Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Stulginskio žvaigžde siūloma apdovanoti I.Degutienę ir N.Sadūnaitę

Seimo įsteigtą apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti buvusiai parlamento pirmininkei Irenai Degutienei ir vienuolei, disidentei Nijolei Sadūnaitei, trečiadienį pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.
Seimą paliekanti Irena Degutienė
Irena Degutienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės – paskyrimas Lietuvos ilgametei Seimo narei, buvusiai Seimo pirmininkei I.Degutienei ir demokratijos gynėjai, disidentei vienuolei F.N.Sadūnaitei būtų nuoširdi pagarba ir padėka už šių iškilių moterų didžiules pastangas ir nuopelnus“, – sako apdovanojimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus.

Pranešime pažymima, kad eidama įvairias pareigas Seime ir Vyriausybėje I.Degutienė vadovavosi tolerancijos, demokratijos ir politinės kultūros principais – atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus, suteikdama jiems galimybę pateikti savo nuomonę ir į ją įsiklausydavo, ieškodavo dialogo sudėtingose politinėse diskusijose.

„I.Degutienė buvo ir tebėra parlamentinės demokratijos šalininkė ir puoselėtoja. Ir šiomis dienomis, nors ir pasitraukusi iš aktyvios politinės veiklos, išreiškia drąsią ir argumentuotą poziciją visuomenei rūpimais klausimais“, – sakoma pranešime.

Tarp N.Sadūnaitės nuopelnų pažymima, kad disidentė buvo tikinčiųjų teisių gynėja, politinė kalinė, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ bendradarbė ir platintoja, viena iš nesankcionuoto 1987 metų rugpjūčio 23 dienos mitingo prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje organizatorių.

N.Sadūnaitė į sovietinio saugumo akiratį pateko 1970 metais dėl valdžios persekiojamų kunigų gynimo. Ji 1971 metais slapčia nugabeno į Maskvą ir perdavė užsienio šalių diplomatams Lietuvos žmonių memorandumą dėl sąžinės laisvės suvaržymų sovietinėje Lietuvoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nijolė Sadūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nijolė Sadūnaitė

1974 metais ji pradėjo dauginti ir platinti pogrindinį leidinį – „Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką“, už tai tais pačiais metais buvo suimta ir nuteista laisvės atėmimu trejiems metams sunkiųjų darbų kalėjime ir trejiems metams tremties. Atlikusi bausmę ji grįžo į Lietuvą ir vėl įsitraukė į pogrindinę veiklą, Atgimimo laikotarpiu aktyviai dalyvavo protesto akcijose, 1989 metais tapo viena iš Lietuvos katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ kūrėjų.

Pernai A.Stulginskio žvaigždė įteikta Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkui Ruslanui Stefančukui ir buvusiam parlamento vadovui, Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signatarui Česlovui Juršėnui.

Anksčiau apdovanojimą yra gavę kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas.

A.Stulginskio žvaigždės apdovanojimas skiriamas už indėlį puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas. Seimo 2020 metais įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A.Stulginskio asmenybė.

Šis apdovanojimas paprastai teikiamas gegužės 15-ąją, kai 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika, arba artimiausiame posėdyje. R.Stefančukui apdovanojimui įteikti sušauktas nenumatytas Seimo posėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius