-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09 /13:33

A.Širinskienė: anksčiau ar vėliau byla dėl galimybių paso KT pasieks iš naujo

Konstituciniam Teismui (KT) trečiadienį nutraukus bylą dėl galimybių paso atitikimo Konstitucijai, viena iš šio kreipimosi iniciatorių parlamentarė Agnė Širinskienė teigia, kad anksčiau ar vėliau tą bylą teks išnagrinėti. Prezidentas Gitanas Nausėda sako negalintis komentuoti KT sprendimo nenagrinėti bylos dėl galimybių paso, tačiau pabrėžia, jog visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką, susijusią su koronaviruso pandemijos valdymu.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Neatsakytų klausimų lieka labai daug, nes ir Vyriausybės vadovė, ir kanclerė yra pasakiusios, jog šis reguliavimas gali grįžti. Tad, be abejo, jam grįžus, matyt, vėl bus Seimo narių iniciatyvos, ir vėl tie neatsakyti klausimai bus keliami“, – BNS trečiadienį teigė Seimo narė.

Anot jos, į KT gali kreiptis ir baudžiamąsias bylas dėl neteisėto galimybių paso panaudojimo nagrinėjantys teismai, ir dėl to nuteisti asmenys pateikę individualų skundą Konstituciniam Teismui.

„Tikrai yra daug bylų, kurios ir baudžiamąja teisena yra pradėtos, ne tik administracine, ir Konstitucinis Teismas yra gavęs raštų iš advokatų – mums buvo kartu siųsta, – kurie labai aiškiai sako, kad jų klientai, jeigu dabar nebus išspręstas klausimas byloje, neišvengiamai paskui kreipsis“, – sakė A.Širinskienė.

„Iš to akivaizdu, kad anksčiau ar vėliau ta byla dėl galimybių paso Konstitucinį Teismą pasieks iš naujo“, – tvirtino ji.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad trečiadienio KT sprendimas neturės poveikio prokuratūroje atliekamiems ikiteisminiams tyrimams dėl galimybių paso klastojimo.

„Toks teismo sprendimas reiškia, kad kol kas prokuratūros atliekami ikiteisminiai tyrimai bus atliekami ir tęsiami kaip iki šiol, tai yra galimybių paso klastojimas iki jo atšaukimo datos tiriamas kaip galimai padaryta nusikalstama veika“, – teigė ji.

Parlamentarė neatmetė, kad ir verslas gali mėginti bylinėtis dėl patirtų nuostolių veikiant galimybių pasui.

„Man visiškai akivaizdu, kad atsakymą anksčiau ar vėliau mes turėsime. Tik aišku, kad žmonių nepasitenkinimo tas teismo sprendimas nenuramins ir jie ieškos teisybės per teismus“, – pabrėžė A.Širinskienė.

Ji buvo viena iš kreipimosi į KT dėl galimybių paso atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui iniciatorių.

G.Nausėda: nuo teismo išaiškinimo apie galimybių pasą laimėtume visi

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako negalintis komentuoti Konstitucinio Teismo sprendimo nenagrinėti bylos dėl galimybių paso, tačiau pabrėžia, jog visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką, susijusią su koronaviruso pandemijos valdymu.

„Aš negaliu vertinti Konstitucinio Teismo sprendimų. Kaip suprantu, formali priežastis yra ta, kad šiandien teisės aktas negalioja, yra atšauktas, sustabdytas. Bet pažiūrėsime ateityje, ar šitas teisės aktas nebus atnaujintas, tada matysime, ką reikia daryti toliau“, – žurnalistams Rukloje, Jonavos rajone, trečiadienį sakė šalies vadovas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda Šalčininkuose pasiskiepijo trečiuoju skiepu nuo Covid-19
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda Šalčininkuose pasiskiepijo trečiuoju skiepu nuo Covid-19

„Turbūt, vieną kartą turėtume būti visi suinteresuoti labai aiškiai žinoti teisinę aplinką, situaciją, kad niekam nekiltų abejonių, ar vienas ar kitas Vyriausybės sprendimas atitinka Konstituciją, ar jai prieštarauja. Nuo to laimėtumėme mes visi“, – pridūrė jis.

A.Armonaitė sako, kad ją tenkintų „bet koks“ KT sprendimas dėl galimybių paso

Konstituciniam Teismui trečiadienį atsisakius nagrinėti galimybių paso teisėtumą, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad ją tenkintų bet koks sprendimas.

„Būtų buvę gerai bet koks jų sprendimas: ar nagrinėti, ar nenagrinėti (bylą – BNS). Kaip jie nusprendė, taip yra“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A.Armonaitė.

Anot jos, galimybių pasas padėjo atlaikyti pandemiją ir išsaugoti ekonomines veiklas.

Galimybių pasas tiesiog padėjo atlaikyti tą pandemiją ir ekonomines veiklas atviras.

„Galimybių pasas tiesiog padėjo atlaikyti tą pandemiją ir ekonomines veiklas atviras. Tai yra svarbiausia, o dabar jau istorikai galės aiškintis, koks tai yra sprendimas“, – teigė ministrė.

Pernai rudenį 36 Seimo opozicijos atstovai KT apskundė Vyriausybės nutarimą, kuriuo šalyje dėl koronaviruso pandemijos buvo paskelbta ekstremalioji situacijA.Šiame daug kartų keistame nutarime buvo nustatyti įvairūs veiklos ribojimai, tarp jų ir skirtingos sąlygos turintiems galimybių pasą ir nevakcinuotiems bei COVID-19 nepersirgusiems žmonėms. Asmenys, neturėję galimybių paso, negalėjo lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, renginiuose, pramogų ir maitinimo vietose, sporto klubuose ir pan.

Skundo autorių nuomone, galimybių pasas ne tik segregavo žmones, diskriminavo atskiras jų grupes, bet ir varžė asmens teises į mokslą, teisę laisvai pasirinkti darbą, susirinkimų teisę, ūkinės veiklos laisvę, teisę gauti paslaugas.

Trečiadienį KT nutraukė šią bylą, nes Vyriausybė nuo šeštadienį panaikino savo sprendimą, kuriuo buvo nustatyti su galimybių pasu susiję ribojimai. Teismas teigė, kad nebeegzistuojančio reguliavimo vertinimas būtų beprasmis.

Nebegaliojančius teisės aktus KT nagrinėja tik tuomet, kai dėl to kreipiasi kiti teismai, nes šiems reikia baigti spręsti bylas, arba asmenys, išnaudoję visas kitas teisinės gynybos priemones, nes būtina sudaryti galimybes jiems apginti savo konstitucines teises ar laisves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius