Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 08

A.Valinskas: prezidentės metinio pranešimo nebuvo (papildyta 14.43 val.)

Vertindami prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą politikai antradienį suskilo į dvi grupes. Vieni tvirtino, jog prezidentė dar kartą akcentavo senas problemas, kiti įžvelgė, kad šalies vadovė daugiausia dėmesio skyrė Vyriausybės, o ne savo kuruojamoms sritimis.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Adamkus: akcentuotos tos pačios problemos

Vertindamas prezidentės D.Grybauskaitės metinį pranešimą jos pirmtakas Valdas Adamkus sakė praktiškai nematęs skirtumų su pernai ir ankstesniais metais jo paties pranešimais.

„Turbūt kalbėta apie lygiai tas pačias problemas, tiktai buvo truputį aštriau pasisakyta ir padaryta labai aiškių pasiūlymų, kaip griežčiau reaguoti į tai ir bandyti problemas pašalinti“,  – sakė prezidentas.

V.Adamkus kalbėjo, kad D.Grybauskaitės „kalba palietė aktualias mūsų problemas, skaudulius ir, kas mane tikrai gerai nuteikė, kad prezidentė aiškiai išsakė, ko ji nori, kokie jos yra tiksliai, reikia tikėtis, jog ji bus išgirsta“. Jis sakė pritariąs šalies vadovės išsakytai nuomonei dėl teismų sistemos problemų.

A.Kubilius neįžvelgė griežtos kritikos Vyriausybei

Prezidentė metiniame pranešime kritiškai kalbėjo apie Vyriausybės darbą, jos strategijos trūkumą, tačiau, premjero Andriaus Kubiliaus nuomone, valstybės vadovė akcentavo bendras visuomenės problemas, o ne ministrų kabineto darbo trūkumus.

„Tiesą sakant, nelabai girdėjau tokios aštrios kritikos, dėl kurios turėjau paspringti. Prezidentė įvardijo daugiau bendras mūsų valstybės, visuomenės, politinio gyvenimo problemas“, – įsitikinęs A.Kubilius.

Tiesą sakant, nelabai girdėjau tokios aštrios kritikos, dėl kurios turėjau paspringti.Premjeras prezidentės kalboje taip pat įžvelgė argumentų, kodėl Vyriausybei reikia tęsti viešųjų finansų balansavimo procesą: „Labai aiškus įvardijimas, kad dar keleri metai laukia tokie, kad valstybė negalės būti labai dosni visiems. Man atrodo, tai labai svarbus signalas.“

A.Kubilius neprieštaravo D.Grybauskaitės išsakytoms mintims, kad valdžiai trūksta strateginio mąstymo. Tačiau jis tvirtino, kad jo vadovaujama Vyriausybė stengiasi tokias kryptis nubrėžti: „Be abejo, tas strategiškumas neateina per vieną dieną, todėl galiu pritarti prezidentės susirūpinimui dėl to, kad valstybė turėtų turėti gerokai aiškesnes ilgalaikės raidos kryptis ir jos turėtų apibrėžti kasdienių sprendimų priėmimą.“ Ministras pirmininkas tikino, kad Vyriausybė įtemptai dirba pertvarkydama valstybės valdymą, valstybės tarnybą, formuodama biudžetą, tačiau to „nesimato kasdienybėje“, nesulaukia žiniasklaidos dėmesio.

Komentuodamas prezidentės pareiškimą, kad valdžia pamiršo žmogų, A.Kubilius sakė nenorįs „tiesiogiai suprasti prezidentės pasisakymų, nes visi sprendimai, kurie daromi Vyriausybėje ar Seime, vienaip ar kitaip susieti su žmogaus likimu“.

„Tikrai nenorėčiau, kad būtų manoma, jog, pavyzdžiui, valstybės skolos augimas nėra kaip nors tiesiogiai susijęs su žmogaus likimu. Mes turime rūpintis ne tik šiandieniu žmogumi, bet mes turime rūpintis ir savo vaikais, anūkais. Mums būtų labai paprasta pasirūpinti savimi ir toliau išlaidauti, toliau didinti valstybės skolą ir palikti ją išmokėti mūsų vaikams ir anūkams“,  – kalbėjo premjeras.

A.Valinskas: metinio pranešimo nebuvo

Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas pareiškė, kad „metinio pranešimo nebuvo“.

„Aš manau, kad labiausiai turėjo nusivilti žmonės, kurie jo jau laukė. Nes tai buvo kol kas dar negirdėto žanro kažkoks, švelniai pasakysiu, pasisakymas. Ir labiausiai turbūt nusivylė tie, kurie laukė konkrečios analizės ir konkrečių žingsnių“, – sakė parlamentaras.

Tai buvo reklaminių šūkių rinkinys, nepamirštant pasipuikuoti savo reitingais kalboje.„Tai buvo reklaminių šūkių rinkinys, nepamirštant pasipuikuoti savo reitingais kalboje, kas apskritai labai keistai nuteikė. Labai keista, kad pradžioje savo pranešimo prezidentė įspėjo, kad nieko nepasakys. Šioje vietoje mano asmeninis klausimas prezidentei: kada bus tikras metinis pranešimas? – dėstė A.Valinskas ir pridūrė: – Atsiprašiusi, kad neturi ko pasakyti, to atsiprašymo prezidentė ir laikėsi – taip nieko ir nepasakė.“

Politiko nuomone, D.Grybauskaitės kalba niekuo nesiskyrė nuo prezidento V.Adamkaus pernai skaityto metinio pranešimo: „Tai yra tų pačių tezių kartojimas šiais metais.“

A.Butkevičius: prezidentė kalbėjo apie Vyriausybės sritis

Tuo tarpu socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius įžvelgė esminių skirtumų tarp D.Grybauskaitės ir ankstesnių prezidentų metinių pranešimų: „Jis skiriasi labai kardinaliai dėl to, kad ankstesni prezidentai bandydavo paliesti pirmiausiai jiems deleguotas funkcijas, išskirdavo kaip prioritetus užsienio politikos ir teisingumo sritį.“

„Čia buvo bandoma daugiau kalbėti apie žmogiškumą, teisingumą, pilietiškumo ugdymą ir aišku, buvo gana daug pasakyta kritikos, kad nesprendžiamos šalyje esančios tiek ekonominės, tiek socialinės problemos, bet pasiūlymų, kokiu keliu reikėtų eiti, kokias strategijas formuoti, aišku, nebuvo išgirsta, bet tikriausiai tai nėra prezidentės funkcijos“, – svarstė socialdemokratas.

Seimo narys įsitikinęs, kad šalies vadovė turėjo daugiau dėmesio skirti užsienio politikai, įvardyti konkrečius darbus, kurių ketina imtis reformuodama teismų sistemą. „Tai kol kas liko nežinomybėje. O kalbėjimui apie ekonomiką, finansus, socialinius dalykus mes turime Vyriausybę“, – sakė A.Butkevičius. 

I.Degutienė: pranešimo stilius toks, prie kurio nesame įpratę (papildyta 14.43 val.)

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės nuomone, D.Grybauskaitės pranešimo stilius toks, prie kurio „mes gal nesame pripratę“. „Kai kas ir iš Seimo narių sako, gal konkretumo buvo per mažai, tačiau aš manau, kad prezidento metinis pranešimas turi būti apžvalginis, vertinantis situaciją, ir per tai reikia daryti tam tikras išvadas“.

Parlamento vadovė sutiko su D.Grybauskaitės išsakytomis mintimis, kad valdžios sprendimų priėmimo procesuose kartais iš tiesų yra pamirštamas žmogus.

„Aš visiškai sutinku su prezidentės kritika, kad šiandien yra daug ir tokių dalykų. Nesakau, kad taip yra ištisai, kuomet Seimo nariai registruoja įstatymo pataisas, ne vieną įstatymo pataisą ir iš bazinio įstatymo, kuris būna parengtas Vyriausybėj ir analizuotas, išdiskutuotas tarp įvairių socialinių grupių, ir su socialiniais partneriais, nebelieka, kaip prezidentė ir sakė, jo esmės, pagrindinės nuostatos, kurios buvo siekiama priimant šį įstatymą“, – sakė I.Degutienė.

Pasak jos, ir šioje kadencijoje kai kurie Vyriausybės pateikti įstatymai Seime tapo visai kitokie po Seimo narių pasiūlytų pataisų, kurios neretai būna naudingos interesų grupių naudai. Tačiau Seimo pirmininkė pabrėžė, jog įstatymais šių procesų nesuvaldysi – viską lemia parlamentarų sąžiningumas.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius