-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 11

A.Valantinas: atsistatydinu dėl Seimo nepasitikėjimo (papildyta 14.15 val.)

Seimas ketvirtadienį pritarė generalinio prokuroro Algimanto Valantino atsistatydinimo pareiškimui. Šis kalbėdamas iš parlamento tribūnos pareiškė, jog trauktis privertė Seimo pareikštas nepasitikėjimas.
Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas
Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Teikimą Seimui atleisti A.Valantiną pateikė prezidentė. Tuo pačiu pateiktas siūlymas laikinai generalinio prokuroro pareigas patikėti Raimondui Petrauskui. Iki šiol R.Petrauskas buvo Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiasis prokuroras.

Parlamentarai stebėjosi, kad laikinai vadovauti Generalinei prokuratūrai siūloma ne A.Valantino pavaduotojams, o skyriaus viršininkui.

„Atsistatydinimo aplinkybės yra asmeninis apsisprendimas, prezidentė jam pritaria. Dėl dekreto skirti laikinąjį prokurorą, prezidentės nuomone, Generalinėje prokuratūroje būtina rotacija ir naujų vadovų kaita“, – sakė nutarimą Seime pristatydamas prezidentės patarėjas Jonas Markevičius.

Parlamentarai balsuodami pritarė šiam nutarimui. Už jį balsavo 64 Seimo nariai, „prieš“ buvo 10, o dar 21 parlamentaras susilaikė.

Trauktis privertė Seimas

Kalbėdamas iš Seimo tribūnos A.Valantinas teigė dėjęs visas pastangas, kad užtikrintų prokuratūros savarankiškumą, atsparumą įvairioms įtakoms. Anot jo, dėl ekonominių problemų bei rezonansinių įvykių žmonių dėmesys nukrypo į prokuratūrą, tačiau A.Valantinas džiaugėsi, jog „tas dėmesys, vieši debatai parodė mus dirbančius“. Tuo pačiu jis teigė, jog žmonės pamatė, kad Lietuvos teisėsauga leidžia žmonėms „nurimti radus tiesą, pabrėžiu, ne savo teisybę, o faktais ir argumentais grįstą tiesą“. A.Valantinas pripažino, kad prokuratūros sistemoje yra spręstinų problemų, kurias jau teks spręsti jo įpėdiniui. „Aš prašau paleisti mane iš šio posto. Ateis kitas, su kuriuo bus geresnis sutarimas. Šiems darbams reikia ne tik geros valios, bet ir sutarimo“, – sakė jis.

Niekada nedalyvavau ir nedalyvausiu jokiuose spektakliuose. Aš esu teisininkas ir Seimo priimtas sprendimas yra mano apsisprendimo priežastis, – sakė A.Valantinas.Kaip sprendimo trauktis priežastį A.Valantinas įvardijo sausio pabaigoje Seimo priimtą sprendimą pritarti Teisės ir teisėtvarkos komiteto atlikto tyrimo išvadoms dėl Drąsiaus Kedžio skundų apie galimai tvirkintą dukrą tyrimo. Jose, be kita ko, numatyta, kad A.Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti prokuratūros darbo ir netinkamai ėjo pagal įstatymus numatytas pareigas.

Dėl to, kad atsistatydindamas kalbėjo apie asmenines priežastis, A.Valantinas paaiškino, jog tik tai galėjo nurodyti remdamasis Prokuratūros įstatymu. „Mano apsisprendimą lėmė šis Seimo nutarimas, kuriuo buvo įvertintas prokuratūros ir mano asmeniškai darbas tiriant konkrečią bylą. Nenoriu diskutuoti dėl šio nutarimo gimimo peripetijų, jūs geriau žinote“, – sakė A.Valantinas.

A.Valantinas taip pat pripažino, kad tiriant bylas dažnai jaučiamas spaudimas. „Politikų, žiniasklaidos – ko nori, kad ir suinteresuotų piliečių. Esmė, kaip mes sugebame tam atsispirti. Aš manau, kad mes tai sugebėjome“, – sakė jis.

Papildyta 12.47 val.: Kalbėdamas apie D.Kedį ir jo pateiktus skundus, A.Valantinas pabrėžė, jog remtis nuomonėmis prokurorai negali – viskam reikia įrodymų. „Nėra prokuroro, kuriam nebūtų skaudu dėl mažo vaiko ašarų. Nėra prokuroro tokio. Jeigu tik mes sugebame surinkti duomenis, tos bylos yra teisme. Bet nustatyta tvarka surinkti duomenis, o ne tai, kad kažkam norisi. Ar jūs skaitėte nors vieną D.Kedžio skundą? Ir kokie ten reikalavimai? Tam ir tam pareikšti įtarimą, taikyti tokią ir tokią kardomąją priemonę. Aš suprantu, kad ši byla užsitęsė per ilgai, bet nenoriu prie jos apsistoti. Ji labai reikšminga, labai reikšmingų pamokų davė, aš manau, jas išmokome visi. Visi prokurorai, tarp jų – ir aš“, – kalbėjo A.Valantinas.

Tuo tarpu parlamentarai priminė, kad visai neseniai buvo pateikti įtarimai bendrovės „Samanėlė“ direktoriui, Telšių politiniam veikėjui Algirdui Šilinui bei bendrovės direktorei Stasei Jokšienei, kuri yra A.Valantino sesuo. Jiems pateikti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingo duomenų apie pajamas ar turtą pateikimo siekiant išvengti mokesčių

„Tai irgi yra kontekstas, kuris verčia labai įdėmiai svarstyti ir suprasti jo pareiškimą“, – sakė konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis.

Parlamentarai taip pat ginčijosi dėl prezidentės siūlymo laikinuoju generaliniu prokuroru skirti ne vieną A.Valantino patarėjų, o kitą prokuratūros darbuotoją. „Deja, nėra Prokuratūros įstatyme nuostatos, kad nesant generalinio prokuroro jo pareigas turi eiti vienas iš prokuroro pavaduotojų“, – parlamentarus patikino Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Parlamentarai sutarė dėl viso nutarimo balsuoti vienu kartu, o ne pastraipsniui. Nutarimui pritarta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius