-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 06 /15:35

LVŽS paliekanti A.Širinskienė: kentėjau sukandusi dantis tikėdamasi, kad kas nors pasikeis

Ištikima Ramūno Karbauskio bendražygė Agnė Širinskienė paskelbė išstojanti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir jos frakcijos Seime. Ji Seime jungsis prie Regionų frakcijos, bet į šią partiją stoti neketina. LVŽS frakcijos kolega Arvydas Nekrošius sako, kad toks kolegės sprendimas iš dalies nėra netikėtas. „Matyt, kad baigėsi kantrybė žmogui“, – sakė jis, pabrėžęs, kad frakcijos nuomonė dėl galimybės Seimo nariams nuomotis automobilius greičiausiai buvo paskutinis lašas.

BNS politikė teigė, kad norėtų jungtis prie kitos opozicinės – Lietuvos regionų – frakcijos.

„Situacija tokia, kad tokių persimetimų žodžių su kitais Regionų frakcijos atstovais buvo, bet aš tokių sprendimų tikrai nepriėmiau ir manau, kad būtų buvę nesąžininga juos priimti, kol nebuvau palikusi LVŽS frakcijos, nes aš nesu tas žmogus, kuris ką nors daro kitam už nugaros. Apie mano galimą sprendimą ir partijos pirmininkas, ir seniūnė žinojo tikrai daugiau nei prieš mėnesį, kažkokio veikimo užkulisiuose aš nedariau, bet kai tik prisiskambinsiu R. Tamašunienei, manau, mes pasikalbėsim, nes kitos galimybės ieškoti kitos frakcijos nebematau“, – BNS sakė A.Širinskienė.

Pasitraukus A.Širinskienei LVŽS frakcijoje liks 21 narys.

Su S.Skverneliu savęs nemato

Dalyvaudama 15min laidoje 15/15 A.Širinskienė patvirtino pasirinkusi šią frakciją ir atkreipė dėmesį, kad Seime šiuo metu nėra Mišrios Seimo narių grupės.

„Nenorėjau viena sudaryti Mišrios Seimo narių grupės, ieškojau kolegų, kurie turėtų su manimi – ir aš su jais, sąlyčio taškų“, – pasirinkimą paaiškino ji.

Anot A.Širinskienės, Lietuvos regionų frakcija sprendimą priims antradienį ryte. A.Širinskienė kol kas neplanuoja stoti į Jono Pinskaus vadovaujamą Lietuvos regionų partiją. Anot politikės, sprendimą stoti į kurią nors partiją ji priims labai atsargiai.

Politikė taip pat aiškino nei šiuo atveju, nei kada nors anksčiau niekada neprašiusi „postų ir sostų“, nes tikinti, kad viskas pasiekiama darbu. Ji pridūrė būsianti dėkinga, jei Lietuvos regionų frakcija sutiks ją priimti.

Paklausta, kodėl nesijungia prie Sauliaus Skvernelio Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, A.Širinskienė sakė gerai žinanti S.Skvernelio veiklos metodus, be to, skiriasi jos ir buvusio premjero vertybės, kurias ji įvardijo kaip labai liberalias, nepaisant to, jog jis su komanda esą „bando apsimesti tautininkais“.

„Tikrai nematau prasmės ir tikrai nematau jokios savo ateities su S.Skvernelio vadovaujama frakcija ar partija, aš savo vertybių paprastai neatsisakau“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Saulius Skvernelis

A.Širinskienė laidoje sakė apskritai svarsčiusi, ar jai reikia dar vienos kadencijos Seime – esą tai kai kurie kolegos laikė kaprizais ar noru gauti daugiau dėmesio.

„Svarsčiau, ar tokiomis sąlygomis galiu dirbti toliau. Visada įvertini, kad bus naujas kolektyvas, kad kažkas gali pasikeisti po rinkimų ir panašiai, tai buvau pasiryžusi kandidatuoti ir tikėjausi, kad kas nors pasikeis. Paskui labai ilgai tikėjausi, kad kas nors pasikeis išėjus S.Skverneliui, nes kolegos frakcijoje prieš išėjimą nemažai kurstė aistrų, nesusipratimų ir panašių dalykų – užtenka Tomą Tomiliną prisiminti, koks jis buvo garsus, kentėjau sukandusi dantis, tikėdamasi, kad kas nors pasikeis“, – pasakojo pašnekovė.

Nurodymą nevaikščioti pagrindiniais įėjimais į plenarinių posėdžių salę ji teigė gavusi netrukus po S.Skvernelio ir jo bendražygių pasitraukimo.

Tačiau A.Širinskienė laidoje neatskleidė, kas davė tokį nurodymą, kaip ir kitą – nežiūrėti į tam tikrą Seimo posėdžiui pirmininkaujantį kolegą, kuriam nepatinka jos žvilgsnis. Anot jos, žmogus, davęs tokį nurodymą, galėtų prisipažinti pats.

Dėkinga R.Karbauskiui

Apie išėjimą A.Širinskienė pirmadienį paskelbė feisbuke.

„Priėmiau tikriausiai sunkiausią gyvenime sprendimą. Sprendimą, kuris, deja, bet brendo ne vienerius metus.

Palieku LVŽS frakciją ir partiją. Suprantu, kad tai visus nustebins, šokiruos, kels daug klausimų ir spėliojimų, o norintiems pakenkti LVŽS sukels daug džiaugsmo ir galimybę įkąsti. Pastaroji aplinkybė ir buvo tai, kas labai ilgą laiką sulaikydavo nuo tokio žingsnio bei ragino bandyti susigyventi ir viską vertinti dar ir dar kartą“, – feisbuke rašo ji.

A.Širinskienė tęsia su ramia sąžine galinti pasakyti, kad visada, visom aplinkybėm, stengėsi dirbti ir atiduoti žmonėms bei LVŽS, kaip partijai, kurioje buvo, tai, ką tik galėjo: visus savo gebėjimus, laiką, jėgas.

„Nesakau, kad nedariau klaidų. Buvo, kaip ir visiems. Dėl to atsiprašau. Neklysta tik nedirbantys ir, kaip žinia, konservatoriai“, – rašo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė

Anot politikės, kad ir kaip esamomis aplinkybėmis galbūt atrodytų keista, ji yra ir bus dėkinga LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui už jo ištikimybę vertybėms, atsidavimą ir besąlygišką pasiaukojimą valstybės kūrimui, kuris, kas tuos metus dirbant šalia buvo ypač skaudu matyti, dažnai likdavo neįvertintas net savo ambicijose paskendusių LVŽS frakcijos narių.

„Taigi, kodėl išeinu? Tam yra daug ir ilgai besikaupusių priežasčių“, – teigia ji.

Pirma, anot A.Širinskienės – LVŽS frakcijos Seime darbas ir jo vadyba.

To geriausia iliustracija: 11 ar 12 frakcijos darbo grupių, įkurtų šios kadencijos pradžioje. Viena darbo grupė trims valstiečiams „ant galvos“. Realiai dirbo tik viena, ir dabar ta pati beveik visa Skvernelio frakcijoje.

„Matydama pastaruoju metu viena po kitos lendančias iniciatyvas, nesuprantu, kuo frakcija užsiima rudens sesijos metu: LVŽS narių rankomis į Seimą atneštas ir registruotas samagono varymą įteisinantis įstatymas (čia nuoseklu, kai antialkoholinė politika yra LVŽS vizitinė kortelė?). Dabar jau antrą savaitę murgdysimės Seimo narių automobilių nuomos už valstybės biudžeto lėšas skandale. Tik trys frakcijos nariai nepritarė šios privilegijos sugrąžinimui“, – nuoskaudos neslėpė ji.

Nuoskauda – dėl automobilių nuomos

A.Širinskienė atkreipė dėmesį, kad Valdyboje už privilegiją balsavo Jonas Jarutis, automobilių nuomos sugrąžinimą, pasirodo, ir kuravęs.

Kaip aiškėja, A.Širinskienės žodžiais, jis nė piršto nepajudino, kad būtų išsaugotas 2016 m. LVŽS sprendimas tokios privilegijos atsisakyti.

„Dabar frakcija prabilo apie būtinybę didinti Seimo narių atlyginimus. LVŽS svetimas valdžios troškimas, esame vertybių partija, kas nuolat deklaruojama, bet, panašu, antroje kadencijoje frakcijos nariams asmeninės naudos troškimas nėra svetimas, o automobilių už valstybės pinigus įsigijimas yra vertybė. Tai labai nuvilia“, – teigia politikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Antra, jos teigimu, yra darbas šešėlinėje Vyriausybėje: „Kadangi teko kuruoti šešėlinės Vyriausybės posėdžių darbotvarkių sudarymą, mano elektroninis paštas puikiai atsimena, kiek ir kokių iniciatyvų bei kuris kolega šešėlinis ministras turėjo ir siuntė. Paprašyti atsiųsti pasiūlymus kitam posėdžiui, šešėliniai ministrai jų arba iš viso neatsiųsdavo, arba buvo atsiunčiamas vienas (turime juk Verygą), geriausiu atveju – du ar maksimum trys. Priminsiu, kad šešėlinių ministrų – visi 14“.

Negavus pasiūlymų, anot Seimo narės, tekdavo sėsti ir pačiai rengti šešėlinės Vyriausybės dokumentus, siunčiamus raštus ar jos siūlomus projektus.

„Gal kam frakcijoje ir atrodė, kad visi tie tekstai atsiranda savaime, bet šešėlinės Vyriausybės medžiaga, jos pareiškimai, inicijuoti įstatymų projektai nekrito iš dangaus kaip tam Mozei mana. Juos reikėjo parengti laisvu nuo pagrindinio darbo metu, dažnai – savaitgaliais. Bet ne mano darbo krūvis čia esmė, buvo įdomu dirbti, o ir tokią „padėtį“ reikėjo gelbėti. Esmė – apie kone visuotiniu patapusį idėjų ir noro dirbti nebuvimą“, – pabrėžė ji.

Neviltis apima, anot A.Širinskienės, kad kai kurių šešėlinių ministrų pozicijos jų kuruojamais klausimais iš viso nėra matomos, nes jų tiesiog nėra.

„Tarkime, ar kas matėte šešėlinės VRM ministrės kur nors (bent jau jos „Facebook“ paskyroje), išreikštą nuomonę apie neįtikėtinai mažu tempu vykstančias sienos su Baltarusija statybas, ar komentarą apie praėjusią savaitę Bilotaitės išreikštą iniciatyvą padidinti atlyginimus valstybinių įmonių direktoriams, jų atlygio koeficientą keliant 50 proc.? Šešėlinės LRV pareiškimo apie savivaldos stiprinimą per posėdį paskaitymas tikriausiai nėra pati didžiausia veikla, ypač žinant, kad pati tą dokumentą rašiau“, – teigė ji.

Anot A.Širinskienės, jai atrodo nesuvokiama, kaip galima nesidomėti savo kuruojama sritimi, joje neturėti idėjų, nenorėti pasisakyti kuruojamomis temomis ar jų iš viso nesekti, nestebėti ministerijos veiklos, įstatymų srauto Seime, nesidomėti jų turiniu.

„Kam tada iš viso eiti į politiką, nes ji tikrai yra daugiau nei nuvažiavimas perkirpti juostelę apygardoje. Kam imituoti darbą šešėlinėje Vyriausybėje? Tad, neradusi atsakymų į šiuos klausimus, daugiau nerandu ir jokios motyvacijos ar galimybių dirbti tokioje aplinkoje, kur požiūris „nieko neveikti ir laukti, kol ims lyti iš dangaus mana“ yra visuotinai vyraujantis ir visiškai priimtinas. Negali frakcija ar būrys šešėlinių ministrų gyventi, tikėdamiesi, kad už juos viską padarys partijos pirmininkas ar dar kažkas kitas“, – rašė ji.

„Man buvo uždrausta žiūrėti į pirmininkaujantį plenariniams posėdžiams“

Trečia, pasak politikės – pavydas: „Jo politikoje ypač daug ir pavydi daugiausia tie, kurie nededa jokių pastangų. Žinau, ką reiškia, kai tau pavydi kad ir kiekvienos bent kiek labiau pavykusios laidos, portalo antraštės. Žinau tą jausmą, kai po tavo interviu apsimetant, jog tavęs nemato, demonstratyviai ir pretenzijų kupinu balsu partijos pirmininko klausiama: kodėl ją kvietė į laidą? Kodėl TA Agnė VĖL? Ir žinau, kokia isterija buvo ir yra šiuo klausimu keliama pastaruosius ketverius metus, kai kalbama už mano akių. Kaip problemos sprendimo išeitį, girdėjau ir pasiūlymą kitą kartą duoti blogesnį interviu, nes prieš tai buvęs „geras“ sukėlė kolegų pavydą.“

„Dar kolektyve teko išgirsti prakeiksmus posėdžių salėje, sužinoti, kad kai kurie partijos senbuviai bando drausti su manimi bendrauti kitiems nariams, o paskui pajusti, kaip dalis žmonių manęs ima šalintis. Beveik trejus metus man buvo uždrausta žiūrėti į pirmininkaujantį plenariniams posėdžiams, nes ne visi pirmininkaujantys mėgo mano žvilgsnį. Čia mes kalbame apie Seimą, ne apie įkalinimo įstaigą su kalinių subkultūrom, tik primenu“, – rašo ji.

Gavau ir vadovybės nurodymų nevaikščioti pagrindine Seimo laiptine prie plenarinių posėdžių salės, o į ją eiti aplinkiniais atsarginiais įėjimais

„Gavau ir vadovybės nurodymų nevaikščioti pagrindine Seimo laiptine prie plenarinių posėdžių salės, o į ją eiti aplinkiniais atsarginiais įėjimais, nes tada mažiau matys žurnalistai ir bus „mažiau problemų“. Tą nurodymą išgirdau šiemet, rugsėjo mėnesį, ką tik po Skvernelio išėjimo, kai, rodėsi, kad situacija frakcijoje iš esmės pasikeis, nes neliko nuolat nepasitenkinimą kursčiusių ir LVŽS skaldymu aktyviai užsiėmusių žmonių“, – teigia Seimo narė.

„Visą tą ilgą pasakojimą apibendrindama, LVŽS frakcijoje pasiliekantiems kolegoms palinkėsiu kuo didžiausios sėkmės. Ypač tiems, kurie jautėsi „užgožti“. Tikiuosi, kad jų nuolatinį pavydą ir klausimus „kodėl ta Agnė vėl?“ pagaliau pakeis darbas, domėjimasis įstatymų projektais ir valstybės problemomis, konstruktyvios iniciatyvos ir jų realizavimas teisėkūroje. Linkiu didesnės empatijos vienas kitam ir supratimo, kad ne postai, eteris ar matomumas padaro politiku. Juolab, ne eteris ir matomumas yra mūsų visų, kaip politikų, gyvenimo tikslas. Gyvenimo tikslas yra darbas Valstybei ir jos žmonėms“, – rašo A.Širinskienė.

VIDEO: 15/15: kodėl A.Širinskienė palieka „valstiečius“?

R.Tamašunienė: nemanau, kad rastųsi kliūčių

Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė BNS sakė pirmadienį sulaukusi A.Širinskienės skambučio, jos sutarė, kad antradienį Seimo narė atneš prašymą priimti į frakciją.

„Nematyčiau, kad rastųsi kokių nors kliūčių (priimti A.Širinskienę – BNS). Esame pasiskelbę, jog esame atvira frakcija ir laukiame tų žmonių, kuriems rūpi regionai, regioninė politika, nes tuo tikslu susibūrė mūsų frakcija“, – teigė R.Tamašunienė.

Katalikų teologiją ir teisę baigusi, humanitarinių mokslų daktarės laipsnį turinti A.Širinskienė į politiką atėjo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per 2016 metų Seimo rinkimus.

Praėjusią kadenciją ji vadovavo Seimo Sveikatos reikalų, po to – Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Šią kadenciją jį yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja.

A.Nekrošius: tam tikri priekaištai yra teisingi

Su LVŽS frakcijos seniūne Aušrine Norkiene 15min susisiekti nepavyko.

Frakcijos narys A.Nekrošius 15min sakė, kad nuogąstavimų, kad A.Širinskienė gali palikti frakciją, būta ir anksčiau.

„Tam tikri išsakyti priekaištai, manau, yra teisingi ir manau, kad buvo dėsningas sprendimas“, – teigė jis.

Paklaustas, kurie priekaištai yra teisingi, Seimo narys konkretizuoti nenorėjo.

Ar kas nors bandė įkalbėti A.Širinskienę pasilikti?

A.Nekrošius sako nežinantis, ar tai kas nors bandė padaryti.

„Bent jau aš tokių ketinimų nežinau“, – pabrėžė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Politikas įsitikinęs, kad A.Širinskienės sprendimą lėmė LVŽS frakcijos nuomonė dėl galimybės Seimo nariams nuomotis mašinas.

„Balsavimo (tuo klausimu – aut.) nebuvo, bet buvo deklaruojama, kad tai balsavimas, matyt, kad baigėsi kantrybė žmogui“, – sakė jis.

Paklaustas, ar pats neketina trauktis, jei taip kalba, A.Nekrošius patikino kol kas to neplanuojantis.

J.Jarutis: matėme nuovargį ir išsekimą

LVŽS frakcijos narys Jonas Jarutis sakė, kad jam A.Širinskienės išėjimas buvo netikėtas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis

„Kad išeina, tikrai naujiena“, – sakė jis, tačiau pridūrė, kad frakcijos kolegos matė A.Širinskienės nuovargį ir išsekimą. Tačiau esą nebuvo tikimasi, jog tai prives prie išėjimo.

Politiko teigimu, frakcija ketina analizuoti situaciją.

J.Jaručio teigimu, A.Širinskienė buvo viena iš dviejų ar trijų frakcijos narių, nepritarusių sprendimui leisti parlamentarams vėl nuomotis automobilius.

„Yra demokratija ir mes taip nubalsavome“, – sakė jis.

Automobilių nuomą 2016 metais atėję į valdžią „valstiečiai“ buvo uždraudę.

A.Širinskienė širdo, kad šį sprendimą Seimo valdyboje palaikė ir J.Jarutis.

„Nubalsavome prieš ketverius metus vieną sprendimą, įvertinę, kad galbūt situacija yra pasikeitusi ir tų grėsmių, nuodėmių, kurios buvo tada, tikėtina, bus galima išvengti... Aš buvau vienas iš septynių balsuojančių, paversti, kad aš čia pagadą padariau, aišku, smagu, bet valdantieji yra ne „valstiečiai“ šiuo metu“, – kalbėjo jis.

T.Tomilinas: „Ji pati kūrė bolševikinio paklusnumo partijai ir vadui kultą“

Į A.Širinskienės išėjimą sureagavo ir buvęs bendražygis T.Tomilinas.

„Wikipedija sako, kad bumerangas – lenktas, dažniausiai medinis, svaidomasis ginklas. Bumerangų yra dvi grupės – grįžtantieji bumerangai ir negrįžtantieji bumerangai, – rašo jis. – Agnė parašė viską taip kaip yra, tik pamiršo pridėti, kad pati buvo tos sistemos kūrėja ir aršiausia palaikytoja. Ji pati padarė viską, kad kompetencija, tolerancija, demokratija ir laisvas mandatas būtų paniekinti LVŽS frakcijoje. Ji pati kūrė bolševikinio paklusnumo partijai ir vadui kultą“, – feisbuke rašo jis.

Tai, anot su S.Skverneliu pasitraukusio politiko, yra posovietinės politikos vėžys, kuris būdingas daliai Lietuvos partijų.

„Bandžiau tam priešintis ir visada Agnei sakiau, kad anksčiau ar vėliau patirsi savo kuriamos sistemos giljotiną. Mane ji išvadino menkysta, o šiandien praktiškai pažodžiui pakartojo mano žodžius partijos vadovybės atžvilgiu“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius