Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 02

A.Kubilius dėl atleistų VSD pareigūnų rodo į D.Grybauskaitę

Seimo opozicijai paklausus, kada į valdžią atėję Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai pradės įgyvendinti buvusio parlamentinio Valstybės saugumo departamento (VSD) tyrimo išvadas, TS-LKD pirmininkas premjeras Andrius Kubilius žvilgsnį nukreipė į išrinktąją prezidentę Dalią Grybauskaitę.
Andrius Kubilius ir Dalia Grybauskaitė
Andrius Kubilius ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„VSD vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas, kitus VSD pareigūnus priima ir atleidžia generalinis direktorius įstatymų nustatyta tvarka. Ar jums tai žinoma?“ – antradienį atsakydamas į Seimo nario „tvarkiečio“ Petro Gražulio klausimą kalbėjo A.Kubilius.

Tuo pačiu jis priminė, kurį kandidatą į prezidentus palaikė TS-LKD. Kaip žinoma, valdančioji partija į valstybės vadovo postą iškėlė eurokomisarės D.Grybauskaitės kandidatūrą.

P.Gražulis Vyriausybės vadovo klausė, kokių jis žada imtis veiksmų, kad per VSD tyrimą iš pareigų atleisti Vytautas Damulis ir Kastytis Braziulis būtų grąžinti į buvusias pareigas VSD, kaip A.Kubilius vertina VSD vadovo Povilo Malakausko poziciją, kai jis nesiėmė jokių veiksmų, jog būtų atleisti jo pavaduotojai Darius Jurgelevičius ir Dainius Dabašinskas ir pan.

„Jūs turėtumėte rūpintis tokiais žmonėmis (V.Damuliu ir K.Braziuliu – BNS)“, – antradienį iš Seimo tribūnos teigė „tvarkietis“.

Jis priminė aktyvius konservatorių veiksmus ir garsiai reikštą pasipiktinimą VSD vadovybės adresu atliekant parlamentinį VSD veiklos tyrimą, keliant šioje institucijoje buvusias blogybes.

„Pralaukėme solidžiai tam tikrą laikotarpį, išsprendėte pagrindinius mokesčių klausimus, dabar atėjo laikas pakalbėti ir apie tai. Ką žadate daryti dabar (dėl VSD – BNS), kai esate ne opozicijoje, o valdančiosios daugumos lyderis?“ – teiravosi P.Gražulis.

Atsakydamas į raštišką paklausimą A.Kubilius atkirto, kad klausimai pagal kompetenciją nepriklauso premjerui. „Praktiškai visi jūsų klausimai nieko bendra neturi su ministro pirmininko veikla“, – opozicijos atstovui priminė Vyriausybės vadovas.

Ironizuodamas dėl neva nuoširdaus P.Gražulio rūpinimosi atleistais VSD pareigūnais, TS-LKD pirmininkas pasiteiravo, ar jis žino, kur šiuo metu dirba V.Damulis.

„Noriu jūsų paklausti, ar žinote, kad Vytautas Damulis naktimis nebevažinėja taksi? Ar jūs žinote, kur jis šiuo metu dirba? – klausė A.Kubilius ir, neišgirdęs atsakymo, pridūrė: – Tai parodo jūsų „nuoširdų“ rūpestį.“

Vėliau žurnalistų paklaustas, kur vis dėlto dirba anksčiau taksi vairavęs V.Damulis, premjeras patarė to pasiteirauti krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės. Su ja BNS susisiekti nepavyko.

VSD Antrosios valdybos viršininkas V.Damulis bei VSD Antrosios valdybos Ketvirtojo skyriaus viršininkas K.Braziulis buvo atleisti iš darbo 2006 m. gruodį, kilus vadinamajam VSD skandalui, kai parlamentas ėmėsi tyrimo dėl VSD pareigūno V.Pociūno žūties. V.Damulis ir K.Braziulis yra teigę, kad tuometinis VSD direktorius Arvydas Pocius su jais susidorojo už VSD vadovybei nepalankius liudijimus departamento veiklą tyrusiam Seimo Nacionaliniam saugumo ir gynybos komitetui. Vėliau iš pareigų atsistatydino ir A.Pocius.

Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį būdamas komandiruotėje Breste žuvo neaiškiomis aplinkybėmis iškritęs per viešbučio langą. 2006-ųjų lapkritį Generalinė prokuratūra nustatė, kad karininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą ir ikiteisminį tyrimą nutraukė. Prokurorai nenustatė, kad jis buvo išstumtas jėga arba išmestas. Tačiau V.Pociūno artimieji ir visuomenininkai iki šiol protestuoja prieš šį nutarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius