-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 01

Dar vienas nuosprendis A.Valantinui – kitą savaitę

Seimo komisija, tirianti, ar atlikdami operatyvinę veiklą kai kurie pareigūnai teisėtai klausosi gyventojų pokalbių, savo išvadas planuoja pateikti kitą savaitę. Tuomet viešai bus įvertinti ir generalinio prokuroro Algimanto Valantino veiksmai. Jam parlamentas jau yra pareiškęs priekaištų dėl esą netinkamai atliktų pareigų kuruojant vadinamąją Kauno pedofilijos bylą.
Aleksandras Sacharukas
Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Uždarame Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos (OVPKK) posėdyje pirmadienį apsilankė generalinis prokuroras A.Valantinas ir jo pavaduotojas Gintaras Jasaitis. 

Paklaustas, ar A.Valantinas padarė viską, kad minėtų pokalbių būtų klausomasi teisėtai, OVPKK pirmininkas Aleksandras Sacharukas sakė, kad tai bus įvardyta komisijos išvadose: „Tai bus parašyta išvadose, jos nebus slaptos.“

Vyriausiasis šalies prokuroras po posėdžio buvo nekalbus – pareiškė nieko nekomentuosiąs ir pasiūlė visus klausimus peradresuoti A.Sacharukui. Pastarasis sakė, kad per posėdį nutarta kreiptis į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę su siūlymu sudaryti darbo grupę Operatyvinės veiklos įstatymui tobulinti.

„Su generaliniu prokuroru ir jo pavaduotoju šiandien priėjome prie išvados, kad dabartiniai Operatyvinės veiklos įstatymo mechanizmai nesuteikia galimybės visiškai kontroliuoti operatyvinės veiklos“,  – reziumavo A.Sacharukas. Anot jo, A.Valaninas „iš dalies sutinka“, kad šiuo metu „dėl netobulų įstatymų ir kitų priežasčių“ nuosekli operatyvinės veiklos kontrolė neįmanoma.

Komisijos pirmininkas nenorėjo detalizuoti, kaip bus bandoma keisti teisinę bazę, tačiau užsiminė, kad turėtų būti panaikinta dabar galiojanti tvarka, kai leidimas pasiklausyti pokalbių išduodamas trims mėnesiams, o vėliau lengvai gali būti pratęstas.

„Mes šiandien akcentavome, kad pirmiausia turi būti vidinė kontrolė (operatyvinę medžiagą renkančioje institucijoje – aut. past.), su tuo sutiko ir prokuroras, nes tai yra pagrindas. Toliau – prokuratūros kontrolė ir teismų kontrolė“,  – sakė A.Sacharukas.

A.Valantino ir A.Mirnio atsakymai išsiskyrė

Po pirmadienio OVPKK posėdžio komisijos pirmininkas nebuvo toks kategoriškas, kaip prieš porą savaičių, kai komisijos posėdyje lankėsi Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis ir Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras Anatolijus Mirnis.

Neoficialiais duomenimis, per šiuos pareigūnus Valstybės saugumo departamentas organizavo kai kurių žurnalistų pokalbių klausymąsi. Tai paskelbė Pilietinės visuomenės instituto direktorius, Piliečių santalkos pirmininkas Darius Kuolys. Esą klausomasi tų žurnalistų, kurie viešai kėlė klausimus dėl saugumo pulkininko Vytauto Pociūno žūties Baltarusijoje. 

Po minėto posėdžio A.Sacharukas pareiškė, kad sankcionuojant telekomunikacijos tinklais perduodamos informacijos kontrolę pažeidžiami įstatymai. Pirmadienį pasikalbėjęs su A.Valantinu Seimo narys atskleidė, kad „yra nemažai prieštaravimų generalinio prokuroro ir Šiaulių prokuroro atsakymuose“. 

Paklaustas, ar A.Valantinas nestabdė žurnalistų pokalbių klausymosi, A.Sacharukas paaiškino, jog šis klausimas nėra jo vadovaujamos komisijos tyrimo objektas.

„Mūsų tyrimas plataus pobūdžio, todėl mes tiriame, ar apskritai Lietuvoje kontroliuojama operatyvinė veikla, o ne tai, ar klausomasi atskirų subjektų: ar žurnalistų, ar Seimo narių. Į tuos klausimus mes neatsakinėjame“,  – sakė komisijos pirmininkas.

Į klausimus, ar šiuo metu pasiklausimų yra sumažėję ir ar jie teisėti, komisijos pirmininkas vengė atsakyti. Esą komisija neturi teisės sekti operatyvinės veiklos medžiagą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius