Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 22

A.Veryga: reikia susitarimo, kad nelegalių vaistų prekybos klausimas pajudėtų iš mirties taško

15min žurnalistų tyrimas apie nelegalią prekybą vaistais atskleidė, kad nelegalių receptinių antibiotikų turgaus kioskuose galima įsigyti per 10 minučių. Kai kurie pardavėjai teigė, kad verslu užsiima jau daugiau nei dešimt metų. Klientų netrūksta, paklausa didelė, kartais vaistų net nespėja atvežti. Kontrabandinių vaistų prekybos kontrolė minimali – susimokėję baudas, prekeiviai tęsia veiklą beveik nesislapstydami. Portalo „15/15“ laidoje specialistai teigė, kad dabartinės kontrolės nepakanka. A.Veryga žada Sveikatos reikalų komitete iškelti nelegalių vaistų prekybos klausimą.
Nelegalūs vaistai, kurių pavyko nusipirkti
Nelegalūs vaistai, kurių pavyko nusipirkti 15min žurnalistams / 15min nuotr.

„15/15“ laidos pašnekovai – Vaistų kontrolės tarnybos Rinkos priežiūros skyriaus vedėja Irena Vaketaitė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Aurelijus Veryga, Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Povilas Andriukaitis, 15min tyrimų žurnalistė Gabrielė Navickaitė.

15min žurnalistinį tyrimą rasite čia: „Iš po prekystalio“. Pavojingų nelegalių vaistų prekeiviai Lietuvoje nė nesislapsto

– Pone Andriukaiti, kaip manote, kieno atsakomybė yra ši nelegali vaistų prekyba?

V.Andriukaitis. Atsakomybė yra tarpžinybinė, čia negalima pasakyti, kad viena žinyba atsakinga – neabejotinai Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, policija, Muitinės tarnyba, taip pat Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba. Čia yra kompleksinis dalykas ir tos žinybos, besivadovaudamos ES patvirtintomis direktyvomis dėl nelegalių ar padirbtų vaistų pardavimo, turėtų sukurti visiškai aiškią, griežtą kontrolės sistemą.

Žinoma, taip pat tenka atsakomybė ir tiems, kurie išduoda leidimus prekybai, prekyviečių organizatoriams. Nėra abejonės, kad ir patys piliečiai taip pat turėtų suvokti, kad vaistas, perkamas nelegaliai, gali sukelti žmogui labai sunkių sveikatos pasekmių. Čia turėtų būti organizuojamas skubiai tarpžinybinis pasitarimas, įtraukiant visas atsakingas institucijas ir turi būti surengta didžiulė informacinė kampanija apie tai, kokie vaistai Lietuvoje neregistruoti, kodėl jie nelegalūs, kodėl jų neturi būti, kodėl jie padirbti ir taip
toliau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

– Kas turėtų inicijuoti tokį susitikimą, pasitarimą ir diskusiją?

V.Andriukaitis. Pirmiausia Seimo Sveikatos reikalų komitetas turėtų surengti tokį tarpžinybinį pasitarimą, taip pat turėtų įsijungti Teisės ir teisėtvarkos komitetas, nes čia institucijos atsakingos už kovą su kontrabanda, taip pat ir Finansų komitetas, nes čia ir finansinė šešėlinė rinka. Taip kad, manau, Seime mažiausiai trys komitetai turėtų sutarti, kaip pasiruošti posėdžiui, pasikviesti atsakingas institucijas ir taip pat savivaldybių pareigūnus, nes savivaldybės išduoda licencijas prekybai, ir aptarti kompleksinę programą, kad tokia šešėlinė veikla būtų užkardyta.

– Vaistų kontrolės tarnybos Rinkos priežiūros skyriaus vedėja Irena
Vaketaitė su mumis. Girdėjome V.P.Andriukaičio mintį, kad Vaistų
kontrolės tarnyba neabejotinai yra viena iš atsakingų institucijų kalbant apie nelegalią vaistų prekybą. Kaip jums atrodo?

I.Vaketaitė. Nesutikčiau. Mes iš esmės vykdome priežiūrą ūkio subjektų, kurie vykdo legalų vaistų gaminimą, platinimą, pardavimą. Ir Farmacijos įstatymas, kuriuo tarnyba turi vadovautis, bent jau šiuo metu nenustato jokių galimybių mums užsiimti neteisėtos veiklos kontrole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius