-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 23

A.Veryga: beveik neabejoju, kad Vyriausybė skelbs karantiną

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad ši Vyriausybė bus priversta skelbti karantiną ir turės prisiimti dėl to atsakomybę, nes nesiėmė pakankamų priemonių paskiepyti vyresnio amžiaus žmones. Politikas taip pat stebėjosi, kodėl Vyriausybė atidėjo sprendimą dėl kaukių dėvėjimo patalpose. Tuo metu duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys Balevičius sako, kad kitąmet pandemija jau baigsis, nes praktiškai visi nepasiskiepiję žmonės persirgs COVID-19 liga. Apie tai jie kalbėjo aktualijų laidoje „15/15“.

– Pone Vaidotai, kaip vertinate Vyriausybės sprendimą atidėti karantino įvedimą iki kitos savaites?

– Sprendimams priimti reikia rimtos diskusijos ir tikriausiai šitame pasitarime nebuvo prieita vieningos nuomonės arba buvo suprasta, kad reikia dar papildomų namų darbų.

Jeigu papildoma savaitė padės geriau tiems sprendimams pasiruošti, aš nematau čia didelės problemos.

– Per savaitę iš esmės niekas per daug nepasikeis?

– Jeigu mes žiūrime į epidemiją – kas savaitę, dvi savaites realiai nesikeičia, žiūrint į dinamiką. Manyčiau, kad nėra kažkokio didelio strioko, kad per tą savaitę kažkas stebuklingai pasikeis.

– Kada baigsis pandemija?

– Kitais metais tikriausiai jos jau nebus. Istoriškai pandemijos tęsiasi 2–3 metus, mes skaičiuojame antrus metus ir mes turime delta variantą, kuris šiek tiek paspartina epidemijos eigą. Pandemijos istoriškai baigdavosi, kai tiesiog pritrūkdavo žmonių, kurie galėtų užsikrėsti virusu.

Dabar turim vakcinaciją ir turime delta variantą, imunitetą galima gauti besivakcinuojant arba susergant. Ir kadangi delta variantas yra gana užkrečiamas, tai per šį sezoną iki pavasario tikriausiai įvyks vienas iš dviejų dalykų tarp visos populiacijos – arba persirgsime, arba susivakcinuosime.

Tiek, kiek mes turim nevakcinuotos populiacijos, tai jie per šį sezoną turėtų susirgti.

– Ponas Veryga, ką manote apie Vyriausybės pasirinkimą atidėti sprendimą dėl karantino?

– Manau, kad sprendimas negeras, atidėlioti nėra ką, turime sudėtingą situaciją. Tik tiek, kad aš paties karantino nesureikšminčiau ir nepervertinčiau. Karantinas – tai tik teisinis režimas, kuris leidžia vieną ar kitą priemonę taikyti.

Kol kas vienintelė priemonė, kurią mini sveikatos apsaugos ministras ir premjerė, tai privalomas kaukių dėvėjimas patalpose. Nežinau, kam reikia kažką atidėlioti. Tai įprasta plačiai naudojama priemonė. Pernai ji padėjo ne tik su koronavirusu tvarkytis, bet ir išvengti gripo epidemijos. Manau, būtų normalu tą priemonę taikyti.

Bet pasigendu sprendimų, kurie susiję su vakcinacija tų žmonių, dėl kurių ir gali būti skelbiamas karantinas. Tiek vaikų parvarymas iš mokyklos izoliacijai, tiek kiti apribojimai yra dėl to, kad yra neapsaugota pažeidžiamiausia grupė, kuri patenka į ligonines, jas perkrauna. Nėra sprendimų, kaip paskiepyti vyresnio amžiaus asmenis, o jau kalbama apie karantiną ir apribojimus žmonėms, kuriems ta rizika yra santykinai nedidelė.

Pone Veryga, ar lažinates gyvenime, esate lažinęsis kada nors?

– Neatsimenu, nesu labai azartiškas žmogus, gal ir yra kada buvę.

– Turiu pasiūlymą. Kaip manote, iki Naujųjų metų bus įvestas karantinas, ar ne?

– Beveik neabejoju, kad Vyriausybė, kuri neieško priemonių, kaip paskiepyti vyresnius žmones, jie turės ką nors daryti, nes anksčiau ar vėliau sveikatos sistema užsikimš. Taigi Vyriausybė turės imtis tokių priemonių, kurių ėmėsi ir pernai. Manau, kad karantinas vienokia ar kitokia forma turbūt bus skelbiamas.

Visą interviu ir daugiau aktualijų laidos „15/15“ įrašų rasite videogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius