-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 30 /14:49

Aurelijus Veryga: yra požymių, kad sergamumo kreivė plokštėja, 5 asmenų būklė sunki

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pateikė naujausią informaciją: stacionare guli 116 pacientų, 4 reanimacijoje, vienam ventiliuojami plaučiai, tai reiškia, kad 5 asmenų būklė yra sunki. Dar 22 pacientai gydomi deguonimi nereanimacinėse palatose. Ministras pirmadienį sakė, kad sergamumo kreivė Lietuvoje ėmė plokštėti, tačiau jis nesiėmė vertinti, kiek laiko dar truks karantinas.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo ministras, sergančiųjų procentas nuo 100 tirtų asmenų pastaruoju metu šiek tiek sumažėjo.

„Yra požymių, kad viruso kreivė yra plokštėjanti. Tai reikėtų vertinti rezervuotai, bet pirmieji ženklai matosi. Tai galima būtų vertinti kaip pasiteisinančias karantino priemones (...) Tai yra labai atsargus vertinimas, nesinorėtų prisikalbėti. Infekcija yra sunkiai prognozuojamas dalykas“, – sakė jis.

Anot ministro, karantino sąlygas galima būtų griežtinti, jeigu susirgimų skaičius labai staigiai šoktų į viršų arba susirgimų smarkiai išaugtų vienoje teritorijoje. Dabar griežtinti karantino sąlygų poreikio nėra.

Kiek dar tęsis karantinas?

Anot ministro, niekas dabar nepasakys.

„Vyriausybė įvertina, kokia yra situacija, jeigu plitimas tęsiasi, apsisprendžia dėl karantino prailginimo, sunku pasakyti, kiek tai tęsis“, – sakė jis.

Iki kovo 30 dienos savivaldybės turėtų informuoti ministeriją, kur veiks jų karščiavimo klinikos, tai jau padarė Vilniaus miesto ir Vilkaviškio rajono savivaldybės.

Priežasties uždaryti Ukmergę, kur fiksuojamas koronaviruso protrūkis, anot ministro, nėra.

„Jei matysime, kad situacija blogėja, neatmestina, kad bus daugiau priemonių“, – pirmadienį sakė jis.

Ministras vylėsi, kad Lietuvoje taip nenutiks.

Kaip bus atsirenkami pacientai, kuriuos gelbėti, o kuriuos ne? Su tokia dilema medikai susiduria kitose šalyse, kuriose pacientų srautas tapo tiesiog per didelis. Jei taip nutiktų Lietuvoje, pagal ką būtų atrenkami pacientai?

A.Verygos teigimu, tokiu atveju būtų kreipiamasi į medikus reanimatologus. Ministras vylėsi, kad Lietuvoje taip nenutiks.

A.Veryga yra pažadėjęs medikams 15 proc. didesnes algas. Paklaustas, ar tai – ne per menkas priedas, ministras su tuo sutiko. Anot jo, „valstiečiai“ Seime rengia pataisas, kurios leistų medikams atsidėkoti dosniau.

Kas prižiūri namuose besigydančiuosius ligonius, kas juos skaičiuoja? Ministras sakė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Jis priminė, kad yra savanoriai, kurie apmokyti – jie talkins centrui skambindami kontaktams, kurie turėtų būti namų saviizoliacijoje.

JAV koronavirusu sergantys pacientai gydomi vaistais nuo maliarijos.

Ministro teigimu, kai Europoje bus patvirtinti vaistai, kuriais galima gydyti koronavirusą, tai bus daroma Lietuvoje, bet kol kas tokių vaistų nėra.

Lietuvą neseniai pasiekė 2400 greitųjų testų, kurių užsakyta pusė milijono. Pirmieji 600 tokių testų siunčiami į Klaipėdą, jais bus testuojami žmonės, grįžę keltais.

„Ar jie tinkami, pamatysime, kai pradėsime naudoti. Dabar abejonių negalime avansu turėti, nes nė vienas testas nėra padarytas. Kinija, kaip įsigijimo vieta, automatiškai nereiškia ko nors blogo“, – sakė ministras, paklaustas, iš kur Lietuva įsigijo šių testų, nes būta pranešimų kitose šalyse, kad iš Kinijos gautus testus esą tenka mesti lauk, nes jie nekokybiški.

SAM darbuotojai eina į darbą

15min gavo informacijos, kad SAM darbuotojams nuo pirmadienio liepta ateiti į darbą.

A.Veryga pirmadienį tai patvirtino.

Anot ministro, SAM yra šiek tiek išskirtinėje institucijoje: „Mes esame viena iš pagrindinių įstaigų, kur darbo krūvis yra labai didelis – daug tvarkų, sprendimų reikia parengti. Todėl priimti sprendimai, kad nuotolinį darbą taikyti tik išimtinais atvejais.“

Anot ministro, stengiamasi pasirūpinti darbuotojais: yra rankų dezinfekcinis skystis, pasirūpinta kaukėmis.

„Gal jų nėra tiek, kiek gydymo įstaigoje, pasirinkimo nelabai turime, privalome dirbti“, – sakė ministras.

Sprendimo dėl Kauno klinikinės ligoninės vadovo nėra

Penktadienį žurnalistei Daivai Žeimytei-Bilienei paviešinus nuotraukas iš Kauno klinikinės ligoninės, kuriose matyti į maišus sudėti vienkartiniai apsauginiai rūbai, skirti pakartotiniam naudojimui, premjeras Saulius Skvernelis feisbuke pareikalavo klinikinės ligoninės vadovo Albino Naudžiūno galvos.

Penktadienio vakarą reaguodamas į tai ministras vadovą nušalino nuo pareigų.

„Tyrimas kol kas tikrai nebaigtas, puikiai suprantame – veiksmas vyko savaitgalį, LSMU reikėjo laiko. Kol kas nėra jokių sprendimų“, – pirmadienį sakė ministras.

Ar ministrui derėjo nušalinti klinikinės ligoninės vadovą vos pamačius kelias nuotraukas feisbuke ir premjero pagąsdinimą?

A.Veryga teigė, kad visada galima ginčytis, ar veiksmas pamatuotas ar ne.

„Sprendimai buvo tokie, kokie yra, vertinimas jau jūsų“, – sakė jis.

Šeštadienį ministrui lankantis gydymo įstaigoje Kauno klinikinės ligoninės infektologė Auksė Mickienė sakė, kad toks vienkartinių priemonių saugojimo sprendimas buvo priimtas tuomet, kai Kaunas dar neturėjo mobilių viruso tyrimų punktų, o maišeliuose esantys kostiumai – tai trečiasis sluoksnis, kurį vilkdavosi gydytojas. Ant jo dar buvo dedamas vienkartinis chalatas ir prijuostė. Juos dėvėjęs gydytojas neturėjo jokio kontakto su sergančiu pacientu.

Vietų pasitikrinti pirmadienį – beveik nebėra

Suteikus galimybę mobiliuosiuose patikros dėl COVID-19 punktuose išsitirti visiems, kuriems pasireiškia ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi simptomai, pirmadienį vietų tai padaryti jau beveik nėra.

Dauguma savivaldybių nesilaiko ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo įpareigojimo užtikrinti mobilių punktų darbą nuo 8 val. iki 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius