Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 07

A.Siaurusevičius: po įstojimo į ES ir NATO – idėjų badas

Ketvirtadienį Vilniuje pristatyta nacionalinė iniciatyva „Idėja Lietuvai“, siekianti suburti tuos, kuriems rūpi mūsų valstybės išlikimas, stiprybė ir gerovė. „Idėjos Lietuvai“ iniciatoriai teigia, kad šiuo projektu keliami tikslai iškelti tris drąsias idėjas, kurias įgyvendinus būtų užtikrintas kokybinis šalies proveržis, suvienyti Lietuvos mylėtojus vienam bendram tikslui ir pristatyti visuomenei geriausius kitų šalių pavyzdžius, nulėmusius tų valstybių gerovės šuolį.
Iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ pristatymas
Iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iniciatyva – lyg virtualus idėjų forumas

Iniciatyvą „Idėja Lietuvai“ renginyje pristatęs LRT laidų vedėjas žurnalistas Edmundas Jakilaitis teigė, kad negali būti blogų idėjų ir žmonės turėtų siūlyti net tokias, kurios dabar galėtų atrodyti ir nerealios.

„Tai bus platforma, į kurią žmonės, turintys idėjų, galės siųsti savo pasiūlymus, kaip keisti valstybės ir visuomenės gyvenimą. Tai gali būti pačios neįtikinamiausios idėjos, kurios gali pasirodyti net utopinės. Istorija žino daug faktų, kai buvo pristatomos idėjos, kurios aplenkė laiką. Dabar negalime patikėti, kad žmonija gyveno be tų idėjų. Jei ši iniciatyva bus sėkminga, bus sukurtas tarsi virtualus idėjų forumas, kuriame žmonės gali diskutuoti apie ateitį“, – teigė E.Jakilaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis

Skatindamas žmones mąstyti, kaip būtų galima pakeisti Lietuvą, kad joje gerėtų gyvenimas, jis siūlė nenumesti visos atsakomybės politikams:

Esame įpratę, kad už valstybės ateitį atsakingi politikai, bet taip neturėtų būti.

„Esame įpratę, kad už valstybės ateitį atsakingi politikai, bet taip neturėtų būti. Visi žinome, kad politikai nebūtinai yra patys gabiausi ir daugiausiai idėjų turintys žmonės. Todėl įtraukti ir didelė sklaida garantuos, kad tos idėjos bus įgyvendintos.“

D.Grybauskaitė: duokim atgal priešams, o ne patys sau

Iniciatyvos globėja prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad dabar ši iniciatyva yra itin svarbi ne tik dėl to, kad Lietuvoje būtų geriau gyventi, bet ir dėl to, kad mūsų šalis išliktų.

„Galvodami apie Lietuvą, galvojame apie jos ateitį. Nes bartis dėl smulkmenų nėra prasmės. [...] Tos idėjos bus ne tik apie tai, kokia bus rytoj Lietuva, bet ir galbūt po 100 metų, o tai reiškia ne tik idėjas, bet ir svajones. Vizijos neturinti valstybė ilgai neišgyvena, o tas vizijas, svajones turi tik tos šalies žmonės. Tai mums padėjo per visus istorinius sunkmečius. Nes Lietuva visada turėjo ambicijų, buvo karinga. Žino, kad prie mūsų lįsti nereikia, nes mes duosim atgal. Tad duokim atgal priešams, o ne patys sau“, – iniciatyvos pristatyme kalbėjo D.Grybauskaitė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad šalies ateitis turi būti pagrįsta žiniomis ir mokslu.

„Lietuvos ateitis priklauso tiems, kurie turės idėjų ir galės jas įgyvendinti. Įgyvendinimui reikalingos žinios, kurios ateina per mokslą. Mokslas ir pozityvas galėtų būti Lietuvos ateitis. Ji priklauso tiems, kurie galvoja gerai. Galvokite gerai“, – teigė V.Pranckietis.

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis mano, kad ir kokios beprotiškos idėjos tai bebūtų, jos turi būti įgyvendintos.

„Dabar tas momentas, kai reikalinga kiekvieno Lietuvos žmogaus idėja. Ne tik idėja, bet ir tikėjimas, kad ji gali būti įgyvendinta. Dėl to džiaugiuosi, kad turime tokią iniciatyvą. Manau, kad idėjų sulauksime labai daug ir net neabejoju, kad daugumą jų įgyvendinsime“, – žadėjo premjeras S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Bendradarbiaus ir žiniasklaida

„Idėja Lietuvai“ suvienijo pagrindinius šalies žiniasklaidos kanalus DELFI, LRT, 15min. Prie iniciatyvos jungiasi ir kiti žiniasklaidos atstovai ir profesionalūs žurnalistai. Anot LRT generalinio direktoriaus A.Siaurusevičiaus, tokia vienybė yra itin svarbi, mat idėjų itin reikia.

Mums daug ko trūksta, bet labiausiai trūksta idėjų, nes visa kita galime pasigaminti, o idėjų badas jaučiamas. Jis pradėjo jaustis ne dabar, o kai įstojome į Europos Sąjungą ir NATO.

„Mums daug ko trūksta, bet labiausiai trūksta idėjų, nes visa kita galime pasigaminti, o idėjų badas jaučiamas. Jis pradėjo jaustis ne dabar, o kai įstojome į Europos Sąjungą ir NATO. Po to tokios vienijančios idėjos ir neatsirado. Ne tik nepriklausomybės atgavimas, bet ir šie du įvykiai parodė, ką gali suvienytos pastangos. Galime prisiminti, kai buvo iškelta idėja, daug kas kalbėjo su ironiška šypsena. Bet tai įvyko“, – džiaugėsi LRT generalinis direktorius.

Naujienų portalo DELFI vyr. redaktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės nuomone, ši iniciatyva – beprecedentis atvejis.

„Jaučiame, kad Lietuvai reikia pokyčių, tą intuityviai jaučia ir žurnalistai, supranta ir politikai, ir verslininkai, kad gyvename keliais greičiais, šalis vystosi keliais greičiais, kad reikia idėjos, kažko vienijančio, ambicingesnės vizijos. Ir visa tai išsirutuliojo į tokią iniciatyvą“, – sako DELFI vyr. redaktorė.

Pasak naujienų portalo LRT.lt vyr. redaktoriaus politologo Vladimiro Laučiaus, tai yra visuomenę telkiantis projektas, kuris suteiki yra proga išgirsti ir tuos žmones, kurių balsų paprastai negirdime.

„Dažnai girdime, kad yra atotrūkis tarp tų vadinamųjų nuomonės formuotojų ir didžiosios dalies žmonių, kurių nuomonės paprasčiausiai neišgirstame. Kartais jų paklausiame per referendumą, apklausas, bet dažniausiai ten reikia tik atsakyti „taip“ arba „ne“. [...] Bet ten nėra atviro klausimo, „ką jūs siūlote“, „kokios yra jūsų idėjos“ Lietuvai. Tai yra kaip tik ta proga išgirsti tuos žmones. [...] Tuo požiūriu šis projektas yra telkiantis. To seniai trūko“, – teigia V.Laučius.

Anot LRT.lt vyr. redaktoriaus, „Idėja Lietuva“ tuo pačiu yra puiki galimybė rinkėjams išreikšti savo poziciją apie tai, ko trūksta Lietuvos politikai.

„Kokius 15 metų kalbama, kad partijoms trūksta idėjų, ir štai proga rinkėjams pasakyti, kokios yra jų idėjos, jei iš tikrųjų politikoje nėra taip viskas gerai. Gal žmonės, kurie nedalyvauja aktyvioje politikoje, norėtų išreikšti savo mintis, nuostatas?“ – svarsto V.Laučius.

Naujienų portalo 15min.lt vyr. redaktorius Raimundas Celencevičius teigia, kad „Idėja Lietuva“ yra gera proga suvienyti skirtingas visuomenės grupes, taip pat emigrantus ir Lietuvoje gyvenančius žmones.

„Dabar yra labai geras laikas siūlyti ir įgyvendinti idėjas. Ekonomika kyla, visi jaučiasi vis geriau, bet tuo pačiu Lietuva yra labai fragmentuota, visi gyvena tarsi savo kiautuose. Jei mums pavyktų išgeneruoti bent kelias idėjas, kurios suvienytų skirtingas visuomenės grupes, lietuvius čia ir užsienyje, manau padarytume didelį darbą“, – sako R.Celencevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius