-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 07 /13:59

A.Veryga: situacija verčia sunerimti, bus imamasi papildomų priemonių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad situacija dėl koronaviruso plitimo, kaip matyti iš skaičių, deja, nėra gerėjanti. Jis aiškino, kad svarstomos įvairios priemonės, kaip elgtis: privalomas kaukių dėvėjimas, darbo laiko ribojimas, žmonių srauto ribojimas, nuotolinis darbas, pacientų lankymo ribojimas asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose ir panašiai. Kartu jis nurodė, kad, prireikus, priemonės bus taikomos izoliuotai – ne iš karto visai šaliai, bet tam tikrai vietovei arba sektoriui.

A.Verygos teigimu, kol kas nematyti eksponentinio susirgimų koronavirusu augimo, ką yra stebėjusios kitos šalys, kai prasidėdavo pakartotinis ligos plitimas.

„Bet vis tiek atvejų skaičius beveik kiekvieną dieną yra vis didesnis ir didesnis ir tai tikrai verčia sunerimti“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

VIDEO: A.Veryga: situacija verčia sunerimti, bus imamasi papildomų priemonių

A.Veryga sakė, kad penktadienio rytą buvo susitikęs su epidemiologais. Jie yra sudėlioję veiklos sričių ir kriterijų matricą, įvardijo konkrečias priemones, kurios būtų taikomos, jeigu ir toliau COVID-19 plistų bei pasiektų tam tikrą grėsmingesnį plitimo lygį.

„Tos priemonės jums yra pažįstamos, mes jas esame taikę, esame naudoję, tik tiek, kad dabar taip, kaip išeidinėjome iš situacijos, taip tam tikru žingsneliu, blogėjant situacijai, jeigu ji tikrai blogėtų, į ją vėl įeidinėtumėme. Tai kalbame tiek apie veido apsaugos priemones, kaukes, darbo laiko ribojimą, žmonių srauto ribojimą, nuotolinį darbą, lankymo ribojimą asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose, rankų higieną, aplinkos higieną, susibūrimų ribojimus ir sveikatos būklės stebėjimus“, – nurodė sveikatos apsaugos ministras.

Tai kalbame tiek apie veido apsaugos priemones, kaukes, darbo laiko ribojimą, žmonių srauto ribojimą, nuotolinį darbą, lankymo ribojimą asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose, rankų higieną, aplinkos higieną, susibūrimų ribojimus ir sveikatos būklės stebėjimus.

Pasak A.Verygos, išskiriami atskiri sektoriai: viešasis, privatus, švietimas, sveikatos priežiūros – tiek stacionarinis, tiek nestacionarinis, renginiai, žmonių susibūrimai, prekyba, viešasis maitinimas, pramogos, laisvalaikis.

„Ir yra sudėliota siūlymai, atsižvelgiant į ligos plitimo kriterijų: kokia priemonė kada ir kur būtų įvedinėjama“, – aiškino ministras.

Jis sakė, kad kol kas siūlymai – preliminarūs, jie išsiųsti ministerijoms, su kuriomis jie bus derinami.

Jeigu institucijos spės pateikti savo siūlymus, jie bus svarstomi pirmadienį vyksiančiame COVID-19 valdymo komitete. Jeigu nespės, tai nusikels į dar kitą savaitę.

Siūloma prisirišti prie dviejų sergamumo kriterijų, reikšmių: 16 susirgimo koronavirusu atvejų 100 tūkstančiui gyventojų ir 25 atvejai 100 tūkstančių gyventojų per paskutines dvi savaites. Tada būtų siūloma tam tikras priemones palaipsniui diegti.

„Ką tik norėčiau pastebėti – siūloma vis tik tas priemones taikyti labiau izoliuotai, negu kad buvo ligos plitimo pradžioje per pirmąją bangą, kada tikrai buvo labai daug nežinomųjų, buvo nežinoma, kaip liga plis, kas su ja darysis, kaip pats virusas elgiasi, kaip jis plinta bendruomenėse. Dabar to žinojimo yra daugiau ir yra siūloma taikyti labiau lokalizuotas priemones, nutaikytas į konkrečius miestus, rajonus, stebėti atskirai situaciją ten ir šitas priemones įvedinėti labiau izoliuotai – ne iš karto visai šaliai, bet taikyti tam tikrai vietai arba sektoriui“, – komentavo A.Veryga.

Taip pat jis informavo, kad penktadienį pakoregavo sprendimą dėl privalomo kaukių dėvėjimo. Dabar išimtys dėl to bus taikomos neįgaliesiems, kurie gali patirti su tuo susijusių problemų.

Ministras tikino, kad sulaukta nemažai istorijų dėl to, kad su kai kuriais neįgaliaisiais, negalinčiais dėvėti kaukių, buvo elgiamasi gana grubiai.

Kaip bus užtikrinta, kad nebus tuo piktnaudžiaujama? Esą neįgalieji galės parodyti jų neįgalumą įrodančius pažymėjimus. Tačiau ministras akcentavo, kad kalbama tik apie žmones, kurie dėl kvėpavimo sistemos pažeidimų ar kitų sveikatos būklių negali dėvėti kaukių.

Renginiams galioja atskiri reikalavimai. Jeigu situacija blogės, pasak A.Verygos, gali būti peržiūrimi reikalavimai dėl atstumo tarp žmonių, taip pat dėl renginių dalyvių skaičiaus.

23 nauji susirgimai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime žiniasklaidai penktadienį pranešė, kad per praėjusią parą patvirtinti 23 nauji koronaviruso atvejai.

Iš viso virusas buvo nustatytas 2194 žmonės, 1658 – pasveiko, o 442 – serga.

Izoliacijoje esančių asmenų skaičius (sergančių, sąlytį turėjusių, iš paveiktų teritorijų atvykusių, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu) penktadienį buvo 2820.

Nuo birželio 1 dienos užfiksuota 118 įvežtinių COVID-19 atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius