Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 04

A.Veryga dėl COVID-19 tyrimų užsipuolė Vilnių ir grasina nuobaudomis, Vilnius atsako tikslių nurodymų negavęs

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad dėl savo nusistatytos tvarkos, kaip dalinti kvietimus išsitirti dėl koronaviruso, Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriui gresia administracinė atsakomybė. Tačiau pastarasis tikina, kad gautame įsakyme dėl tyrimų net nebuvo užsiminta apie tikslią tvarką, kokios turėtų savivaldybė laikytis.

Ministras A.Veryga tvirtino, kad per ilgąjį savaitgalį išsitirti dėl koronaviruso buvo pakviesti beveik 9 tūkst. žmonių, apie 3 tūkst. tyrimų atlikta, susirgimo atvejų kol kas nėra nustatyta, bet ne visi atsakymai dar gauti. Taip ministras kalbėjo tradicinėje kasdienėje spaudos konferencijoje.

Blogiausiai elgėsi Vilniaus savivaldybė

Pasak ministro, prie prekybos centrų kvietimai dalinti ne šiaip sau, o tam, kad tirtis būtų pakviesti prekybininkai ir vaistininkai. Prekybos centrų darbuotojus ministerija tikina tirsianti papildomai.

Marijampolės ir Telšių savivaldybės, pasak A.Verygos, nutarė kvietimus dalinti kitur – aikštėse, todėl visų savivaldybių rezultatus bus sunku palyginti, tačiau blogiausiai esą elgėsi Vilniaus savivaldybė, kur tyrimai vykdyti išvis kita tvarka.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobili laboratorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobili laboratorija

„Pats blogiausias sprendimas buvo Vilniaus savivaldybėje, kur nutarta naudoti savo sistemą. Toks elgesys kelia rimtą susirūpinimą, – teigė A.Veryga. – Tikiuosi, kad pažeidusiems tvarkas bus taikoma atsakomybė.“

Pasak ministro, buvo nukrypta nuo reikalavimų ir pačios tyrimų idėjos, kas norėta ištirti.

„Vilniaus savivaldybė visiškai susigalvojo savo registracijos tvarką. Yra perduota informacija ir bus keliamas klausimas dėl administracinio nusižengimo administracijos direktoriui“, – teigė ministras.

Pats blogiausias sprendimas buvo Vilniaus savivaldybėje, kur nutarta naudoti savo sistemą. Toks elgesys kelia rimtą susirūpinimą, – teigė A.Veryga.

Ministras tikino, kad negali taip būti, kad miestai patys susikuria savo tvarkas. Jo teigimu, tyrimų tikslas buvo išsiaiškinti ne persirgusius, o sergančius, bet nejaučiančius simptomų asmenis, todėl buvo atliekami ne serologiniai tyrimai.

Nurodymų nebuvo?

Vilniaus savivaldybė savo ruožtu tvirtina, kad kodų dalinimas masinio susibūrimo vietose tas vietas būtų pavertę dar pavojingesnėmis – sostinėje norinčiųjų išsitirti tikrai daugiau, nei buvo pasiūlyta galimybių, tad žmonės į tas vietas būtų plūstelėję didžiuliais kiekiais.

„Kodų dalinimas virtualiai pasirinktas todėl, kad dalinimas masinėse vietose būtų sudaręs papildomų traukos centrų. Išsitirti norinčių Vilniuje yra gerokai daugiau, ir sutraukus tokią masę žmonių į prekybos centrą ar turgų būtų kilusi grėsmė jų sveikatai. Be to, išgirdę šią žinią žmonės ten būriuotųsi visą savaitgalį.

Išdalinę kodus nuotoliniu būdu apsaugojome vilniečius nuo nereikalingų rizikų, be to, pasirinkimo galimybę turėjo ir tie, kurie nenori ar negali eiti iš namų. Taip pat nemanome, kad pasirinkimas tirti tik vieno prekybos centro ir vieno turgaus lankytojus yra pagrįstas, kadangi Vilniuje tokių traukos objektų turime daugybę. Todėl nuotolinis kodų dalinimas visiškai įgyvendino populiacijos tyrimo sumanymą ir užtikrino atsitiktinę žmonių imtį saugiai, atitiko šalyje įvesto karantino reikalavimus, pagal kuriuos gyventojams ne tik neskatinama būriuotis, bet ir draudžiama“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Anot P.Poderskio, pačiame ministro įsakyme nebuvo nurodyta tvarka, kad kodus reikia dalinti tik spausdintus.

„Kam mes turime epidemiologus?“

A.Veryga į tai atsakė, kad jeigu savivaldybė būtų derinusi numatomą tvarką, tai ir pažeidimo nebūtų buvę – esą tada Vilniaus savivaldybė būtų supratusi tą tvarką taip, kaip suprato absoliuti dauguma savivaldybių.

„Vienintelė Vilniaus savivaldybė nusprendė pati, kaip darys, ir net rizikas įsivertino pati. Man šiek tiek keistas yra požiūris, kam mes turime prižiūrinčias institucijas, epidemiologus, jeigu yra administracijos vadovas ir savivaldybės vadovai, kurie viską nusprendžia patys.

Pagrindinis pažeidimas yra tas, kad jie nesilaikė operacijų vadovo nurodymų ir susigalvojo tvarkas patys. Jeigu mes tokiu stiliumi veiksime, tai infekcijų kontrolė, tyrimai taps neįmanomi nacionaliniu mastu, nes savivaldybės pačios pradės kurti savo tvarkas“, – kalbėjo A.Veryga.

Prieš savaitgalį Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad ilgąjį savaitgalį, gegužės 1–3 d., pagal SAM sprendimą, Vilniuje bus testuojami visi norintys, nors ir nejaučiantys jokių koronaviruso simptomų asmenys – per tris dienas žadėta leisti išsitirti iš viso 3 tūkst. žmonių. Sostinės savivaldybė kvietė registruotis vilniečius internetu – užpildžius anketą, elektroniniu paštu buvo suteikiamas specialus, tik vienam asmeniui galiojantis kodas, su kuriuo gyventojai galėjo užsiregistruoti išsitirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius