-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 24

A.Veryga atsakė, kada sugrįžtumėm prie karantino ar griežto režimo

Sveikatos apsaugos ministras, ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga teigia, kad Lietuvai prie karantino ar prie labiau suvaržyto gyvenimo tektų grįžti, jei išaugtų sunkiai koronavirusu sergančių asmenų skaičiai, o ligoninės nepajėgtų su tuo susitvarkyti. Apskritai, pasak ministro, karantino siekiama išvengti.
Vilnius
Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Seime Vyriausybės valandos metu parlamentaras Antanas Vinkus kreipėsi į A.Verygą ir pasiteiravo, kaip Lietuvai sekasi ruoštis antrajai COVID-19 bangai bei kaupti apsaugos priemones, taip pat – kokiai situacijai susidarius gali būti grįžtama prie karantino režimo.

Tikrai stengsimės ir darysim viską, kad karantinas nebūtų skelbiamas.

„Tikrai stengsimės ir darysim viską, kad karantinas nebūtų skelbiamas ir situacija būtų valdoma lokaliai“, – atsakė ministras.

Griežtinti ekstremaliosios situacijos režimą arba įvesti karantiną Lietuvoje, pasak jo, reikėtų, jei rastųsi daugiau sunkiai COVID-19 sergančių pacientų.

„Vienas iš tokių rodiklių, kurį labai atidžiai stebim ir kuris kol kas tikrai neblogas, arba bent reikšmingai neblogėja, tai yra pacientų, sergančių COVID-19, kuriems reikia sudėtingos pagalbos – deguonies terapijos, reanimacijos arba dirbtinės plaučių ventiliacijos – stebimas šitas rodiklis. Jeigu staiga skaičius šitų pacientų pradėtų labai staigiai augti, jeigu ligoninės nebespėtų teikti pagalbos, žinoma, kad tektų priiminėti kažkokius sprendimus. Nebūtinai tai būtų karantinas – galbūt kažkokios kitos, labiau specifinės priemonės“, – paaiškino A.Veryga.

Atsakydamas į klausimą dėl asmens apsaugos priemonių, politikas tikino, kad jų sukaupta nemažai: „Dar birželio 1 dienai buvo įstaigoms duotas nurodymas pasiruošti tam tikrą atsargą priemonių, pirkimai vyksta ir toliau.“

„Aišku, ateina naujų dalykų, naujų testavimo metodikų – jų mes laukiam. Tikėtina, greitai atsiras tokių testų, kurie leis greitai įvertinti [susirgimą], galbūt net atpiginti arba labai smarkiai išplėsti pačias testavimo galimybes. To kaip ir visos kitos valstybės laukiam.

Dalyvaujam bendruose vakcinų pirkimuose su Europos Komisija. Žodžiu, tikrai stengiamės taikyti visas priemones – tiek specifines, tiek nespecifines, – kad karantino neprireiktų“, – paaiškino ministras A.Veryga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Trečiadienio Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šalies ligoninėse nuo koronaviruso gydomi 103 žmonės, aštuoni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma penkiems žmonėms, su deguonies kaukėmis gydomi 24 asmenys.

Mirusiųjų nuo COVID-19 – 89, dėl kitų priežasčių mirė 18 užsikrėtusiųjų.

Praėjusią parą Lietuvoje nustatytas rekordinis koronaviruso atvejų skaičius – 138. Tokio skaičiaus šalyje nebuvo net per karantiną, kuris tęsėsi tris mėnesius nuo kovo 16 iki birželio 17 dienos.

Tuomet karantinas atšauktas fiksuojant COVID-19 sergamumo mažėjimo tendenciją, tačiau liko galioti ekstremali situacija bei įprasto gyvenimo ribojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius