Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25 /15:14

Agnė Širinskienė Gabrielių Landsbergį kaltina politine korupcija

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė antradienį pranešė kreipusis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją. Parlamentarė jos prašo įvertinti, ar Seimo konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio veikla, kuri, A.Širinskienės įsitikinimu, turi politinės korupcijos požymių, yra suderinama su jo, kaip valstybės politiko, statusu, Politikų etikos kodekso reikalavimais, su skaidrumo principo laikymusi.
Agnė Širinskienė, Vytautas Landsbergis
Agnė Širinskienė, Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Valstietė“ A.Širinskienė teigia, kad G.Landsbergis ir kiti konservatorių frakcijos nariai kreipėsi į Konstitucinį teismą dėl Seimo priimtos pensijų reformos. Jie kreipimuisi esą panaudojo pensijų fondų advokatų parengtą tekstą.

Šią informaciją parlamentarė sieja su žinia apie tai, kad didžiausios Baltijos šalyse privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ fondas „BaltCap Infrastructure Fund“ (BInF) investuos 11 mln. eurų į naujos mokyklos ir vaikų darželio projektą Vilniaus Kalnėnų mikrorajone. Šiame komplekse 2019–2020 mokslo metais įsikels Karalienės Mortos mokykla ir vaikų darželis „Vaikystės sodas“.

A.Širinskienė: G.Landsbergis vengia aiškintis

Į BInF, anot A.Širinskienės, yra investavę visi didžiausi Baltijos šalių pensijų fondai.

„Barprojektas“ vizualizacija /Kalnėnuose planuojama statyti mokyklą
„Barprojektas“ vizualizacija /Kalnėnuose planuojama statyti mokyklą

Seimo narės nuomone, G.Landsbergis yra aktyviai gynęs pensijų fondų interesus Seime, tad fondo investicija į kompleksą, kur vėliau įsikels privačios, o ne valstybinės ugdymo įstaigos, esą neturėtų stebinti.

Privačių Karalienės Mortos mokyklos ir vaikų darželio „Vaikystės sodas“ akcininkė yra G.Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė.

„Sunku būtų apibūdinti tai, kas vyksta, nenaudojant politinės korupcijos termino. Juo labiau, kad sistemingas G.Landsbergio vengimas paaiškinti jo šeimos verslo aplinkybes tik kelia papildomus klausimus, ar įtakingas konservatorius nebėga ir nesislepia nuo savo atsakomybės“, – pranešime žiniasklaidai cituojama A.Širinskienė, pažymėdama, kad G.Landsbergis nuo dalyvavimo svarstant pensijų reformų bei pensijų fondų ateities klausimus bei dėl jų balsuojant nenusišalino.

Konservatorius: kaltinimai – insinuacijos

Pats G.Landsbergis kaltinimus politine korupcija vadina insinuacijomis ir spaudimu Konstituciniam Teismui, turinčiam pasisakyti dėl pensijų reformos, tačiau sako, kad detalesnius paaiškinimus turėtų pateikti ne jis, o verslininkai.

Aš apie jį (fondą BaltCap – BNS) nieko nei galiu pasakyti, nes aš niekaip nesu su juo susijęs.

„Aš apie jį (fondą BaltCap – BNS) nieko nei galiu pasakyti, nes aš niekaip nesu su juo susijęs. Jei būtų reikalingas komentaras, kaip ir kitais atvejais, jį turi pateikti verslas, kuris tuo užsiima“, – BNS sakė G.Landsbergis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas tikina, kad KT statomas „į labai nepatogią padėtį“ dėl „valstiečių“ vykdomo „neteisėto spaudimo“.

„Konstituciniam Teismui priimti objektyvų sprendimą po to spaudimo, kurį vykdė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, yra labai sudėtinga. Aš suprantu, kad jie mėgina rasti būdus iš tos situacijos išsisukti eiliniais kaltinimais. Nežiūriu į tai rimtai, nes bet kokios insinuacijos yra netiesa“, – pabrėžė jis.

R.Meilūnaitė: A.Širinskienė tikslingai pakeitė vieną žodį

Apie BInF investiciją Vilniaus Kalnėnų mikrorajone BNS pranešė praėjusią savaitę. BInF 20 metų liks statomo pastato savininke, o Karalienės Mortos mokykla bei darželis „Vaikystės sodas“ juo naudosis mokėdami nuomos mokestį.

Projektą įgyvendins statybų bendrovė „Merko statyba“.

Bendrovių „Karalienės Mortos mokykla“ ir „Vaikystės sodas“ Rinkodaros vadovė Rita Meilūnaitė BNS pabrėžia, kad pastato savininku liks „BaltCap“ fondas, o įstaigos už patalpų nuomą per metus mokės beveik 1 mln. eurų.

„Tai yra absurdas, priešrinkiminis politinis šou. Atrodo, kad Seimo narė A.Širinskienė tikslingai pakeitė vieną žodį. „BaltCap Infrastructure Fund” investuoja 11 milijonų eurų į naujos mokyklos statybą, o ne skiria“, – BNS sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Apie tai, kad konservatorių lyderis G.Landsbergis galėjo prisidėti prie asmenų, galimai gynusių pensijų fondų interesus Konstituciniame Teisme, praėjusią savaitę LRT laidoje „LRT forumas“ prakalbo ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas, „valstiečių“ atstovas Stasys Jakeliūnas.

„Konstitucinio Teismo pirmininkas ketvirtadienį pateikė informaciją viešai, kad pateiktas kreipimasis 30 Seimo narių į Konstitucinį Teismą dėl pensijų reformos galimo neatitikimo Konstitucijai yra pažodžiui nurašytas nuo advokatų, kurie konsultavo pensijų fondus. [...]

Tai yra papuslapiui perkeltas advokatų, kurie konsultavo pensijų fondus, tekstas. Aš nežinau, kas tai yra. Aš prisimenu rektoriaus P.Baršausko plagiatą. Mano įsitikinimu, tai yra žymiai baisiau ir žymiai rimčiau. Jūsų anūkas yra vienas iš pasirašiusiųjų. Tai yra didžiausias dabarties skandalas“, – kalbėjo S.Jakeliūnas.

Viena iš kreipimosi į Konstitucinį Teismą autorių, konservatorių frakcijos narė Gintarė Skaistė Delfi.lt yra sakiusi, kad rengiant kreipimąsi buvo naudotasi keliais dokumentais – aiškinamaisiais Seimo rengtų dokumentų raštais, Konkurencijos tarybos išvada, Investicijų ir pensijų fondų asociacijos atsiųsta teisine išvada.

S.Jakeliūną kaltino spaudimu KT pirmininkui

Laidoje dalyvavęs konservatorių atstovas Andrius Kubilius, atsakydamas į S.Jakeliūno žodžius, atkirto, kad S.Jakeliūnas pats sukėlė skandalą, kai esą darė spaudimą Konstitucinio Teismo pirmininkui.

„Jūs padarėte skandalą, kai jūs nuėjote pas Konstitucinio Teismo pirmininką, nagrinėjant bylą. Tokių atvejų Lietuvoje dar nebuvo. Vertinti kitaip negu spaudimą konkrečioje byloje negaliu“, – kalbėjo A.Kubilius.

A.Kubilius citavo DELFI publikaciją, kurioje teigiama, kad portalo šaltinių žiniomis, S.Jakeliūnas galėjo spausti KT pirmininką D.Žalimą nesiimti pensijų reformos klausimo dėl to, kad išankstinį kreipimosi vertinimą atliko KT teisėja Daiva Petrylaitė, kurios sesuo, advokatė Vida Petrylaitė, yra atlikusi pensijų reformos teisinį vertinimą Lietuvos investicijų ir pensijų fondo asociacijai. Dėl to, jeigu KT imtųsi pensijų reformos svarstymo, kiltų klausimas dėl teismo nešališkumo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

„Jūs diskredituojate Konstitucinio Teismo pirmininką, kuris paneigė bet kokius įkalbinėjimus, grasinimus, spaudimus ar kalbinimus dėl interesų konflikto. Jūs diskredituojate Konstitucinį Teismą“, – į A.Kubiliaus replikas reagavo S.Jakeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius