-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 06 /13:47

LSMU ir Jurbarko ligoninės – nauji COVID-19 židiniai, įspėjo raseiniškius: jei nesitirs, bus pasekmių

Koronavirusas įsisuko į dar dvi gydymo įstaigas, pastaruoju metu užsikrečia vis daugiau medikų, rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžia, kad dėl to stabdyti gydymo paslaugų teikimo kol kas nereikia, o ir COVID-19 lovų užimtumas ligoninėse esą dar toli gražu nepasiekė kritinės ribos.
Apsauginė veido kaukė
Apsauginė veido kaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Paslaugų stabdymas bus paskutinė priemonė. Pirmiausia bus diegiamos kitos, kurios gali apriboti kažkokias veiklas. Bet tikrai niekas nepradės nuo sveikatos priežiūros paslaugų, ypatingai planinių paslaugų ar kitų, stabdymo“, – patikino A.Veryga.

Situacija stacionariose gydymo įstaigose, pasak jo, atidžiai stebima, kol kas ji esą – nebloga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Šiandien dienai turime 39 proc. vadinamųjų rezervinių COVID-19 lovų užimtų, tai iki 70 proc. dar yra tolokai.

Kiek man teko matyti, stebėti žinutes iš poliklinikų vadovų pasisakymų, kurie teisingai nuogąstauja, kad gyventojams stabdant planines paslaugas, paslaugos būtų sunkiau prieinamos, tai suprantu, kad vadovai yra pasiruošę, apsirūpinę asmens apsaugos priemonėmis, tinkamai valdo srautus, tai šiuo metu stabdyti planines paslaugas poreikio nėra“, – spaudos konferencijos metu antradienį kalbėjo ministras.

Šiuo metu COVID-19 Lietuvoje serga 2700 gyventojų, iš jų 156 pacientai gydomi ligoninėse: 5 – ventiliuojami, 58 – su deguonies kaukėmis, 11 – reanimacijoje.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė teigė, kad ligoninėse gydomų asmenų statistika panaši į balandžio, tačiau sunkiai sergančiųjų mažiau.

Dabartiniu metu serga būtent lengvesne forma.

„Jeigu palyginsime stacionarizuotų asmenų skaičių – pusantro šimto, jis kaip ir panašus į balandžio mėnesio tam tikro laikotarpio, bet skirtumas didžiulis tas, kad dabartiniu metu serga būtent lengvesne forma ir intensyvi terapija taikoma du–tris kartus mažesniam gulinčių asmenų skaičiui“, – kalbėjo ji.

Nuotolinė spaudos konferencija iš Sveikatos apsaugos ministerijos:

Raseinių rajono gyventojai vengia tirtis

Per praėjusią parą nuo koronaviruso mirė 5 rizikos grupei priklausantys asmenys, patvirtintas 81 naujas susirgimas. Iš jų – 67 asmenys užsikrėtė po kontakto su sergančiaisiais.

Registruoti 3 įvežtiniai atvejai, 11 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nežinomos.

„Vakar dieną nuo 81 susirgusio registruota apie 400 asmenų, kurie turėjo kontaktą, ir su kiekvienu juo visuomenės sveikatos specialistai turėjo susisiekti, surinkti visą anamnezę. Tas bendravimas nėra pasibaigęs“, – teigė D.Razmuvienė.

Ji pabrėžė, kad didžiausia potenciali COVID-19 plitimo grėsmė yra gydymo įstaigose. Rugsėjo ir spalio mėnesiais susirgimai koronavirusu buvo registruoti dešimtyje gydymo įstaigų ir dvejose slaugos įstaigose, teigė D.Razmuvienė.

„Tačiau vakar dieną registruoti du nauji židiniai Jurbarko ligoninėje ir Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninėje“, – pridūrė NVSC atstovė.

Jurbarko ligoninėje, pasak jos, nustatyti du susirgimai COVID-19, LSMU ligoninėje – vienas.

„Bet aišku tikimės, kad jie jau ėmėsi visų priemonių, ir kad židinys toliau nesiplės, nes jie patirties turėjo jau iš pirminės pavasario bangos“, – vylėsi D.Razmuvienė.

Pastaruoju metu aptinkama ir daugiau medikų, užsikrėtusių koronavirusu.

„Nuo pat pandemijos pradžios medikų sirgo 624, dabartiniu metu serga 218. Tačiau per rugsėjo, spalio mėnesius yra registruoti 205 medikų susirgimo atvejai“, – įvardijo NVSC specialistė.

Ji užsiminė ir apie didžiausią koronaviruso židinį Raseinių rajone – per praėjusią parą čia esą nustatyta 10 naujų susirgimų, 127 kontaktą su jais turėjusių asmenų. Dalis jų, D.Razmuvienės tikinimu, nesutiko išsitirti dėl COVID-19.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

„Dalis iš karto paskambino, atsakė, kad jie nevyks tirtis, nenurodydami priežasties, kiti tiesiog neatvyko išsitirti“, – komentavo ji.

D.Razmuvienė pabrėžė, jog Raseinių rajono gyventojai, nors ir turi galimybę prevenciškai mobiliajame punkte išsitirti dėl koronaviruso, tai daro vangiai.

Situacija gali blogėti ir gali prireikti ir žymiai griežtesnių ribojimų.

„Antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį [tyrimams] buvo skirta 870 vietų ir iš jų 63 proc. yra laisvų vietų – 548 vietos, į kurias niekas nenori ateiti išsitirti. Jeigu tokia situacija bus ir toliau, žmonės labai vangiai, nenoriai kreips dėmesį į svarbų dalyką kaip tyrimai, situacija gali blogėti ir gali prireikti ir žymiai griežtesnių ribojimų“, – įspėjo NVSC atstovė.

Apie praėjusią parą nustatytus COVID-19 atvejus ir izoliacijoje esančius asmenis plačiau skaitykite – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius