Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

A.Skardžius ir J.Imbrasas užsipuolė Seimo komiteto patarėją: skambėjo raginimai tylėti, kaltinimai „nachališkumu“

Seimo Aplinkos komitete svarstant Statybos įstatymo pataisas, kuriomis norima palengvinti miestuose esančių nesudėtingų statinių iki 80 kv. m statybas ar rekonstrukciją, parlamentarus Artūrą Skardžių ir Juozą Imbrasą, regis, ne juokais įpykdė paisyti teisinių procedūrų raginusi komiteto patarėja Aistrida Latvėnė. Komiteto posėdyje nepavykus apsvarstyti šio klausimo, A.Skardžius piktinosi, esą patarėja bando primesti savo poziciją parlamentarams, dėl ko reikalingas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įvertinimas.
Artūras Skardžius ir Juozas Imbrasas
Artūras Skardžius ir Juozas Imbrasas / 15min nuotr.

Aptariant klausimą dėl J.Imbraso parengtų Statybos įstatymo pataisų, dalis Seimo Aplinkos komiteto narių paliko posėdį. A.Latvėnė pastebėjo, kad nebeliko kvorumo.

Tai, regis, gerokai suerzino J.Imbrasą.

„Neskubėkit, aš nuspręsiu pats. (...) Nebus kvorumo, nesvarstysim, prašau tylėt, aš kalbu dabar“, – jai rėžė Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas.

Tada į A.Latvėnę, sakydamas, „klausykit, mergaite“, kreipėsi A.Skardžius.

Jis sakė, kad tokio nachališkumo per 20 metų dar nematė. Jis aiškino, kad „dabar pirmininkauja pirmininkas“.

„Jo, jinai čia kelia balsą“, – A.Skardžiui atitarė J.Imbrasas.

Jo, jinai čia kelia balsą.

A.Latvėnė A.Skardžiui atsakė klausdama, ar ji gali pasitikslinti, ar yra kvorumas jos kuruojamu klausimu, ar tokio klausimo užduoti negali.

„Net užduoti klausimo negaliu, jūsų manymu. Tai labai atsiprašau, jeigu negaliu užduoti net tokio klausimo, už kurį esu atsakinga, nes dirbu Seime jūsų labui“, – akivaizdžiai susijaudinusi sakė Seimo Aplinkos komiteto patarėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Imbrasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Imbrasas

Paaiškėjus, kad kvorumo nėra ir klausimo svarstyti nebegalima, J.Imbrasas kandžiai sakė, jog „matot, kaip kolegos būsimajame Seime nori priimti šitą įstatymą, jiems reikia“.

„O jūs, prašau, čia savo pozicijų nereikškit, gerbiama patarėja, ir čia nevadovaukit komitetui. Nes aš pamačiau jūsų poziciją, jūs jau šiandien, Artūrai, teisingai pasakei, čia to reikia, čia to reikia, čia sudėtingas įstatymas...“ – A.Latvėnę mokė J.Imbrasas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Pridėjo ir A.Skardžius:

„Dabar, panele, aš pasakysiu jums šitaip: kad jūs bandote Seimo nariams, neturėdama teisės, primesti savo poziciją šiuo klausimu, kurį kuruojate. Tai yra didelis nusižengimas ir, va, čia reikalingas STT vertinimas, kokius interesus jūs turite kaip valstybės tarnautoja.“

Tai yra didelis nusižengimas ir, va, čia reikalingas STT vertinimas, kokius interesus jūs turite kaip valstybės tarnautoja.

Seimo Aplinkos komiteto posėdį galite pažiūrėti čia (A.Skardžiaus ir J.Imbraso „pamokymai“ komiteto patarėjai įraše – nuo 1 val. 53 min. Klausimo dėl Statybos įstatymo pataisų svarstymo komiteto posėdyje pradžia – nuo 1 val. 12 min.):

Sandėliukas galėtų virsti pastatu

Seimo Aplinkos komitete svarstytų Statybos įstatymo pataisų esmė, jų rengėjo J.Imbraso žodžiais, paprasta: kad nesudėtingiems statiniams, kuriems priklauso ir vienbučiai bei dvibučiai gyvenamieji pastatai iki 80 kv. m, nereikėtų statybos leidimo.

Aplinkos ministerija kritiškai vertina tokį siūlymą.

Kaip Seimo Aplinkos komiteto posėdyje nurodė aplinkos viceministras Marius Narmontas, priėmus minėtas įstatymo pataisas sandėliukas Vilniaus ar Kauno senamiestyje galėtų virsti 80 kv. m pastatu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis

„Nu ką čia teikimas visuomenei?“

Klausimo dėl minėtų pataisų svarstymas Seimo Aplinkos komitete iš viso truko daugiau kaip 40 minučių. Diskusijų kilo nuo pat pradžių.

Seimo Teisės departamentas dėl minėto įstatymo projekto pasiūlė kreiptis išvados į Vyriausybę.

Nors Seimo Aplinkos komitete dirbantys opozicijos atstovai, taip pat „valstiečiai“ Virginija Vingrienė ir Kęstutis Mažeika pasisakė už tai, J.Imbraso balsas lėmė, kad Vyriausybės išvados nuspręsta neprašyti.

Po to Seimo Aplinkos komiteto patarėja A.Latvėnė informavo, kad, pagal įstatymus, turi būti atliktas antikorupcinis pataisų vertinimas.

„Nu iš kur čia ištraukėt dabar? Iš kur čia ištraukėt dabar?“ – sureagavo J.Imbrasas.

Nu iš kur čia ištraukėt dabar? Iš kur čia ištraukėt dabar?

Patarėja atsakė, kad reikia kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kai yra dalykai, susiję su teisiniu statybų reglamentavimu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kėdainių miestas iš aukštai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kėdainių miestas iš aukštai

A.Skardžius Seimo Aplinkos komiteto posėdyje aiškino, kad dėl to balsuoti nereikia.

„Nu tokio dalyko dar nebuvo balsavime. Pagal kurį Statuto straipsnį čia? Dėl Vyriausybės išvados tai taip. Bet pagal kurį Statuto straipsnį reikia antikorupcinio vertinimo?“ – klausė jis.

Seimo Aplinkos komiteto patarėja A.Latvėnė jam atsakė:

„Ne pagal Statutą, pagal Teisėkūros pagrindų įstatymą. Ten yra įstatymo nustatyta tvarka. Kai yra teisiniais santykiais susijęs statybų reguliavimas, yra privaloma atlikti antikorupcinį vertinimą.“

Vėliau A.Skardžius replikavo, kad pirmą kartą girdi apie tai, kad privaloma atlikti antikorupcinį vertinimą.

STT, anot jo, neturi specialistų šioje srityje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT darbuotojas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT darbuotojas

Tada Seimo Aplinkos komiteto patarėja sakė, kad reikia nusistatyti terminus, kada pataisos bus nagrinėjamos, kada jos bus pateiktos visuomenei.

„Kolegos, nu ką čia teikimas visuomenei?“ – atsakė J.Imbrasas.

Kolegos, nu ką čia teikimas visuomenei?

„Nagrinėjam“, – replikavo A.Skardžius.

„Nagrinėjam dabar ir teikimas visuomenei ir taip toliau, ir taip toliau. Nuo kada čia?“ – per Seimo Aplinkos komiteto posėdį aiškino J.Imbrasas.

Pastebėjus, kad taip negalima pagal Seimo statutą, jis atsakė: „Matau, įjungė stabdžius čia jau kažkas.“

Opozicija išėjo

Dauguma komiteto narių nubalsavo, kad klausimas būtų nagrinėjamas toliau.

To ir imtasi.

Tiesa, Seimo Aplinkos komiteto narė Aistė Gedvilienė sakė, kad vieną paskutinių šios kadencijos posėdžių komitetas baigia „kažkokia nesąmone“, nesilaikant Statuto, pereinant nuo pasirengimo svarstyti tiesiai prie svarstymo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aistė Gedvilienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aistė Gedvilienė

„Ir negana to, mes pirma balsuojame, kad nereikia Vyriausybės išvados, kad nereikia antikorupcinio vertinimo ir tada imamės svarstyti patį įstatymo projektą, kurio rengėjas esate jūs. Tai jūsų interesas, matyt, čia kažkoks yra“, – į J.Imbrasą kreipėsi konservatorė, ragindama strimgalviais nepriiminėti sprendimų.

Išklausius nuotoliniu būdu prisijungusius suinteresuotus asmenis, pavyzdžiui, savivaldybių atstovus, aplinkos viceministrą, baigėsi Seimo Aplinkos komiteto posėdžiui numatytas laikas.

Konservatorius Paulius Saudargas pasiūlė baigti posėdį ir klausimą svarstyti kitame posėdyje.

Po balsavimo pertraukos nuspręsta nedaryti.

Tada opozicijai atstovaujantys A.Gedvilienė, P.Saudargas ir nuotoliniu būdu prisijungęs Simonas Gentvilas posėdį paliko.

Į kitą posėdį išėjo ir V.Vingrienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas

„Klausimas buvo visiškai neparuoštas, buvo numatyta, kad pasirengimas svarstymui, tačiau jūs padarėte svarstymą. Baigėsi posėdžio laikas, jūs pratęsėte laiką savo paties registruotam projektui. Aiškiai jūs jį proteguojate buldozeriu ir prieštaraudami tokiai veiklai mes išeiname iš posėdžio“, – prieš palikdamas Seimo Aplinkos komiteto posėdį pasakė P.Saudargas.

Baigėsi posėdžio laikas, jūs pratęsėte laiką savo paties registruotam projektui. Aiškiai jūs jį proteguojate buldozeriu.

J.Imbrasas jam atsakė:

„Jeigu jau jūs vardijate buldozerį, aš remiuosi Seimo balsavimu pateikimo stadijoje, kada visa salė pritarė. Čia Seimo buldozeris tą padarė ir jūs pats balsavote už.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius