-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 30 /11:40

A.Veryga apklaustas teisėsaugos tyrime dėl reagentų pirkimų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apklaustas kaip liudytojas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrime dėl reagentų pirkimų.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip, šiandien kaip tik buvau STT, dėl to truputį ir vėluoju, nes kaip tik kalbėjomės apie reagentų pirkimus ir Šarūno Narbuto dalyvavimą tame procese“, – ketvirtadienį žurnalistams Kaune sakė ministras.

Jis teigė, kad STT domėjosi apie patį reagentų pirkimų procesą, tačiau detalių neatskleidė.

Ministras taip pat pridūrė nesiimantis spręsti, ar pirkimuose būta pažeidimų.

„Nesiimsiu spręsti, kas man atrodo tikrai keista – aš nesiimu kvestionuoti teisėtumo ar neteisėtumo to vadinamo finansinio tarpininkavimo“, – tvirtino A.Veryga.

Jis teigė, kad Š. Narbutas neinformavo nei jo, nei jo komandos apie tai, kad gaus atlygį už tarpininkavimą pirkimuose.

„Bet kas man atrodo tikrai keista ir nesąžininga – tai, kad apie tai nebuvo niekam pasakyta. Nei aš, nei mano komanda apie tai nežinojom, kad minimas asmuo gavo už tai kažkokį uždarbį. Manau, kad tai nėra neteisėta, bet apie tokius dalykus reikia pasakyt“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Nesiimsiu spręsti, kas man atrodo tikrai keista – aš nesiimu kvestionuoti teisėtumo ar neteisėtumo to vadinamo finansinio tarpininkavimo.

STT tyrime dėl reagentų pirkimų prekyba poveikiu įtariamas Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) buvęs prezidentas Šarūnas Narbutas.

Įtariama, kad Š. Narbutas 5 mln. eurų vertės reagentų pirkimuose veikė kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir Ispanijos bendrovės, taip pat įtariama, kad jis įmonės atstovui galėjo būti nurodęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus pirkimams, į Š.Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, kad laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš savaitę mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.

Š.Narbutas įtarimus neigia ir sako, kad minėta suma buvo atlygis už veiklą, vykdomą pagal individualią pažymą, turint visus reikiamus dokumentus.

Įtariamasis taip pat teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai ir tyrime apklausti liudytojai žinojo, kad jis atstovauja Ispanijos įmonei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius