Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21

A.Veryga apie Š.Narbuto sulaikymą: norisi tikėti, kad tai – tik blogas sapnas

Šiuo metu atostogaujantis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo feisbuko paskyroje sureagavo į antradienį pasirodžiusią žinią dėl Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentui Šarūnui Narbutui pareikštų įtarimų. Š.Narbutas įtariamas prekyba poveikiu dėl 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimų.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šios dienos žinia apie Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovo Šarūno Narbuto sulaikymą – netikėta.

Su šiuo žmogumi darbo reikalais teko nemažai bendrauti pradėjus dirbti ministru. Tuo metu jis buvo šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėjas sveikatos klausimais. Vėliau jis tapo aktyvus visuomenininkas, atstovaujantis pacientų interesus.

Koronaviruso (COVID-19) pandemijos metu, kai šalyje buvo taip reikalingas susitelkimas ir vienybė, pagalbą pasiūlė ne tik jis, bet ir kitos organizacijos, jų lyderiai bei atstovai, kad tik klastingo viruso plitimas būtų suvaldytas kuo greičiau. Tuo metu priėmėme bet kokią siūlomą pagalbą iš šalies, nes situacija buvo labai sudėtinga, nepavydėtina ir vienintelė išeitis buvo visų mūsų susitelkimas.

Su komanda nematėme jokio pagrindo nepasitikėti šiuo jaunu veržliu žmogumi. Tad ši žinia – tarsi iš giedro dangaus. Labai norisi tikėti, kad tai – tik blogas sapnas.

Dėl šio sandorio skaidrumo, kuomet buvo įsigyjami reagentai koronaviruso tyrimams, neturi likti jokių abejonių.

Tad šio ikiteisminio tyrimo metu SAM glaudžiai bendradarbiaus su teisėsauga, teiks reikalingą informaciją, kaip ir ankstesniais atvejais. Šiandien STT pareigūnai SAM atliko reikiamus procesinius veiksmus, kalbėjosi su atsakingais darbuotojais. Įtarimų nei vienam ministerijos darbuotojui nepareikšta“, – savo feisbuko paskyroje nurodė Aurelijus Veryga.

Už tarpininkavimą galėjo gauti per 300 tūkst. eurų

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtų veiksmų, susijusių su didelės vertės koronaviruso reagentų pirkimu. Pasak STT, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas įtariamas prekyba poveikiu dėl 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas

Š.Narbutas šiuo metu yra sulaikytas, BNS patvirtino STT atstovė spaudai Renata Keblienė.

Įtarimai prekyba poveikiu

Tyrimo duomenimis, valstybės institucijoms kovo mėnesį siekiant ypatingai skubiai įsigyti didelį kiekį koronaviruso (COVID-19) tyrimo reagentų ir pradėjus derybas su vienos užsienio įmonės įgaliotu atstovu, įtariamasis ėmė veikti kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir minėtos bendrovės. Ikiteisminio tyrimo medžiagoje taip pat yra duomenų apie tai, kad įtariamasis minėtos įmonės atstovui galimai buvo įvardijęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimo paslaugas šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus beveik 5 mln. vertės koronaviruso (COVID-19) tyrimo reagentų pirkimams, į įtariamojo asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma.

Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, jog Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų. Abi sutartys sudarytos su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš kelias savaites mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius