Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 23

A.Veryga su COVID-19 sergančiu asmeniu bendravo, bet tai esą – ne kontaktas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nemato būtinybės izoliuotis ar bent vengti socialinių kontaktų po to, kai paaiškėjo, kad įkasant kapsulę Vaiko raidos centro statybvietėje susidūrė su COVID-19 sergančiu asmeniu.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

Ministras tikino, kad jis nesiėmė saviizoliacijos po to, kai turėjo kontaktą su sergančiu asmeniu, nes tas kontaktas buvo toks menkas, kad jo esą nė negalima vadinti kontaktu, nes abu asmenys dėvėjo apsaugos priemones, o kontaktas buvo labai trumpas.

„Jei pagal tokį kontaktą, kokį turėjau aš, tai beveik visa visuomenė turėtų būti saviizoliacijoje. Jei paskaitytumėte, pasidomėtumėte, yra apibrėžimai net ir kontakto, kas tai yra kontaktas, kas yra laikoma kontaktu.

Teoriškai mes visi galime kontaktuoti eidami gatve. Tam ir yra apsaugos priemonės naudojamos. Tiek aš, tiek tas asmuo, kuriam buvo nustatytas užsikrėtimas, buvo su asmens apsaugos priemonėmis, kontaktas buvo ypatingai trumpas. Tai net nelaikoma tokiu kontaktu, dėl ko reikėtų izoliuotis“, – aiškino jis.

Vaizdo įraše, tiesa, fiksuota, kad ministras su asmeniu, kurio tapatybės atskleisti negalime, bendrauja gana artimai – tikrai nesilaiko 2 metrų atstumo. Pagal paties ministro pasirašytas rekomendacijas net ir menką kontaktą turėjusiems asmenims patariama vengti socialinių kontaktų. Kodėl ministras to nesilaiko ir kokį pavyzdį jis rodo visuomenei?

„Reikėtų tiesiog pasigilinti, kas yra kontaktas“, – tai į šiuos klausimus atsakė ministras. Anot jo, atstumas – tai dar ne viskas. Lemia ir ekspozicija, ir laikas.

„Mes mažu atstumu galime prasilenkti su žmogumi, trumpai pabendrauti, bet vėlgi yra tam tikros sąlygos – asmens apsaugos priemonės, laikas“, – sakė jis.

Ministras tikino, kad pats save visgi gali vertinti šališkai, todėl leisiantis kontakto buvimą ar nebuvimą komentuoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Jo atstovė Rolanda Lingienė tikino, kad su ministru kontaktavęs asmuo nustatytas ir jam pradėta administracinė teisena. Su asmeniu susisiekta. Jo paaiškinimų, kodėl sirgdamas vyko į renginį, laukiama iki balandžio 30 dienos.

Taip pat jau kalbėtasi su Sveikatos apsaugos ministerijos ir Santaros klinikų darbuotojais, dalyvavusiais renginyje, pradėtas epidemiologinis tyrimas.

„NVSC epidemiologai jau šiandien apklausė ministerijos asmenis, kurie dalyvavo renginyje, ir Santaros klinikų asmenis taip pat. Nustatyta, daugiau nei 10 sąlytį turėjusių asmenų, bet reikia pasakyti, kad įvertinus visas aplinkybes, išsiaiškinome, kad visi asmenys, su kuriais kalbėta iki šiol, dėvėjo medicinines kaukes ir tos kaukės buvo užsidėtos prieš pat renginį.

Renginys vyko lauke, asmenys dėvėjo pirštines, buvo pakankamas atstumas. Nematėme jokio poreikio tiems asmenims izoliuotis, todėl, kad, kaip ministras ir sakė, na, tada reikėtų visiems izoliuotis.

Netgi greitosios pagalbos darbuotojai, žinote, gali dirbti su kaukėmis, chalatais ir pirštinėmis. Ne tie, kurie važiuoja transportuoti COVID-19, bet tie, kurie tiesiog važiuoja pas ligonius“, – aiškino ji.

Pasak NVSC kontaktu su sergančiuoju laikomos aplinkybės, kai asmenys bendravo be apsaugos priemonių.

„Kad žmogus užsikrėstų, jis turi gauti užkrato infekcinę dozę, kuri priklauso nuo laiko, nuo atstumo ir kitų tam tikrų aspektų. Šiuo atveju, visiškai jokios logikos izoliacijai nebuvo“, – teigė ji.

„Kontaktiniai asmenys yra tie, kurie bendrauja be apsaugos priemonių. Šis atvejis, na, yra ne tas“, – sakė R.Lingienė.

NVSC atstovė nurodė, kad apie sergantį asmenį informacija buvo žinoma. Atvejo tyrimas buvo atliktas ir balandžio 2 dieną su juo susisiekė, išgirdo, kiek jis turėjo kontaktinių asmenų.

„Tuo metu sąlytį turėjo aštuoni asmenys. Tiems asmenims nurodyta izoliuotis, paaiškintos standartiškai visos sąlygos. Tikėjome, kad asmuo laikosi izoliacijos režimo, o už jį atsakingas buvo jo šeimos gydytojas“, – teigė R.Lingienė.

15min kreipėsi ir į Santaros klinikas, klausdamas, ar po šio renginio izoliavosi Santaros klinikų Vaikų ligoninės direktorius Juozas Raistenskis ir kiti darbuotojai, tačiau išsamių atsakymų nesulaukė.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras šiuo metu apklausia žmones, vertina riziką ir praneš rezultatus“, – nurodė Jolanta Normantienė, Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius