Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 29

A.Veryga apie įstaigas, kurios dar neteikia planinių sveikatos paslaugų: patogu gauti pinigus nieko nedarant

Per praėjusią parą patvirtinti šeši nauji koronaviruso atvejai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nutarė, kad jau laikas keisti tyrimų dėl koronaviruso tvarką ir jų atlikti mažiau.

Naujausią informaciją apie kovą su koronavirusu praneša sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: A.Veryga pranešė apie naują koronaviruso tyrimų tvarką ir įspėjo ketinančius keliauti

A.Veryga paskelbė, kad nuo pirmadienio tyrimai dėl koronaviruso bus atliekami pagal naują tvarką.

Savivaldybėse, kuriose sergamumas yra didesnis nei Lietuvos vidurkis, reguliariai bus tiriami medikai, slaugos įstaigų darbuotojai, pacientai. Tuo tarpu mažos rizikos savivaldybėse tyrimų bus mažiau, tiriami žmonės bus atsitiktine tvarka.

Lietuvoje vidurkis, remiantis gegužės 11-24 dienų duomenimis, yra 5,37 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, tai rizikingomis pagal šią tvarką būtų laikomos visos savivaldybės, kuriose sergamumas yra didesnis nei šis rodiklis, kaip, pavyzdžiui – Vilniaus miesto (14,60), Vilniaus rajono (34,95) ir kitos.

Privalomai nebebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip yra šiuo metu. Jie bus tikrinami tuo atveju, jei jaus koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

Ministras sako, kad bendrai tyrimų skaičius neturėtų mažėti, esą nėra atsisakoma pagrindinių grupių tyrimo, tačiau ketinama užsikrėtusiųjų ieškoti tikslingiau tose savivaldybėse, kur atvejų fiksuojama daugiau.

„Šimtaprocentinės garantijos, kad visus atvejus mes sugebėsime, kad ir kaip testuotume, pagauti, ir dabar nėra, nepaisant to, kad tų tyrimų yra atliekama labai daug, nes visų gyventojų kas savaitę ištirti nėra jokios galimybės“, – aiškino jis.

Atims finansavimą iš paslaugų neteikiančių įstaigų

Taip pat, ministro teigimu, garantuotas finansavimas sveikatos įstaigoms nesukuria paskatų atnaujinti veiklą, todėl diskutuojama, kokį mechanizmą pritaikyti, kad įstaigos ir finansiškai būtų skatinamos atnaujinti paslaugas.

Svarstoma pilnai nebefinansuoti tų įstaigų, kurios dar neteikia planinių paslaugų.

„Galvosime jau ir finansinius mechanizmus, ką daryti su įstaigomis, kurios nė nesiruošia atnaujinti, matyt, kai kurių paslaugų, nes patogu yra gauti 1/12 apmokėjimą tiesiog nieko nedarant“, – teigė A.Veryga.

Patogu yra gauti 1/12 apmokėjimą tiesiog nieko nedarant.

Kurios įstaigos gali piktnaudžiauti, ministras negalėjo pasakyti. Esą paslaugas atnaujinusių įstaigų skaičius yra nuolat kintantis.

Klausiamas, kodėl įstaigos veiklos neatnaujina, ministras tvirtino, kad atnaujinti paslaugas trūksta motyvacijos, taip pat teisinamasi, kad trūksta medikų, sunku išpildyti reikalavimus.

"Kiekvienu atveju yra įvardijamos skirtingos priežastys ir argumentacija. Vienais atvejais, matyt, tai yra tiesiog galbūt baimė arba administracinių gebėjimų stygius. Galų gale, trūksta motyvacijos, kadangi finansinis saugumas yra užtikrintas, tikrai yra nepersistengiama kai kuriose įstaigose tų paslaugų atnaujinti. Kitais atvejais yra bandoma teigti, kad yra sudėtinga išpildyti visus reikalavimus, trūksta medikų atvykstančių ar dar kažkokių priežasčių ieškoma.

Noriu priminti, kad įstaigų vadovai administratoriai tam ir yra, kad planuotų darbus, pasiruoštų. Argumentus buvo galima suprasti, kol buvo savaitė ar dvi nuo leidimo atnaujinti paslaugas, bet dabar praėjo praktiškai mėnuo ir visi pasiteisinimai tampa tokiais labiau subjektyviais ir panašiais į atsikalbinėjimą“, – teigė A.Veryga.

Visi nauji atvejai – Vilniaus apskrityje

NVSC atstovė R.Lingienė teigė, kad visi šeši nauji atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje. Trys atvejai nustatyti Antavilių pensionate – du darbuotojai ir vienas gyventojas.

Įtariama, kad pensionate gali būti netinkamai dėvimos apsaugos priemonės, todėl NVSC reikalauja pateikti duomenis, kiek priemonių išvis pensionate yra sunaudota pastaruoju laiku.

Dar trys susirgimai siejami su Vilniaus miesto klinikine ligonine – susirgo pacientas, darbuotojas ir vieno anksčiau susirgusio darbuotojo močiutė.

Vilniaus klinikinė ligoninė, anot R.Lingienės, privalomas infekcijų kontrolės tvarkas pasirengė tik gegužės 27 dieną.

Dėl šio židinio izoliuotis turėjo 237 asmenys – taigi tiek žmonių galėjo užsikrėsti.

Per praėjusią parą patvirtinti šeši nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 1662, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tebeserga 370 užsikrėtusiųjų, pasveiko – 1216.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 68 asmenys, dar aštuoni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per parą Lietuvoje atlikti 6109 tyrimai dėl koronaviruso, bendras jų skaičius siekia 294 tūkst. 91.

Ligoninėse gydomi 50 pacientų, iš jų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – keturi, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem asmenims, su deguonies kaukėmis gydoma 19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius