.

„Tik šiandien išgirdome apie jo [A.Paleckio, – 15min] areštą. Žinote, aš visada turiu tokį požiūrį: jeigu žmogų apklausia, visada geriausia atvirai sakyti, ko klausė. Niekas nei manęs neapklausė, nei kai kurių, ko teiravausi, žmonių.

Niekas nei manęs neapklausė, nei kai kurių, ko teiravausi, žmonių.

(...) Jei būtų apklausę, mes būtume seniai žinoję, kad Paleckis yra suimtas. Šiuo atveju areštas įvykdytas slapta, prieš mėnesį“, – sakė G.Grabauskas.

A.Paleckį vadina kairiųjų žmogumi

G.Grabauskas teigė su A.Paleckiu „normaliai bendraujantis“ seniai ir teigiamai atsiliepė apie jo, kaip Socialistinio liaudies fronto, lyderio veiklą, tačiau kalbėdamas apie jo pasitraukimo iš Socialistinio liaudies fronto aplinkybes nebuvo konkretus.

„Jis (A.Paleckis, – 15min) patyrė, reikia pripažinti, gana gausius puolimus, represijas, teismus. Aš, kai manęs klausdavo, visada labai aiškiai atsakydavau: žmogus buvo presuojamas ilgą laiką, jis tikrai pasitraukė galbūt norėdamas ir pailsėti, galbūt ir imtis tam tikrų kažkokių, kaip jis mano, veiksmų. Nes jeigu tikrai Lietuva būtų kaip kokia nors Čekija ar Prancūzija, kur yra daug taikesnis, normalesnis politinis klimatas pačioje šalyje, aišku, gal ir nebūtų reikėję trauktis“, – sakė G.Grabauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Paleckis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Paleckis

Pasak G.Grabausko, nors ir pasitraukęs iš Socialistinio liaudies fronto lyderių, A.Paleckis vis tiek yra „kairiųjų žmogus, antifašistas, socialistas“ ir organizacija nuo jo neatsiriboja.

„Nieko čia negalima atsiriboti, mes jį laikome mūsų bendražygiu.

Nieko čia negalima atsiriboti, mes jį laikome mūsų bendražygiu.

Visada žiūrime pagal normalią gyvenimišką logiką. O kas atsiriboja nuo draugų ir bičiulių, tai taip ir vertinam. Tokiu atveju, tai nėra draugai ar bičiuliai. Tokiu atveju, tai yra nežinia kas“, – sakė G.Grabauskas.

Paklaustas, ar gali būti, kad šnipinėjimo byloje nuskambės ir dabartinių Socialistinio liaudies fronto organizacijos narių pavardės, G.Grabauskas teigė nenorintis burti iš kavos tirščių. „Jeigu bus, tai bus“, – sakė jis.

G.Grabausko teigimu, jokia „normali žvalgyba“ niekada neužsiimtų šnipinėjimu verbuodama politikus ar visuomenininkus, tokius kaip A.Paleckis, Viačeslavas Titovas ar jis pats.

„Jokia ambasada, jokia normali žvalgyba to niekada nedarys. Yra asmenys, kurie profesionaliai užsiima „špionažu“, jie turi begalę savo aparatūros, metodiką. Paprastai didesnė jų dalis veikia kažkokiame pogrindyje. Čia, žinote, yra klasika. Tie žmonės, kurie užsiima pilietine, antifašistine, žurnalistine veikla, niekuomet nefilmuos jokių karinių objektų, jokių elektrinių“, – teigė G.Grabauskas.

Užėmė vicemero pareigas

Buvęs vienas Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) derybininkų, A.Paleckis Seimo nariu dirbo 2004–2007 metais, o 2007–2008 metais užėmė Vilniaus vicemero pareigas.

Iš Socialdemokratų partijos, kuriai priklausė, politikas buvo pašalintas dėl prieštaros ir atviros konfrontacijos su partijos vadovybe 2008 metais. Vėliau pats įkūrė „Fronto“ partiją, iš kurios pasitraukė šių metų pradžioje.

A.Paleckis 2012 metais buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą po to, kai 2010 metais pareiškė: „O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“.

Su „Fronto“ partija A.Paleckis nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose tiek 2008, tiek 2012 metais. Iškovoti Seimo nario mandato jam nesisekė ir vienmandatėse apygardose. Pirmą kartą jo siekęs Zarasų-Visagino apygardoje, 2012 ir 2016 metais politikas nesėkmingai kandidatavo Naujojoje Vilnioje. Čia jis antrajame ture pralaimėjo konservatorei Monikai Navickienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius