Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02 /14:48

A.Veryga: naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje nėra

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patikina, kad Lietuvoje per keturias dienas nėra užfiksuota naujų koronaviruso atvejų, išskyrus vienintelį šiaulietės susirgimą. Pirmadienį jau ištirti 15 mėginių, visi jie neigiami.

„Naujų atvejų nėra nustatyta. Turime taikyti visas priemones, kad jų ir neatsirastų“, – žurnalistams kalbėjo ministras.

Jo teigimu, šiuo metu ruošiamasi tirti dar 7 mėginius.

VIDEO: Naujausios žinios apie koronavirusą – spaudos konferencija iš Sveikatos apsaugos ministerijos

Anot ministro, griežtinti sienų kontrolės kol kas neplanuojama.

„Sienų kol kas nereikia kontroliuoti. Ką padarė italai, kontroliuoja konkrečias vietas. Fiziškai riboja judėjimą, budi karo policija, kariškiai“, – sakė A.Veryga.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Praėjusią savaitę SAM išsiuntė kreipimusis į gydymo įstaigas dėl apsauginių priemonių poreikio ir pirmadienį aiškinsis, ar valstybės rezervas galės jį patenkinti.

„Yra labai dinamiška situacija. Nežinom, kad trūkumas būtų kur nors“, – teigė ministras.

Šiaulietė sveiksta

Šiuo metu koronavirusu susirgusios moters būklė yra gera. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus Remigijaus Mažeikos, po pakartotinių tyrimų moteris gali būti išleista gydytis namuose.

„Yra išvežtas mėginys pakartotinis. Jis bus daromas per pietus ir vakarop žinosime, kokie atsakymai. Lauksime mėginio atsakymo ir tada bus mūsų tolimesni veiksmai. Net jei mėginys bus neigiamas, kol kas nenorėčiau atsakyti, kas bus. Šiaip ji jaučiasi gerai“, – anksčiau 15min sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Remigijus Mažeika
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Remigijus Mažeika

Jo teigimu, jei bus nuspręsta moteriai leisti gydymą namie, iš pradžių jos bus prašoma karantinuotis. Paskui ji esą galėtų grįžti į darbus.

Anot A.Verygos, šiaulietės tyrimų rezultatų dar nėra. Jeigu jis bus neigiamas, ketinama atlikti papildomą tyrimą, siekiant nustatyti, ar ją galima laikyti išsveikusia.

„Norime galutinai susiderinti, ką mes laikome pasveikimu. Pagal tarptautines rekomendacijas, du kartus turi būti atliktas tyrimas ir jis turi būti neigiamas. Šiandien bus pirmas. Jeigu niekas nesikeis, turėsim sulaukti 24 intervalo ir dviejų neigiamų mėginių“, – sakė A.Veryga.

Sostinės ligoninėse – rekomendacijos nelankyti ligonių, atidedamos planinės operacijos

Sostinės savivaldybė ir toliau stiprina prevenciją bei kviečia vilniečius rūpintis savimi bei aplinkiniais – atsižvelgus į šiuo metu esančią situaciją dėl COVID-19 viruso grėsmės ir mieste įvedus ekstremaliosios situacijos padėtį, sostinės savivaldybei priklausančiose ligoninėse neribotam laikui atidedamos planinės ir nebūtinos operacijos. Vilniečiai taip pat kviečiami kurį laiką nelankyti savo artimųjų ligoninėse.

„Svarbiausias prioritetas – gyventojų apsauga. Dėl koronaviruso imamės papildomų priemonių, kurios padės užtikrinti pacientų saugumą esamomis aplinkybėmis. Savivaldybei pavaldžioms sveikatos apsaugos įstaigoms, atsižvelgus į faktą, kad virusas rizikingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, pateikėme rekomendacijas dėl pacientų lankymo srautų ribojimo. Tikimės, tai leis sumažinti galimą viruso plitimo riziką“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Esant ekstremaliai situacijai sostinėje, Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžioms stacionarinėms sveikatos priežiūros įstaigoms siūloma riboti pacientų lankymą įstaigos skyriuose bei atšaukti suplanuotus renginius (konferencijas, mokymus, kursus ir kt.). Nuo praėjusios savaitės ši tvarka įsigaliojo Vilniaus miesto klinikinėje, Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėse, taip pat – Vilkpėdės, Šv. Roko, Grigiškių sveikatos priežiūros centro Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėse bei Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre.

Atsižvelgiant į teikiamų paslaugų specifiką ir atskirus atvejus (pvz., leisti vienam iš tėvų būti su sergančiu mažamečiu vaiku, leisti artimiesiems būti prie mirštančiojo palatoje) įstaigų vadovams palikta galimybė spręsti patiems, ar laikytis savivaldybės nurodymų. Ligonių slaugą bei maitinimą ir toliau užtikrins įstaiga, kurioje pacientas gydomas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė



Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje laikinai atidedamos tik tos planinės operacijos, kurių pacientai gali laukti kelis mėnesius. Jei epidemiologine situacija šalyje neblogės, operacijos bus atnaujintos kitą savaitę. Visos operacijos, kurių neatlikimas gali pabloginti pacientų būklę, yra ir toliau bus atliekamos. Nepaisant esamos situacijos, visa būtinoji pagalba ir toliau teikiama be jokių sutrikimų. Visos skubios operacijos atliekamos įprasta tvarka, visi pacientai atvykę į priėmimo skyrių konsultuojami ir gydomi įprasta tvarka.

Planinių operacijų skaičius ribojamas siekiant apsaugoti ligoninėje besigydančius pacientus. Pavyzdžiui, Klinikinėje ligoninėje gydoma daugiausiai visame mieste terapinių ligonių, kurių didžioji dalis vyresni nei 60–70 metų ir serga keliomis lėtinėmis ligomis. Tai rizikingiausia pacientų grupė, kuri gali užsikrėsti koronavirusu.

Susirgimai Europoje

Pirmadienio duomenimis, šiaurinėje Italijoje susirgusiųjų koronavirusu yra apie 1700, o mirusiųjų daugiau nei 30. Išgijusių yra per 80.

Prancūzijoje užfiksuota per 130 susirgimų, žuvusiųjų – 2. Vokietijoje susirgusiųjų taip pat yra apie 130, bet mirusių nenustatyta. Ispanijoje užsikrėtusiųjų yra virš 80, Didžiojoje Britanijoje virš 30.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

Baltarusijoje ir Estijoje yra užfiksuota po vieną koronaviruso atvejį. Latvijoje ir Lenkijoje susirgimų nenustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius