-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 02 06

A.Skardžiaus elgesio etikos sargai netirs, jam atsiprašinėti dėl taikinio nebeteks

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį nusprendė nepradėti tyrimo dėl Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos nario Artūro Skardžiaus, Seimo salėje demonstravusio kulkų suvarpytą taikinį, su užrašu „Gabrielius“. EPK nusprendė neversti A.Skardžiaus už tai atsiprašyti Seimo salėje. EPK trečiadienį nusprendė tik suformuoti neigiamą nuomonę apie įvykį. 
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Visi istorijos dalyviai pateikė savo atsiprašymus. Tačiau Seimo pirmininkas tikisi mūsų komisijos kolegialaus neigiamo įvertinimo. Man asmeniškai išvis nesuvokiama, kad galima žmogaus siluetą naudoti kaip taikinį. kaip gali atrodyti tai juokinga? Negaliu nei pateisinti, nei suprasti, ar čia galėjo būti juokas, ar ką norėjo pasakyti“, – trečiadienį kalbėjo EPK pirmininkė Rita Tamašunienė.

Jos teigimu, jei politikai atsiprašo, pagal politikų elgesio kodeksą, galima sustabdyti tyrimą ar jo neatlikti.

Tačiau R.Tamašunienė sakė esanti įsitikinusi, kad EPK turi pateikti situacijos įvertinimą.

Konservatorius Kazys Starkevičius pritarė, kad komisija turėtų tai įvertinti.

„Gal atsiprašė, gal daugiau taip nedarys, kaip vaikai sako. Bet matosi, kad ten buvo provokacinis, tam buvo pasiruošta, norėta fotografuotis (...) Visos ribos peržengtos, toleruoti negalima“, – kalbėjo jis.

Kitas konservatorius Antanas Matulas sakė, kad tokio dalyko atsinešimas į Seimo salę, jo žodžiais, parodo lygį.

„Galim nepradėti tyrimo, jei A.Skardžius atsiprašys ten, kur ir demonstravo chamišką elgesį. Ką reiškia – demonstravo Seime, o atsiprašo feisbuke?“, – kalbėjo jis. Tačiau balsuojant šiam siūlymui nepritarta.

A.Kubilienė siūlė nepradėti tyrimo

„Valstietė“ Asta Kubilienė sakė nepritarianti tokiems dalykams, kaip ir nuotraukomis, kurios įžeidžia Ramūną Karbauskį ar Aurelijų Verygą.

Ji siūlė dėl to tyrimo nepradėti.

Be to, anot A.Kubilienės, į EPK kreipėsi ne pats G.Landsbergis, o Seimo pirmininkas.

„Mes vertiname apskritai elgesį, bet kuriam kitam žmogui tai būtų įžeidimas“, – komentuodamas jos pareiškimą, sakė A.Matulas.

A.Skardžius atsiprašymą paskelbė feisbuke

Į Seimo EPK parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis kreipėsi po to, kai sausio 11 dienos posėdyje A.Skardžius pasirodė nešinas šaudyklose naudojamu ir kulkų suvarpytu taikiniu, ant kurio buvo ranka parašyta „Gabrielius“, leidžiant suprasti, kad omenyje turimas konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Kaip vėliau pasakojo pats A.Skardžius, tai buvo dovana „valstiečių“ frakcijos atstovei Agnei Širinskienei.

Minėtą „dovaną“ jis parodė ir kitiems Seimo nariams, tarp jų – ir Seimo narei Rimai Baškienei.

R.Baškienė jau kitą dieną atsiprašė dėl tokio kolegų elgesio ir išplatino pranešimą, kad gailisi apžiūrinėjusi plakatą bei linkėjo kolegoms pagyti nuo pykčio.

„Apgailestauju, jeigu mano atsineštas į Seimą plakatas – taikinys, kuriame nebuvo konkretaus asmens nuotraukos, kaip bandoma viešojoje erdvėje įteigti, ką nors įžeidė. Su kolege pasijuokėme, kad tai galėtų būti kažkam politinė reklama. Tai tebuvo tikras šaudyklose naudojamas taikinys, kuriame pavaizduota figūra, į jus nukreiptu ginklu. Bet turbūt viešojoje erdvėje nebūtų tokio pasipiktinimo iš opozicijos, jei vietoje užrašo „Gabrielius“ ten būtų užrašas „Artūras“, – tokį atsiprašymą viešai paskalbė pats A.Skardžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius