Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 14

A.Pocius: jeigu kalėjimas būtų buvęs, greitai tai būtų paaiškėję

Jeigu Lietuvoje būtų veikęs slaptas Amerikos Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, tai jau būtų iškilę į viešumą.
Arvydas Pocius
Arvydas Pocius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tai pirmadienį žurnalistams sakė buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Arvydas Pocius. Parlamentinį tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje atliekantis Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) jį liudyti kvietė antrą kartą.

„Mes tiesiog tikslinomės kai kuriuos atsakymus, kurie mums atrodė neišsamūs arba kuriuose yra prieštaravimų. A.Pocių dėl to ir kvietėmės. Norėdami išsiaiškinti prieštaravimus atsakymams. Dabar aiškiau. Be to, dabar yra pataisa, kuri žmones mobilizuoja tiksliau atsakinėti į mūsų klausimus“, – pirmadienį po komiteto posėdžio žurnalistams sakė NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Praėjusią savaitę įsigaliojo Baudžiamojo kodekso pataisa, numatanti atsakomybę už melavimą parlamentinį tyrimą atliekančiai komisijai.

Dabar yra pataisa, kuri žmones mobilizuoja tiksliau atsakinėti į mūsų klausimus.

2004–2007 metais VSD vadovavęs A.Pocius tvirtino neturįs ir niekada neturėjęs duomenų apie galimą slaptą kalėjimą Lietuvoje ir jame nelegaliai kalintus terorizmu įtariamus užsieniečius.
„Aš tokių duomenų neturiu ir niekada jų neturėjau, man tokie faktai nežinomi, – tvirtino jis. – (...) Jeigu tokie faktai būtų, būtų tai patvirtinančių duomenų, viskas būtų labai greitai išaiškėję.“

Buvęs VSD vadovas nesistebėjo, kad buvo pakviestas antrą kartą į NSGK. „Komitetas apklausė daug žmonių, todėl norėjo pasitikslinti kai kurias aplinkybes“, – sakė jis.

Pirmadienį dar išklausęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojo operatyviniam darbui Sigito Virkečio ir buvusio VSD kontržvalgybos valdybos vadovo Vytauto Damulio, NSGK baigė liudytojų apklausas.

Per keletą savaičių apklausta apie pusšimtis dabartinių ir buvusių pareigūnų.
Anot A.Anušausko, jau rašomos tyrimo išvados. Trečiadienį komiteto nariai planuoja jas pradėti aptarinėti.

Penktadienį į NSGK narių klausimus atsakęs pašalintasis prezidentas Rolandas Paksas pareiškė, kad 2003 metų pavasarį ar vasarą tuometinis VSD vadovas Mečys Laurinkus jo teiravosi, ar būtų galima į Lietuvą neoficialiai įvežti ir čia laikyti JAV terorizmu kaltinamus asmenis.
R.Paksas tvirtino su tuo nesutikęs ir manęs, kad šiuo pokalbiu viskas esą ir baigėsi.
M.Laurinkus BNS patvirtino, kad toks pokalbis buvo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atlieka tyrimą, kurio metu aiškinasi, ar pagrįsti žiniasklaidos pranešimai, jog netoli Vilniaus 2004–2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams.

JAV televizijos „ABC News“ interneto svetainėje buvo skelbta, kad kalėjimas jojimo patalpose pradėjo veikti 2004 metų rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 metų lapkričio. Jame, kaip teigiama, buvo kalinami ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Tuometinis JAV prezidentas Georgas W.Bushas  2006 metų rugsėjį pripažino, kad „be teroristų, laikytų Gvantaname, nedaug įtariamų teroristų lyderių ir agentų pagautų per karą buvo laikomi ir apklausiami už JAV ribų pagal atskirą programą, kurią vykdė CŽV“.
Savo tyrimą NSGK turi baigti iki gruodžio 22 dienos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius