Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 27 /14:50

A.Veryga: bus keičiama testavimo dėl koronaviruso strategija, masiškai tiriami mokytojai

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad bus koreguojama testavimo dėl COVID-19 strategija. Bus mažinamas profilaktinių testavimų skaičius savivaldybėse, įtrauktose į rizikingų savivaldybių sąrašą, bet didinamas, tarkime, su židiniais susijusių tiriamų asmenų skaičius. Greitaisiais testais planuojama ištirti apie 70 procentų mokytojų.

Spaudos konferencijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) transliaciją stebėkite čia:

A.Verygos teigimu, koreguojama testavimo strategija.

„Nes augant atvejų skaičiui yra daugiau židinių, atsiranda daugiau asmenų, kuriuos reikia tirti ne profilaktiškai“, – aiškino jis.

Kaip sakė sveikatos apsaugos ministras, šiek tiek bus mažinamas profilaktinių testavimų skaičius savivaldybėse, įtraukiamose į rizikingų savivaldybių sąrašą.

Bet bus plečiamas asmenų, jaučiančių COVID-19 būdingus simptomus, ir su židiniais susijusių žmonių tyrimų skaičius.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Mobilusis punktas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Mobilusis punktas Panevėžyje

„Su tuo šiek tiek yra susiję pasikeitimai, kuriuos planuoja vadinamoji Karštoji linija 1808. Bus suformuotos dvi atskiros eilės. Viena eilė bus nesimptominiams asmenims, kurie tiriasi profilaktiškai. Kita eilė – kur bus nustatytas tam tikras fiksuotas procentas. Šiandien ryte kalbėjome, kad pradžioje turbūt bus apie 10 procentų vietų ir laikų mobiliuosiuose punktuose palikti būtent simptominiams asmenims, kad jie galėtų greitai užsiregistruoti ir greičiau atlikti tyrimą“, – teigė A.Veryga.

Viena eilė bus nesimptominiams asmenims, kurie tiriasi profilaktiškai. Kita eilė – kur bus nustatytas tam tikras fiksuotas procentas. Šiandien ryte kalbėjome, kad pradžioje turbūt bus apie 10 procentų vietų ir laikų mobiliuosiuose punktuose palikti būtent simptominiams asmenims.

Testavimo apimtys, tikino A.Veryga, nemažėja. Esą pakanka ir reagentų.

„Bet aš noriu dar vieną dalyką priminti – kadangi gydymo įstaigas mes tikrai labai intensyviai raginome atnaujinti paslaugų teikimą, tai turėtumėte suprasti, kad laboratorijos atlieka ne tik COVID-19 testus. Jos turi atlikti įvairiausius tyrimus, kurie yra susiję su jau planiškai guldomų pacientų sveikatos būklės vertinimu. Natūralu, kad jos tiek tyrimų ne dėl reagentų, bet tiesiog dėl savo fizinių galimybių nebegali atlikti, nes atlieka kitus tyrimus. Tai su tuo ir yra susijęs tas strategijos pasikeitimas“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

A.Veryga informavo, kad Karštoji linija ketina įdiegti techninę naujovę: į ją paskambinę žmonės galės pasirinkti, ar nori užsiregistruoti testui dėl COVID-19, ar turi kokių nors klausimų, nesusijusių su testavimu.

Anot jo, daug žmonių į Karštąją liniją skambina ne dėl registracijos tyrimui, o pasiteirauti kitų klausimų, pasitarti. Taip esą susidaro eilės, tampa sudėtinga prisiskambinti.

Mokytojus tirs greitaisiais testais

Greitaisiais testais (kai imamas kraujas iš piršto, ne mėginys iš nosiaryklės) bus tiriami mokytojai.

Savivaldybėms išsiųstos užklausos, prašant nurodyti, kiek testų joms prireiks. Pasak A.Verygos, preliminariai planuojama iš pradžių pateikti testus 70 procentų šalies mokytojų.

Shutterstock nuotr./Pamoka
Shutterstock nuotr./Pamoka

„Nes tikrai, tikėtina, kad visi 100 procentų nesitestuos, nes tai nebus kažkoks privalomas testavimas. Tai bus kaip ir galimybė atlikti tokį testą. Savivaldybės turės susiplanuoti su sveikatos priežiūros įstaigomis ir suplanuoti asmens sveikatos priežiūros specialistą, greičiausiai – slaugytoją, kuri atkeliautų į ugdymo įstaigą ir galėtų tokius testus paimti ir suvesti juos į elektroninės sveikatos sistemą“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Tokiu atveju, jeigu testo dėl COVID-19 rezultatas būtų teigiamas, A.Verygos teigimu, žmogus būtų registruojamas, jam būtų atliekamas ir PGR testas.

Ministras tikino, kad mokytojai bus testuojami, nes ugdymo įstaigų bendruomenėje yra labai daug nerimo.

„Panaši situacija buvo ir su darželiais. Atsimenate, kai pradėjo jie veikti, buvo masiškai einama, norima pasitikrinti, prasitestuoti, išsiaiškinti – sirgę ar nesirgę. Tai norime sudaryti tokią galimybę“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas

Gyventojams skundžiantis eilėmis dėl mobiliųjų patikros punktų, A.Veryga sakė, kad kalbamasi su savivaldybėmis dėl galimybės plėsti jų skaičių.

Ministras pabrėžė, kad savivaldybės dėl to turi imtis veiksmų, nes kuo ilgiau neištiriami COVID-19 užsikrėtę asmenys, tuo didesnė infekcijos plitimo tikimybė.

VIDEO: A.Veryga apžvelgia naujausią informaciją apie koronavirusą ir jo valdymą

Leis maitinimą savitarnos principu

Pakeisti ir kai kurie kiti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimai. Tarp jų – pakoreguota tvarka dėl maitinimo organizavimo savitarnos principu, kas aktualu viešbučiuose, furšetų metu.

123rf.com nuotr./Švediškas stalas
123rf.com nuotr./Švediškas stalas

Tarkime, lankytojai maitinami pagal sudarytą grafiką ir tam tikrą laiką, užtikrinami nustatyti atstumai tarp žmonių ir stalų; būtų pakankamai dezinfekcinių ir asmens apsaugos priemonių; bendro naudojimo reikmenys, įranga ir stalo įrankiai lankytojų galės būti liečiami tik vienkartinėmis pirštinėmis ir panašiai.

Daugėja židinių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė sakė, kad blogąja prasme dėl susirgimų skaičiaus pirmauja Vilniaus apskritis.

Iš praėjusią parą patvirtintų 36 naujų susirgimų koronavirusu atvejų, 23 – simptominiai. 13 užsikrėtusių asmenų nejautė jokių simptomų. Kad jie serga COVID-19, nustatyta atliekant tyrimus židiniuose.

Skaičiuojama, kad iš visų dabar registruojamų susirgimų atvejų apie 20 procentų yra besimptomiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

D.Razmuvienė nurodė, kad iš praėjusią parą patvirtintų susirgimų atvejų 27 asmenys turėjo kontaktą su sergančiais žmonėmis. 17 jų susiję su židiniais.

Anot D.Razmuvienės, su Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“ iš viso siejami 7 atvejai. 13 atvejų siejami su židiniu grožio salone Kaune. Pirmas susijęs atvejis buvo nustatytas rugpjūčio 15 dieną.

„Taip pat naujas židinys yra Panevėžio rajone – COVID-19 liga vakar patvirtinta Žemės ūkio kooperatyvo „Šiaurės aruodai“, įsikūrusio Pasvalio rajone, darbuotojui. Tai – antras susirgimas šioje įmonėje. Tuo metu pirmo asmens užsikrėtimo aplinkybės epidemiologinio tyrimo metu siejamos su „Akademine kredito unija“ Kaune. Asmuo, dirbantis šioje įstaigoje, namų aplinkoje bendravo su kooperatyvo darbuotoju“, – sakė NVSC gydytoja epidemiologė.

Naujas židinys yra Panevėžio rajone – COVID-19 liga vakar patvirtinta Žemės ūkio kooperatyvo „Šiaurės aruodai“, įsikūrusio Pasvalio rajone, darbuotojui. Tai – antras susirgimas šioje įmonėje.

Aktyvių susirgimų koronavirusu židinių yra 26. Vieni jų – gausesni, kiti – ne tokie gausūs užsikrėtusiųjų skaičiumi. Židinių skaičius, D.Razmuvienės teigimu, didėja.

Keičiasi ir židinių pobūdis. Anksčiau jų daugiausia buvo sveikatos priežiūros įstaigose, o dabar – renginiuose, šeimyninėse šventėse, biuruose. Daug susirgusiųjų židiniuose yra jaunesnio amžiaus aktyvūs žmonės.

Rugpjūtį tarp sergančiųjų 70 procentų yra asmenys nuo 20 iki 50 metų amžiaus.

Igno Gaižausko nuotr./„PravalFesto“ akimirka
Igno Gaižausko nuotr./„PravalFesto“ akimirka

NVSC atstovė sakė, kad yra atvejų, kai negalima atsekti susirgimų COVID-19 pradžios grandinės – susirgę asmenys nebuvo išvykę į užsienį, neturėjo kontaktų su sergančiais infekcija.

Artėjant rudeniui, pasireikš įvairiausių virusinių infekcijų – ir gripas, ir peršalimas. Pajutus bet kokius ligos simptomus, kaip akcentavo D.Razmuvienė, būtina kreiptis į šeimos gydytoją.

Ji pabrėžė, kad reikia laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo higienos, plauti rankas, laikytis atstumų ir panašiai.

36 nauji atvejai

SAM informavo, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 36 nauji koronaviruso atvejai.

14 iš jų registruota Vilniaus, po 6 – Kauno, Utenos ir Panevėžio, dar 4 – Klaipėdos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 27 žmonės, 8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo metu dar nežinomos.

Be to, per praėjusią parą Panevėžio apskrityje registruotas 1 įvežtinis atvejis – asmuo į Lietuvą grįžo iš Didžiosios Britanijos.

Iš viso šalyje patvirtinti 2762 COVID-19 atvejai.

1802 žmonės pasveiko nuo ligos, o 862 – serga. 4097 asmenims šiuo metu reikia izoliuotis.

Taip pat Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 85 žmonės, iš jų 4 – per praėjusią savaitę.

13 asmenų mirė dėl kitų priežasčių, nors buvo užsikrėtę COVID-19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius