-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05

A.Širinskienė dėl VSD skandalo duria V.Bakui: labiau pakenkti pranešėjui neįmanoma

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigia, kad parlamentinio tyrimo dėl galimai neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos siekiantis buvęs "valstietis" Vytautas Bakas peržengė visas ribas ir pats padarė viską, kad VSD vadovai nustatytų asmenį, pranešusį apie galimas negeroves.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Širinkienė tvirtina, kad svarstydamas Pranešėjų įstatymą niekaip negalėjo nė pagalvoti, kad būtent politikai taps tais, kurie pradės griauti pasitikėjimą pranešėjų apsauga.

„Visiškai nesuprantu kolegos V.Bako: per pastarąsias dienas padarė viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad tik pranešėjas būtų kaip įmanoma labiau išviešintas. Kraupau vakar klausydamasi, kaip išviešintos jo raštuose fiksuotų pokalbių ištraukos, datos, tapo galima nuspėti netgi jo vietą VSD hierarchijoje“, – feisbuke tikina A.Širinskienė.

Pasak jos, paskelbta buvo viskas, kas, jei esi pranešėjo vadovas, tau leidžia aiškiai nustatyti asmenį.

„Daugiau, kaip buvo pakenkta V.Bako elgesiu, pranešėjui pakenkti jau nebeįmanoma. Pigiam politikavimui buvo paaukota visa per kadenciją kurta pranešėjų apsaugos sistema. Tiksliau, pasitikėjimas ja.

Šiandien jau tas pats V.Bakas stebisi, kad VSD identifikavo pranešėją. Kieno dėka identifikavo, p. Vytautai Bakai?, – taip ir norisi paklausti“, – rašo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

BNS gauti duomenys rodo, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

V.Bakas pasipiktino, kad trečiadienį pranešėjas buvo apklaustas ir patyrė VSD direktoriaus pavaduotojo spaudimą. VSD vadovas Darius Jauniškis aiškina, kad su pareigūnu buvo pasikalbėta, bet jis nei tardytas, nei jam darytas spaudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius